We zitten middenin het Carnavalsweekend. En vandaag trekken we weer voor de eerste keer dit jaar ons pekske aan en gaan we de stad in. Samen met duizenden andere verklede, enthousiaste Carnavalsvierders. Ik hou ervan, de aanstekelijke muziek, dansen met totaal vreemden, ontmoetingen met oude en nieuwe bekenden, met z’n allen uit volle borst meezingen. Bewonderen van prachtige creaties die mensen maken, lachen om de (te) gekke dingen die mensen verzinnen. 

Ik ben niet geboren en getogen in Maastricht, dus niet opgegroeid met Carnaval. Maar ik weet nog goed de eerste keer dat ik Carnaval vierde. Geroerd was ik door de samenhorigheid, en vol verwondering en bewondering voor de moeite die iedereen zich doet om er prachtig verkleed uit te zien. Prachtige creaties met boa’s, veren, prachtige kleuren. En nog meer bijzonder: iedereen is verkleed. De hele stad is een bonte schakering van kleuren, muziek en feestvierende mensen.

Het feest van verbondenheid
Het mooiste aan Carnaval vind ik de verbondenheid. Het echt samen zijn. Iedereen danst en lacht met iedereen. Iedereen heeft goeie zin. Je draait de ene kant op en maakt een praatje met iemand, je draait de andere kant op en maakt een dansje met iemand anders, zingt uit volle borst de Carnavalskraker met je vrienden en drinkt vervolgens een drankje met een volslagen vreemde.

Wanneer er jaarlijks één activiteit is, waarbij het saamhorigheidsgevoel hoogtij viert, dan is het wel met Carnaval. Niet voor niets is tijdens dit traditionele volksfeest iedereen je beste maatje. Het feest van verkleden, het wegvallen van verschillen en het gevoel van verbondenheid. Hoe kan het toch, dat in ons dagelijks leven onze verbindingen zo beperkt worden door onderlinge verschillen, door vergelijken, oordelen en verwachtingen, terwijl we met Carnaval zo samen kunnen verbinden?

Wat is de magie van Carnaval waardoor we zo gemakkelijk verbinden?Verbinden is onze menselijke basis behoefte en tegelijkertijd onze basis angst. We willen er zo graag bij horen, aardig gevonden worden, en tegelijkertijd zijn we bang dat de ander iets van ons vindt of ons afwijst. Verbinding is wat we in ons leven zoeken, en wat we vrezen. Ik denk dat het verschuilen achter je pekske, de veiligheid geeft om  meer jezelf te kunnen zijn. Om weer eens lekker gek te kunnen doen, onbevangen te zijn, zonder dat je helemaal ‘zichtbaar’ bent. Lekker veilig. En vanuit je echte zelf, verbind je heel gemakkelijk met de ‘echte’ ander. Verbinding met gelijkgestemden is gemakkelijker. En met Carnaval zijn we meer gelijkgestemd. We vieren allemaal Carnaval met hetzelfde doel. Samen verkleden, samen lachen, samen feest vieren, samen genieten.

Genieten en verbinden vanuit je hart
En genieten doe je vanuit je hart, niet vanuit je hoofd. Verbinden vanuit je hart gaat vanzelf, het is je hoofd die er in ons dagelijks leven meestal tussen zit, met verwachten, veroordelen, vergelijken. Wat zou het mooi zijn als we in ons dagelijks leven ook meer vanuit ons hart met elkaar zouden omgaan en altijd zo konden SAMENleven, hand in hand. En onbevangen jezelf kunnen zijn en de ander de ruimte geven om ook zichzelf te zijn.

In de Coronatijd werd het duidelijk dat het de verbondenheid is, die we zo misten. Het persoonlijk contact, de warme knuffel, het samen zijn, en samen feest vieren. We zouden het anders gaan doen. Meer tijd vrij maken, meer samen. Helaas zorgt de drukte van de dag en alle technologie ervoor dag er nog steeds meer IK is dan WIJ. Maar Carnaval zorgt er weer voor dat we samen komen, samen vieren, samen plezier maken, samen zijn.

Wat mij betreft zouden we ons alle dagen van het jaar, en niet alleen hier, maar op de hele wereld meer mogen richten op wat ons verbindt, in plaats van waarin we verschillen. Op hoe we kunnen delen, in plaats van ‘wat heb jij meer dan ik?’ Op hoe we elkaar kunnen ondersteunen, in plaats van ‘wat kan jij beter dan ik?’ Van ik naar wij, naar SAMEN. Het vraagt om meer de hoofdrol te geven aan je hart. Van het vergelijken en veroordelen vanuit je hoofd, naar verbinden en verzoenen vanuit je hart.

Laten we t maar samen vieren! Fijne vastelaovend same!

❤️💛💚