Ga je mee op reis?

Deze weken nodig ik je uit om met me mee te gaan op reis. Een reis met als doel om meer thuis te komen in je lichaam. Omdat je binnenwereld bepaalt, hoe je jezelf en de buitenwereld ervaart. Wist je dat de staat van je lichaam veel meer invloed uitoefent dan je hoofd op hoe je denkt, hoe je je voelt en hoe je omgaat met jezelf en de mensen om je heen?

Daarom is het belangrijk naar je lichaam te leren luisteren, en de fluisteringen van je lichaam meer begrijpen en ook beantwoorden. De chakrafilosofie biedt je kennis en handvatten om je lichaam meer te bewonen. Elk chakra kan je zien als een verdieping van jouw lichaamshuis. En net als in je woning, heeft elke verdieping zorg en aandacht nodig. Wij bewonen vooral de zolderkamer van ons lichaamshuis, waar het een drukte van belang kan zijn. Innerlijke rust ontstaat niet in je hoofd, maar in je lichaam, op het moment dat we ons lichaam meer gaan bewonen.

Vorige week reisden we naar het gebied van onze 1e chakra. Als je deze mail hebt gemist, kan je ‘m hier teruglezen. https://www.mindfulmetmarjolein.nl/blogs/

Deze week reizen we verder naar het tweede chakra, de plek waar nieuw leven ontstaat en je kriebels, vlinders of onderbuik gevoelens ervaart. Het tweede chakra gebied, is het gebied van onze emoties.

Het tweede chakra toegelicht
Als je thuisgekomen bent in je eerste chakra, en je stevigheid, stabiliteit en vertrouwen ervaart in je basis (zowel fysiek als de basiselementen van je dagelijks leven), komt er ruimte om te verzachten. Je tweede chakra is gebied tussen buik (onder navel), heupen, heiligbeen, binnenkant benen en geslachtsorganen. Het tweede chakra is verbonden met het water element. Het thema van dit chakra gaat over stroming, meebewegen, vloeiend. Van het aarde element van het eerste chakra naar het water element van het tweede chakra ga je door te smelten. Als je van binnen kunt smelten terwijl je in je basis je kracht, stabiliteit en stevigheid behoudt, heb je de combinatie van zachtheid en kracht, samenvoeging van 1e en 2e chakra. Met water verzacht je de soms stugheid van je 1e chakra, en je blust het teveel aan vuur in je derde chakra. Belangrijk bij dit chakra is of je je zachtheid, kwetsbaarheid en ook de zoetigheid van het leven toe kan laten.

De emoties van het tweede chakra
Het tweede chakra gebied is het gebied van onze emoties. Van plezier maken, genieten, vreugde, blijdschap, creativiteit, seksualiteit, en ook van verdriet, angst, boosheid, frustratie, enzovoort. Emoties horen bij ons mens zijn. Als wij iets ervaren, reageren we daar op met aantrekking (fijn) of afstoten (niet fijn) en onze emoties zijn manieren om die gevoelens te uiten. Het woord emotie komt van het engels Energy in motion, energie in beweging. De bedoeling is dat deze energieën door ons lichaam stromen in niet in ons lichaam blijven plakken.

Emoties zijn energieën die door onze weefsels stromen, maar als we onze emoties onderdrukken dan wordt deze stroming beperkt of compleet gestagneerd en ontstaan er blokkades in de weefsels. We ervaren dat als fysieke aanspanning, stijfheid, beperkingen of pijnen, maar ook in ons doen en laten. Met onderdrukken van emoties beperk je de natuurlijke beweging in het lichaam, je wordt hard en stijf ipv zacht en flexibel. Het tweede chakra gaat over zacht en stromend zijn. Toelaten en laten zijn. Go with the flow. Jezelf toestemming geven jezelf te zijn

Tweede chakra in balans
Met een goed functionerend 2e chakra, ervaar je balans tussen kracht en zachtheid in je buik. In je uitingen blijkt dit uit dat je je grenzen duidelijk kan voelen en aangeven. Je ervaart levenslust en geeft ruimte aan je emoties, verlangens, passie, plezier, creativiteit, seksualiteit, tevredenheid. Je voelt je thuis in jezelf, met jezelf en je kan je hele zelf toelaten; je zachtheid en je kracht, je kwetsbaarheid en je moed. Kortom, je kan jezelf toelaten jezelf te zijn. Je kan het leven toelaten te zijn zoals het is. Je komt in actie wanneer het helpend, je kan aanvaarden wanneer actie niet helpend is.

Tweede chakra uit balans
Het 2e chakra raakt gemakkelijk geblokkeerd of uit balans. Haasten, onderdrukken, aanpassen, voldoen, teveel, te weinig, machteloosheid, freeze reactie, blokkeren de stroming van energie in je tweede chakra. Het dorsale deel van je nervus vagus loopt in dit gebied en heeft zachtheid nodig om goed z’n werk te kunnen doen. Spijsvertering, stofwisseling, hormoonhuishouding, immuunsysteem, worden allemaal beïnvloed door deze tak van je nervus vagus. Als dit chakra uit balans of geblokkeerd is, komt er aanspanning in dit gebied in je lichaam, en wordt de natuurlijke en noodzakelijke beweging van uitzetten en inkrimpen geblokkeerd.

Het tweede chakra en stress
Als de veiligheid van het eerste chakra wegvalt, wordt in ons lichaam automatisch een stressreactie geactiveerd. Ons zenuwstelsel komt in de  ‘aan’ stand (vuur derde chakra) gebracht. Het sympathische deel van je zenuwstelsel wordt geactiveerd. Als dat niet werkt, of het gevaar is te groot, of je voelt je niet in staat, het heeft toch geen zin, dan wordt de stress-staat van je nervus vagus geactiveerd, je dorsale vagus, en kom je in de Freeze staat. Een staat van je zenuwstelsel waarbij de actie energie die door de stressreactie is vrijgekomen, niet gebruikt wordt om te vechten/vluchten, maar in je lichaam opgeslagen wordt. Energie die niet gebruikt wordt en niet in beweging is, gaat rommelen en veroorzaakt fysieke, mentale, emotionele klachten. Vergelijk dit met stilstaand water. Dit heeft invloed op het functioneren van alle bovengenoemde innerlijke processen en kan klachten geven in je tweede chakra gebied. Beweging van en verzachten in het tweede chakra gebied, helpt om deze opgeslagen energie weer te kunnen laten stromen, te verbruiken, en los te kunnen laten. Je hebt de stroming in je tweede chakra nodig om het vuur van je derde chakra te blussen, en de veiligheid in het eerste chakra te herstellen.

Het tweede chakra in balans brengen
Je kunt volgens de chakraleer je chakra’s helen. Het tweede chakra heelt als je positieve aandacht geeft aan jezelf en je ‘zijn’, door je hele zijn toe te laten met alle gevoelens en emoties, verlangens en kwetsbaarheden, mooie eigenschappen en ook die paar onhebbelijkheden 😉 Als je moeite hebt met het uiten van je emoties, kan schrijven, tekenen of dansen je helpen om op een creatieve manier naar buiten te brengen wat je van binnen voelt. Wees je daarnaast ook zoveel mogelijk bewust van je verlangens. Waar geniet je van en wat voedt je?

Je kunt ook door voeding invloed uitoefenen op dit chakra. Kies voor ‘voeding’ die waterig is: thee, soep, smoothies, sapjes… Zoet en sappig fruit versterkt dit chakra ook, net als alles wat oranje van kleur is (zoete aardappel, pompoen, sinaasappel). Oranje is de kleur die energetisch resoneert met je tweede chakra. Vanille en kaneel brengen dit chakra ook in balans, net als intens genieten van alles wat je eet en drinkt.

In je tweede chakra gebied gaat het om zachtheid en beweging/stroming. Je buik toelaten te zijn zoals het bedoeld is te zijn, zacht en een beetje rond. Anders dan ons modebeeld vaak doet geloven zijn het de sixpacks die de stroming van energie in dit gebied juist kunnen stagneren. Bij beweging gaat het om beweging met de heupen. Salsadansen is een goede manier om de energie van je tweede chakra in beweging te brengen. Maar ook alles met water, stroming, zwemmen stimuleert je tweede chakra energie.

Reflecteren op het thema van je tweede chakra
Voorbeelden van vragen die betrekking hebben op de energie van je tweede chakra zijn:

 • Hoe ga je om met emoties? Zowel de meer uitdagende emoties als boosheid, angst en verdriet, als emoties van vreugde, plezier en genieten? Is dat iets wat je toelaat, wat deel mag zijn van jou, of is er sprake van verzet, strijd met je gevoelens, of onderdrukken, of wegvluchten?
 • Hoe ga je om met uitdagingen in je dagelijks leven, en in het contact met anderen. Laat je je horen, kan je je uiten, of ervaar je vaker machteloosheid, het heeft toch geen zin? (De hierboven beschreven Freeze reactie)
 • Kan je jezelf toelaten jezelf te zijn, met alles wat bij jou hoort?
 • Heb je het gevoel dat je stroomt, dat je door het leven stroomt?
 • Hoe ervaar je seksualiteit, kan je dit toelaten, ruimte voor maken?
 • Hoe geef je ruimte aan je creativiteit?
 • Kan je de volgende vragen beantwoorden?
  Ik voel me……
  Ik verlang naar…..
  Ik geniet van…….

Affirmaties die helpen bij het stimuleren van je 2e chakra zijn:
* Ik sta mezelf toe mezelf te zijn
* Ik ervaar levenslust en enthousiasme waarmee ik iets groots kan creëren
* Ik sta mezelf toe van het leven te genieten en de zoetigheid van het leven toe te laten

Misschien vind je het fijn om deze en de komende weken het thema van het chakra eens mee te nemen in je dagelijks leven. Volgende week gaan we verder met het derde chakra.
Als het thema van deze blogs vragen of emotionele reacties bij je oproept, voel je vrij om contact met mij op te nemen via marjolein@mindfulmetmarjolein.nl

Dankjewel weer voor je aandacht. Ik wens je een mooie dag vandaag!

Hartegroet,

Marjolein