En dan is het vakantie, tenminste voor mij, misschien voor jou nu of binnenkort ook? Ik heb niet helemaal vrij, maar de yogalessen zijn gestopt, de individuele coaching (mindfulness/zenuwstelselregulatie en cranio sacraalbehandelingen gaan door. Maar dat betekent wel meer ruimte in mijn dagen en avonden. Ruimte om wat rustiger aan te doen, mijn tempo te vertragen, meer licht en luchtig te doen en te zijn. Ruimte om lekker mee te stromen met wat komt, te doen en laten waar ik behoefte aan heb.
Tot rust komen in je vakantie
Voor mij is vakantie een periode van rustig aan doen, boeken lezen, nieuwe plekken bewonderen, rommelen in de tuin, ontspannen en nieuwe inspiratie op te doen. Maar de eerste dagen voelt dat meestal nog niet zo. Het snellere en drukkere dagelijks ritme waar ik aan ‘gewend’ ben, staat niet ineens op stil. De eerste dagen van mijn vakantie besteed ik daarom vooral tijd aan langzaam dit ritme tot rust brengen. Minder ‘aan’ en meer rust. Dat gaat niet ineens, maar geleidelijk aan. Het is niet ineens in rust zijn, maar langzaamaan tot rust komen. Het het mooie is, daar kan je wel zelf iets aan bijdragen.
Bewustzijn van de staat van mijn binnenwereld (zenuwstelsel) en weten hoe ik het tot rust kan brengen, is voor mij het grootste kado wat ik mezelf heb kunnen geven. Ik gun het daarom ook iedereen om hier meer over te weten, en ook zelf te kunnen toepassen.
De ‘aan’ stand gaat niet meteen uit
Misschien herken je dit wel, dat je dan eindelijk vakantie hebt, maar rust en ontspanning niet altijd is wat je dan ervaart. Er blijft een gevoel van van alles moeten, onrustig zijn, continu afgeleid zijn, willen doen, blijven denken, van ‘aan’ staan. Of je ervaart ineens lichamelijke klachten of hoofdpijn. En dat is eigenlijk logisch! Omdat we in ons dagelijks leven zoveel to do’s hebben, de dagen zo druk en vol zijn, we van alles moeten en willen, staan we eigenlijk continu ‘aan’, in de doe-stand. En als het dan vakantie is, willen we in een keer om naar de ruststand. Maar onze automatische innerlijke denk- en doemachine staat op ‘aan’ en gaat daar gewoon mee door. Het herhaalt vandaag hetzelfde ritme als gisteren.
Je zenuwstelsel chronisch in de ‘aan’ staat
De oorzaak hiervan zit in je zenuwstelsel. Een gezond en flexibel zenuwstelsel beweegt moeiteloos heen en weer beweegt tussen ‘aan’/aktie en rust, tussen sympathisch en parasympatisch. Maar een zenuwstelsel wat continu in de actie/aan staat is, schakelt meestal niet meer soepel naar de ruststaat. Hoe komt het dan bij veel mensen het zenuwstelsel chronisch in de de ‘aan’ staat kan blijven hangen?
Een oorzaak: ons snelle, drukke en overprikkelde leven
Dat heeft voor een deel te maken met de tijd waarin we nu leven. De snelheid, drukte, en onrust in de wereld om ons heen, de overprikkeling van alle input die we krijgen via telefoon, maakt dat we in deze tijd vaker in de ‘aan’ stand staan dan goed voor ons is. Dat merken we aan de toename van stress, burn-out en de vele onverklaarbare lichamelijke klachten. De toenemende stress, de continue stroom aan prikkels, de prestatiedruk, het is ons normaal geworden. We worden continu uitgelokt dat er altijd wel iets te veranderen, te verbeteren of te bereiken is. Krachtig zijn, door blijven gaan, ’t druk hebben en een volle agenda lijken noodzaak en soms wel een soort statussymbool.
Een oorzaak: ervaringen (chronische) stress of trauma
Maar dit is niet de enige oorzaak van een chronische ‘aan’ staat. Ervaringen in je leven kunnen je zenuwstelsel ook chronisch in een staat brengen en houden. Dit is niet altijd de staat waar je je rustig en ontspannen bij voelt. Maar wel de staat die nodig was om de stressvolle of traumatische ervaring aan te kunnen. Stressvolle en/of traumatische ervaringen in ons verleden, kunnen je fysiek en mentaal niet alleen in een stressstaat brengen, maar ook chronisch in die staat houden.
Help je zenuwstelsel naar de rust staat
Als je dagelijks leven druk en vol actie is, of je blijft door een eerdere ervaring in een chronische ‘aan’ staat hangen, is het niet zo gek dat dat in je vakantie door gaat. Je zenuwstelsel heeft tijd (en soms ook professionele hulp*) nodig om los te komen uit de ‘aan’ staat en in de ‘rust’ staat te komen.
Het fijne is dat je je zenuwstelsel daar zelf ook een beetje bij kan helpen. We hebben zoveel meer invloed op onze binnenwereld dan we denken! Het enige wat je nodig hebt is bewustzijn van je ‘aan’ staat, en weten hoe je daar gekomen bent. Hoe je die ‘aan’ staat tot rust kan brengen, en de ‘rust’ staat kan stimuleren. Ofwel hoe je je sympaticus tot rust kan brengen en je nervus vagus kan stimuleren.
Om deze vakantie al je meer je ‘rust’ staat te ervaren, deel ik hierbij een bizar simpele oefening om je zenuwstelsel in de rust staat te brengen
Een van de oefeningen die ik je in mijn trainingen leer, is deze bizar simpele oefening die direct invloed heeft op je nervus vagus en deze activeert. Dit is de zenuw die o.a. zorgt voor innerlijke rust en ontspanning. Dit is een van mijn favoriete oefeningen waar ik elke dag mijn dag mee begin. Voor meer rust in mijn hoofd en mijn lichaam (Let op: bij nekletsel kan je deze oefening beter niet doen) Ervaar t zelf maar!
Je kan deze oefening staand, zittend, of liggend doen. Dit laatste heeft mijn voorkeur. Je strengelt je vingers in elkaar, legt je handen achter je hoofd, en laat je hoofd ontspannen in je handen rusten. Beweeg een beetje met je hoofd en schouders om je te settelen in de houding.. Laat je schouders zacht rusten en houd je gezicht ontspannen en je kaken los van elkaar. Als het ok voor je voelt, zou je door je mond in- en uit kunnen ademen.
- Houd je hoofd in het midden. Beweeg je ogen naar rechts (met ogen dicht, of open). Blijf met je aandacht bij wat je doet en wees alert voor een lichte neiging tot gapen, zuchten, slikken of kuchen. Geef daar maar aan toe.
- Daarna, of na ongeveer 1 minuut breng je je ogen terug naar het midden.
Adem een keer diep in door je neus, en zucht lekker uit door je mond. - Houd je hoofd in het midden. Beweeg dan (met ogen dicht, of open) je ogen naar links. Blijf met je aandacht bij wat je doet en wees weer alert voor een lichte neiging tot gapen, zuchten, slikken of kuchen. Geef daar maar aan toe.
- Daarna, of na ongeveer 1 minuut breng je je ogen terug naar het midden.
- Adem dan nog s heel diep in door je neus, en uit door je mond. Beweeg een beetje met je hoofd en schouders.
Dat is het. Je kunt het even checken of je nek nu wat soepeler voelt? En hoe voelt het in je hoofd en je lichaam?
Wil je hulp of meer praktische oefeningen om meer rust en ruimte in je hoofd, je lichaam en je leven te creëren? Misschien is een van mijn trainingen dan iets voor jou! Op zaterdag 24 augustus start ik weer een nieuwe groepstraining Zenuwstelselregulatie en op zaterdag 31 augustus start ik weer een nieuwe mindfulness groepstraining. Klik in het overzicht hieronder voor meer informatie over de trainingen.
Is een groep niks voor jou, geen probleem! De trainingen zijn is ook individueel of online mogelijk.
Dankjewel weer voor je aandacht. Maak er een rustige dag van vandaag!
Hartegroet,
Marjolein
PS: de yogalessen zijn voor de zomervakantie gestopt, maar de individuele coaching en cranio sacrale behandelingen gaan lekker door. Wil je een afspraak maken? Zie onder voor meer informatie.