Sinds vorige week de klok een uur vooruit is gegaan ervaar ik zoveel meer tijd. Als of er in plaats van 1 uur verschuiving, een paar uur extra bij mijn dag zijn gekomen. Het voelt alsof er veel meer ruimte zit in mijn dag, en dat zit ‘m natuurlijk vooral in de lichte avonden. En ik vind het een heerlijk gevoel, dat gevoel dat je tijd genoeg hebt, of nog alle tijd hebt. Ervaar jij dat ook?

Tijd, wat een bijzonder fenomeen is dat toch. We hebben elke dag weer 24 uur tijd, en elke dag gaat de tijd weer in het zelfde tempo voorbij. En toch zeggen we zo vaak dat de tijd zo snel gaat, of juist langzaam. Tijd, we hebben het zelden teveel. Veel vaker zeggen we ‘ik heb geen tijd’.

In mijn dagelijks werk kom ik het zo vaak tegen. In de trainingen die ik geef leer ik mensen kennis en vaardigheden om meer rust en balans te creëren in jezelf en in je leven. En om die vaardigheden effectief te laten zijn, en echte veranderingen te creëren, is het belangrijk dagelijks te oefenen. “Ik zou wel willen, maar heb gewoonweg geen tijd” is een veelgehoorde reactie.

Strijden met de tijd
En ik ken het hoor. Ik weet niet hoe jouw relatie met tijd is, maar ik vind het soms wel een lastige. Ik vind zoveel leuk, heb fantastisch leuk werk, wil nog zoveel leren en weten, en organiseren en creëren en met dat enthousiasme kan ik dan best nog weleens stress ervaren. Ik schiet in m’n vecht/vlucht respons en waar ik dan tegen strijd? Ja, ik geef t maar toe: Ik kan strijden met de tijd. Ik kan meer willen doen dan past in de tijd. Dat is mijn valkuil, of liever noem ik t mijn uitdaging, of aandachtspunt. Iets waar ik regelmatig bij stil mag staan en steeds weer naar mag kijken: Hoe besteed ik mijn tijd? Want als er 1 strijd is die je altijd verliest, is het de strijd met de tijd.

Mindful omgaan met de tijd
Mindfulness heeft me inmiddels al veel geleerd. Adempauzes, incheckmomenten waarin ik mezelf letterlijk en figuurlijk de tijd geef op ‘op adem’ te komen. Een moment waarin ik check hoe ik me voel, welk verhaal ik mezelf vertel, en of ik misschien weer in mijn tijdstrijd terecht ben gekomen. Of ik nog doe wat ik kies te doen, op een manier die ik ik kies, in een tempo wat ik kies.

En ik kies heel bewust om tijd vrij te maken voor ontspanning en verbinding. Ik geef mijn tijd niet (meer) alleen aan (huishoudelijk) werk en dingen die moeten. Ik maak ook heel bewust ruimte voor yoga, ademhaling, meditatie, wandelen, sporten, ik lees boeken, spreek af met familie en vrienden. Voor mensen die mij al langer volgen, dit zijn allemaal activiteiten die helpen om je binnenwereld in balans te brengen. Die de ‘aan’ stand wat temperen en ruimte maken voor mijn zenuwstelsel om te ontspannen. En met een ontspannen zenuwstelsel ervaar je meer tijd dan met een zenuwstelsel in de ‘aan’ stand of in stress. Maar toch stiekem, even tussen ons, ik zou best meer tijd willen hebben in een dag 😉

Tijd of  prioriteittijd?
Elke dag krijg je weer 24 uur cadeau die jij mag verdelen. Jij mag elke dag weer kiezen waar je je tijd aan geeft. Wat doe je met de tijd die je krijgt? Wat voor mij een belangrijkste eye opener was toen ik mijn strijd met de tijd onder de loep ging nemen was de vraag: wat heeft voor mij prioriteit?

Prioriteit, naar mijn idee zou het anders geschreven mogen worden: prioritijd. Wat het heeft alles te maken met waar je je tijd aan geeft.  Wat vind je t belangrijkst in je leven? Waar wil je je tijd aan geven? Wat heeft voor jou prioriteit?

Ik heb geen tijd, betekent dan eigenlijk, het heeft voor mij geen prioriteit, het is voor mij niet belangrijk. En dat maakt dat ik heel anders ga kijken naar en kiezen waar ik mijn tijd aan besteed en op welke manier. Waar besteed jij het meeste tijd aan, en is dat ook wat je het meest belangrijk vindt? Maak jij bewust tijd vrij voor wat je het belangrijkste vind in je leven?

Oefenening om bewuster om te gaan met je tijd
Een oefening uit mijn trainingen die ik graag met je wil delen is deze:

Schrijf eens 5 dingen op die je belangrijk vindt. Zoals bijvoorbeeld gezondheid, relatie, gezin, ontspanning, werk etc. Daarna maak je weer een lijst met 5 punten van de dingen waar je het meeste tijd aan besteedt. Bijvoorbeeld werken, huishouden, social media, tv kijken, etc. En leg dan deze lijsten naast elkaar en zoek de verschillen…..;-)

En ik hoor je zeggen: “Ja maar, ik moet wel werken, het huishouden doen, etc.”.  Jazeker, maar er blijft tijd over. Je krijgt elke dag weer 24 uur cadeau. Naast slapen, werken, huishouden, op welke manier besteed je je tijd hieraan en hoe ga je om met de tijd die over is? Waar geef je je (priori)tijd aan?

Zonder dat we ons bewust zijn gaat er vaak veel tijd verloren, bijvoorbeeld aan telefoon en social media. Maar stel dat je je tijd ging geven aan dat wat je echt belangrijk vindt. Zou je leven er dan anders uit zien? Zou je dan anders omgaan met jezelf, en de mensen om je heen? Zou je de tijd die je elke dag weer krijgt anders besteden?

De lente staat voor een nieuw begin. En misschien is dit een mooie periode om jouw tijdsbesteding eens onder de loep te nemen en vanaf nu beginnen om meer tijd te geven aan wat voor jou prioriteit heeft.

De volgende keer dat je jezelf hoort zeggen “ik heb hier geen tijd voor”, vertaal dat dan naar “dit heeft voor mijn geen prioriteit”. En kijk dat of dat waar is.

Wil jij ook meer tijd ervaren? En meer rust en balans in je hoofd, je lichaam en je leven?
Op zaterdag 18 mei start ik weer een nieuwe training zenuwstelselregulatie.
Voor meer informatie: klik hier –>