Ondanks dat het weer het nog niet altijd laat zien, zijn we onderweg naar het officiële begin van de lente. En ik weet niet hoe het met jou is, maar op die heerlijke zonnige dagen die af en toe al voorbijkomen, begint het bij mij al wel te kriebelen: langzaam voel ik de behoefte opkomen om de deuren en ramen lekker open te gooien, en eens flink op te ruimen en schoon te maken. Winter energie eruit, lente energie erin. Tijd voor de voorjaarsschoonmaak!

Voorjaarsschoonmaak
Waar komt die behoefte in het voorjaar eigenlijk vandaan? Dit heeft alles te maken met de grote wisseling van energie van de winter naar de lente. Van de stilstaande winter energie, waarin van alles kan blijven hangen en plakken, naar de lente energie waarin stroming en beweging wil zijn. In de winter zijn we ook meer binnen en kunnen ‘afvalstoffen’ en zware energieën gemakkelijker in de ruimte blijven hangen. Om de ruimte vrij te maken voor de verfrissende energie van de lente, ontstaat de behoefte aan de voorjaarsschoonmaak.

En of je in deze periode nu zin krijgt om eens lekker met de poetsdoek door je huis te gaan, of niet, zonder dat je je er misschien bewust van bent, wordt in je binnenwereld in de aanloop naar de lente ook druk gewerkt aan de voorjaarsschoonmaak. Dat wat in je lichaam is blijven plakken aan afvalstoffen door de verstillende, terugtrekkende winter energie mag afgevoerd worden, om ruimte te maken voor de uitbundige, krachtige, sprankelende energie van de lente. Vandaag wil ik je graag meer vertellen over deze innerlijke voorjaarsschoonmaak en het belang van het goed functioneren van het orgaan wat je helpt bij het opruimen van het afval van de winter: je lever (en galblaas).

De belangrijke rol van je lever
Op je huid na is je lever het grootste orgaan in je lijf. Het scheppen en behouden van een goede gezondheid is in hoge mate afhankelijk van een goede werking van je lever. De lever heeft een gewicht van ongeveer 1,5 kg.  Dit belangrijke orgaan ontvangt in 24 uur meer dan 600 liter bloed vanuit het lichaam en filtreert deze. De lever is de grote filter van ons lichaam; al het bloed in het lichaam wordt door de lever gezuiverd en ontdaan van (giftige) afvalstoffen. Je lever ligt direct onder je middenrif, vlak boven je buikholte, meer aan de rechterkant. Er is geen chemische fabriek op deze planeet zo ingenieus als je eigen lever.

Het filteren van bloed, en je lichaam ontdoen van (giftige) afvalstoffen is misschien een super belangrijke functie van je lever. We kunnen in ons dagelijks leven heel wat schadelijke stoffen binnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan alcohol, medicijnen, pesticiden, kleur-, geur- en smaakstoffen of zware metalen in onze voeding, fijnstof, luchtverontreiniging, straling, etc. Maar schadelijke stoffen komen niet alleen van buitenaf, je lichaam produceert ze ook zelf.

Vergelijk jouw cellen met een fabriek. Elke fabriek produceert iets moois, maar bij deze productie komen ook afvalstoffen vrij. Deze afvalstoffen moeten het lichaam verlaten. Je lever doet dit voor je. Dit orgaan is in staat om afvalstoffen onschadelijk te maken of om te zetten tot stoffen die in het lichaam kunnen worden hergebruikt. Ook kunnen afvalstoffen via je lever en je galblaas naar je darmen worden afgevoerd om via deze weg te worden uitgescheiden.

Het belang van afvoer van afvalstoffen
Wanneer reinigende organen zoals je lever niet goed functioneren, worden de afvalstoffen in je lichaam opgeslagen. Dit is belastend voor je lichaam. Het hoeft niet altijd te betekenen dat je ziek wordt, dat zou wel kunnen gebeuren als de belasting ernstig en langdurig is. Vooral in deze periode vind volop reiniging in je lichaam plaats en is het belangrijk dat je lever goed functioneert en voldoende energie aangeleverd krijgt. Een niet goed functionerende leverenergie merk je in deze periode aan vermoeidheid (voorjaarsmoeheid), sneller geïrriteerd zijn, pijntjes op (steeds) verschillende plekken in je lichaam, of langs het verloop van je lever- en galblaas meridiaan. Dit is meestal niet door een gebrek aan energie, maar door het stagneren van de energiestroom.

De leverenergie verzorgt de ogen (het zicht). Bij aandoeningen van de leverenergie kunnen wij ook direct verkleuringen zien op het oog. Omgekeerd wijst de achteruitgang van de ogen ook op een achteruitgang van de leverenergie. De leverenergie verzorgt ook de nagels; bij klachten van de leverenergie kunnen de nagels bros worden, snel afbreken of verkalken. Tevens verzorgt zij de pezen. Spierverkortingen en stijfheid in de spieren (pezen) hebben te maken met een stoornis in de leverenergie. Psychisch kunt je ook aardig in de knoei zitten met klachten van de leverenergie. Plotseling, zonder reden, woede uitbarstingen, frustraties en irritaties zijn vaak tekenen van het stagneren van de leverenergie.

Element Hout en energiestroom
Binnen de traditionele Chinese geneeskunde worden de seizoenen gekoppeld aan vijf elementen: Hout bij de lente, Vuur bij de zomer, Aarde bij de nazomer, Metaal bij de herfst en Water bij de winter. Nu het voorjaar is aangebroken, krijgt het element Hout de overhand. De energie van het houtelement is een krachtige energie, die het leven vooruit doet gaan, die groei en verandering brengt. Het is de krachtige energie die het sap door de plant stuurt zodat het kan groeien en bloemen.

En wat om je heen gebeurt, gebeurt ook in jou. Wij zijn onderdeel van de natuur. Het is fijn als het de energie van het houtelement in jou optimaal stroomt. Dan is er sprake van een vrije doorstroom van energie, bloed, afvalstoffen en voedingsstoffen. Hoe beter alles stroomt, hoe beter (afval) stoffen kunnen komen en gaan, hoe energieker jij je voelt. Als de  energie van het houtelement stagneert, en dus de stroming stagneert, voel je je moe, alsof je tegen de stroom in aan het zwemmen bent.

Ik denk dat er in de seizoenen geen grotere omschakeling is als die van de winter naar de lente. De omschakeling van de verstillende, trage en soms zware energie van de winter naar de uitbundige, sprankelende naar buiten tredende energie van de lente vraagt je om uit je winterse cocon te kruipen en weer naar buiten te treden. En dat kost energie. Er is veel te doen in jouw binnenwereld om je lichaam klaar te maken een mee te laten stromen in de lente energie. Je lever heeft veel energie nodig, terwijl je door een tekort een beweging en daglicht juist over wat minder energie kan beschikken dan normaal.

Tips om je lever- en lente energie te ondersteunen
Daarom kan in deze periode behulpzaam zijn om je leverenergie een extra boost te geven en het goed functioneren van je lever te ondersteunen. Voel je je in deze periode ook meer vermoeid, of wil je je lichaam ondersteunen in het proces van de winter naar de lente? Hieronder deel ik een aantal tips waarmee je je leverenergie te ondersteunen.

1. Zorg voor balans tussen doen en rusten
De lente kan je met haar uitbundige energie uitnodigen om vol in de doemodus te gaan. Terwijl je lichaam misschien nog meer in een toestand van winterslaap verkeert. Zorg daarom voor balans: creëer temidden van je activiteiten voldoende rustmomenten waarin je jezelf de ruimte geeft om letterlijk en figuurlijk op adem te komen.

2. Wat heb je op je lever?
De emotie die bij de lever hoort is boosheid, frustratie, irritatie.. Boosheid kan bij een stagnerende leverenergie lang aanhouden en een enorme kracht hebben. En in de lente, zeker bij een stagnatie van de leverenergie, kan woede sneller naar voren komen. Probeer de krachtige energie van boosheid niet naar binnen te richten. Als de boosheid naar boven komt, dan kun je dit gevoel het beste uiten, zodat je de energie naar buiten kunt brengen, verbaal of door fysiek te bewegen. Op een kussen slaan, of je lichaam goed los schudden kan behulpzaam zijn. Energie is bedoelt om te stromen, te komen en ook weer te gaan. Opkroppen stagneert de energie van je lever

3. Kom in beweging
Als je moe bent, is bewegen misschien wel het laatste waar je zin in hebt. Toch is het juist nu belangrijk om van de bank af te komen. En je hoeft natuurlijk niet gelijk een halve marathon te lopen. Begin gewoon met een half uurtje wandelen per dag. Lopen stimuleert je doorbloeding en een goede doorbloeding is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Bloed heeft namelijk een transportfunctie. Het zorgt er voor dat voedingsstoffen (vetten, eiwitten etc.) en zuurstof naar je cellen gaan. Hierdoor neemt jouw energie toe. Bloed zorgt er bovendien voor dat afvalstoffen worden afgevoerd. Beweeg je voldoende, dan doe je jouw lever een enorm plezier. En precies dat orgaan kan wat extra ondersteuning gebruiken in de lente.

4. Activeer en ‘beadem’ je lever
Beklop je levergebied zacht met je handen om de bloed- en energiestroom hier te activeren. Je lever ligt net onder de ribben, voornamelijk aan de rechter kant.   Leg dan 1 of 2 handen op je lever met de uitnodiging naar je lever om te ontspannen en te verzachten. Stel je dan voor dat je ver voorbij je longen kan ademen, helmaal naar je lever toe. Op een inademing (door je neus) geef je je lever ruimte en energie, op een uitademing laat je alles uit je lever los wat afgevoerd mag worden: afvalstoffen,boosheid, frustratie. Als je uitademt kan je de sjjjjj klank maken. (het geluid wat je maakt als je wil dat het stiller wordt).  Probeer het maar eens uit!

5. Drink voldoende water
Wanneer je je lever wilt ontgiften, is het ontzettend belangrijk dat je iedere dag water drinkt! Je wordt aangeraden om minstens anderhalf liter water per dag te drinken; op die manier spoel je als het ware afvalstoffen uit je lichaam. Je kunt er ook voor kiezen om citroensap in je water te doen.

6. Gezonde voeding voor een gezonde lever
Ook door voeding kan je je lever op een positieve manier ondersteunen. Je lever houdt niet zo van zoet, wel van bitter, zuur, pittig en groen. Bittere voeding versnelt de afgifte van gal in de darmen. Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kool, druiven, kersen, witlof, andijvie en grapefruit zijn gunstig voor je lever.
Zure producten die je lever graag heeft zijn onder andere citroen, blauwe bessen, frambozen, kurkuma en gember.
Omega 3, 6 en 9 haalt je lever uit lijnzaad, donkere bladgroenten, noten, peulvruchten, vette vis en olijfolie.
En natuurlijk helpt het om zoveel mogelijk voor pure en onbewerkte producten te kiezen.

Succes met deze tips, doe er je voordeel mee zodat ook jouw energie lekker kan gaan stromen en je je net als de natuur om je heen lekker uitbundig, sprankelend, licht en luchtig kan voelen. De yogalessen die ik komende week geef zijn gericht op het stimuleren van de stroming van je leverenergie. Als je geen yoga bij mijn doet, maar wel eens zo’n les zou willen ervaren, laat het me even weten. Ik stuur je dan een opname van deze les, zodat jij ook gemakkelijker mee kan stromen met de natuur om je heen.

 

Op donderdag 4 april start weer een nieuwe 8-weekse mindfulnesstraining. Iets voor jou? Veel verzekeraars vergoeden de training geheel of gedeeltelijk. Klik hier voor meer informatie: link naar mindfulnesstraining.