Op het moment dat jij dit leest, ben ik een poosje offline. Tijd voor pauze, tot mezelf komen, nieuwe plekken van de wereld ontdekken en bewonderen. Om toch inspiratie met je te delen, heb ik, voordat ik helemaal offline ging, een aantal berichten klaargezet. Zodat we toch, offline, in verbinding kunnen blijven. Op dit deel van de wereld kennen ze de traditie niet, maar bij jullie is het nu bijna 5 december, Sinterklaas. Dit feest van kadootjes en gezelligheid, kent ook een ‘zen’ versie. Deze week deel ik daarom graag het verhaal van Zenterklaas met je:

Zenterklaas
Er was eens, lang geleden, een oude wijze man. Ze zeggen dat het een man was met een witte baard. Voor het gemak noemen we hem maar even Zenterklaas. Deze Zenterklaas kon bij iedereen naar binnenkijken. Of hij nou echt te paard langs de huizen ging om te zien wat er overal speelde, is maar de vraag, maar deze Zenterklaas wist het allemaal precies. Hulppieten of verlanglijstjes waren niet nodig. Hij wist precies wat er speelde in ieders hart.

De een verlangde naar rust. De ander naar avontuur. Weer een ander verlangde naar verbinding. Ieder had zijn eigen innerlijke verlangens. Zenterklaas snapte alles. Van iedereen. Hij leefde zelf al honderden jaren en had inmiddels zo’n beetje met elk bijltje gehakt. Liefdesverdriet. Macht. Armoede. Rijkdom; hij had het allemaal meegemaakt. Daarom was ie nu ook zo wijs. Hij wilde de mensen graag een beetje op weg helpen met hun wensen en verlangens. Daarom vroeg hij ze om af en toe eens het haardvuur te gaan zitten. Hij zei tegen ze: doe even je schoenen uit. Zet je voor de kachel of het haardvuur neer en wees helemaal stil. En het was precies in die stilte, daar voor het haardvuur, dat deze Zenterklaas zijn geschenk kon delen. In die stilte hoorde iedereen de zachte stem van zijn of haar eigen hart. Het hart dat alle wensen en verlangens kent en omarmt. En zachtjes de weg wijst richting vervulling van je hartsverlangens, wensen die los staan van materie. Wensen als meer liefde, rust, avontuur of verbinding.

Of deze Zenterklaas echt bestaan heeft?
Doe je ogen maar eens dicht. Zet jezelf even neer voor de kachel en wees helemaal stil. En laat de stilte ruimte brengen om te focussen op je hartgebied. Om in de stilte te luisteren naar je diepste hartewensen. Heb jij je hartewensenlijst zo paraat? Ben jij je bewust van wat je graag zou willen? Als je alle mocht vragen wat je wilde, zou je direct weten wat je dan zou vragen? Zou je met je wensen net zo onbevangen kunnen zijn als een klein kind, groot durven dromen? En wat zou je vragen? Is dat iets materieels, of misschien wel een zak geld? Of is het iets op relationeel gebied, op je werk of in je dagelijks leven? Of zou je dan de wijsheid vragen, het vertrouwen en de focus om alles wat je ooit wilt – materieel en immaterieel – zélf in je leven te manifesteren?
Want Zenterklaas bestaat, en je bent het zelf. Jij creëert zelf jou eigen hartewensen. Door je wensen concreet te maken, door keuzes te maken die je wensen ondersteunen, door te vertrouwen, en ook te durven loslaten.

De spirituele betekenis Sinterklaas
Zenterklaas symboliseert de spirituele betekenis van Sinterklaas.
Het huis symboliseert jouw persoon, jouw lichaam
De haard symboliseert jouw warme hart
De schoorsteen symboliseert de weg naar het Het Universum
Sinterklaas symboliseert onvoorwaardelijke liefde, geven en ontvangen zonder voorwaarden, zonder onderscheid.

Zittend in je huis, bij je haard, kom je in contact met de wensen van jouw hart. Je geeft ze mee met het vuur door de schoorsteen, en laat ze los, in het volste vertrouwen dat ze een keer uitkomen. Misschien niet direct, maar ineens merk je dat dat wat je hebt gewenst er zomaar is, jouw kado van Zenterklaas.