Deze weken maken we een reis door de chakra’s (zie hier voor eerdere blogs). Een reis waarmee ik je graag wil uitnodigen bewuster te worden van wat zich in je binnenwereld allemaal afspeelt. Elk chakra heeft een eigen plek in je lichaam, een eigen thema, een eigen verhaal. Vaak zoeken we oorzaken, oplossingen en antwoorden buiten onszelf. En alhoewel de buitenwereld kan bijdragen aan jouw antwoorden, vind je de werkelijke antwoorden altijd in jezelf, in je lichaam.

Het zesde chakra
In onze reis door de chakra’s zijn we aangekomen bij het zesde chakra, ook wel voorhoofdchakra of derde oog chakra genoemd. Het zesde chakra bevindt zich in je voorhoofd, tussen je wenkbrauwen. Het thema van dit chakra is helder zien, bewust zijn, bewust waarnemen, intuïtief weten, vertrouwen op je buikgevoel. De resonerende kleur is Indigo en bijbehorende element licht.

Je gebruikt dit derde oog elke dag. Het is het oog waarmee je naar binnen kan kijken en iets voor je kan zien: je ‘blikt’ vooruit, je ‘blikt’ terug. Soms weet je het niet, maar voel je of iets ok is of niet. Allemaal activiteiten waar je het voorstellingsvermogen van je derde oog bij gebruikt. Dit chakra is verbonden met onze prefrontale cortex. Een deel van onze hersenen waarmee we bewust kunnen zijn. Bewust van wat er werkelijk (zonder toevoeging van je eigen verhaal) is. Het zesde chakra is met deze verbindiong je poort naar je onderbewustzijn. Met je zesde chakra kan je bewust worden wat zich onbewust allemaal in je hoofd en lichaam afspeelt. Ook helpt dit chakra je bij bewust worden met welke ‘bril’ je naar jezelf en je leven kijkt.

Automatisch en onbewust waarnemen
Voor het grootste deel van de tijd leven wij onbewust. We denken, voelen en doen van alles, zonder dat het een bewuste keuze is. We noemen dat de automatische piloot. Het is een intern mechanisme in ons waarmee we fysiek ergens kunnen zijn, en in ons hoofd heel ergens anders. We kunnen dingen doen, zonder dat we bewust zijn dat we het doen.

Als we op automatische piloot functioneren, reageren we automatisch vanuit onze eerdere ervaring op de ervaring in het nu. Alle ervaringen die je vanaf geboorte tot nu toe hebt opgedaan oftewel ervaringen uit het verleden, vormen de ‘bril’ of  filter, waarmee je naar de gebeurtenissen in het heden kijkt.  We kijken allemaal met een bepaalde bril naar de werkelijkheid: een roze bril of een donkere bril. Je opvoeding, overtuigingen, aannames, gewoonten, automatismen, gevoeligheden en eerdere ervaringen bepalen met welke ‘bril’ jij naar de realiteit kijkt, en welk verhaal jij van de realiteit maakt.

Zesde chakra: Van automatisch overleven naar bewust leven
De mooiste ontwikkeling die wij in ons leven mogen doormaken is onszelf bevrijden van deze automatische piloot en meer bewustzijn ontwikkelen om zelf ons leven te kiezen en te creëren. Onze automatische piloot is een overlevingssysteem. Een innerlijk vecht/vlucht systeem wat we overgeleverd hebben gekregen van onze oervoorouders. Het is een fantastisch systeem wat ons helpt leren van ervaringen, en vergroot enorm onze overlevingskansen als we in gevaar zijn. Maar tegelijkertijd het systeem wat ons in ons dagelijks leven zo in de weg kan staan om het anders te kunnen doen en om te zijn zoals we willen zijn en te leven zoals we willen leven.

Het geheim van vrijheid: Zesde chakra + prefrontale cortex
De prefrontale cortex is het gebied van de hersenen waar het bewustzijn huist. Dit gebied zorgt ervoor dat je bewust kan denken, voelen en doen. Je kan afstand nemen van jezelf en met een soort van helikopterview kijken. Je kan een situatie vanuit meerdere perspectieven bekijken. Dit deel van onze hersenen zorgt dat we in staat zijn op te merken hoe je in een specifieke situatie reageert. Welk verhaal maak ik hierbij, hoe reageert mijn lichaam, mijn adem? Als je onbewust bent, laat je je leiden door deze automatische gegenereerde gedachten, gevoelens en reacties. Ben je je hiervan bewust dan kun je bewust kiezen hoe je op een situatie wilt reageren.

Het ware geheim van onze vrijheid ligt in het stimuleren van ons zesde chakra, ofwel het vergroten van ons bewustzijn. Hiermee ontwikkelen we ons vermogen om bewust te kiezen hoe we omgaan met onszelf, de mensen om je heen, en de situaties die op je pad voorbij komen.

Zesde chakra in balans
Wanneer dit chakra in balans is, ervaar je rust in je hoofd. Je weet waar je naar toe wilt en je hebt ‘helder voor ogen’ wat je wilt in het leven. Je kunt dingen goed en soms zelfs letterlijk voor je zien. Dit helpt je om die dromen en doelen te verwezenlijken.

Dit chakra helpt je om dingen aan te voelen. Je kunt aanvoelen wat er gaat gebeuren of je voelt anderen aan. Je durft op dit gevoel en je intuïtie te vertrouwen. Je bent je bewust van het filter waarmee je naar jezelf en de wereld om je heen kijkt. Zodat je dat wat je zelf toevoeg. Je hebt het bewustzijn om het verhaal wat jij ergens van maakt, los te kunnen koppelen van de ‘kale’ ervaring en eens kan kijken, wat gebeurt hier nou echt, zonder het verhaal wat ik erbij maak? En hoe kies ik om hiermee om te gaan?

Zesde chakra uit balans
Net als ons keelchakra uitgedaagd wordt door de vele nieuwe communicatiemiddelen, wordt het zesde chakra in deze tijd ook overvoerd door beelden op televisie, reclameborden, internet, om ons heen enz. Deze visuele indrukken blijven rondhangen in onze beeldbank en kunnen zonder dat we ons er bewust van zijn, onze zuivere waarneming vervuilen. Als het zesde chakra uit balans is, ben je vaak gevoelig voor andermans energie en voor prikkels van buitenaf. Je kunt last hebben van een vol hoofd, piekeren en overanalyseren. Omdat je dagelijks veel te verwerken hebt, kan oververmoeidheid het gevolg zijn. Stress, boosheid, wrok, verhinderen de activiteit in dit chakra. Als je zesde chakra uit balans is kan je last hebben van onrustig slapen en heftig dromen. Maar ook dat je je eigen verhalen maakt van wat er in jezelf en om je heen gebeurt en ze ook klakkeloos gelooft. Fysiek kan je last hebben van hoofdpijn, wazig zien (zonder medische oorzaak), nekklachten, concentratieproblemen, doelloos zijn.

Zesde chakra in balans brengen

 • De meest effectieve manier om je zesde chakra in balans te brengen is mindfulness. Met mindfulness train je je bewustzijn. Meer informatie zie: www.mindfulmetmarjolein.nl/mindfulness
 • Je hoofd tot rust brengen met meditatie. Als je hersenfrequentie daalt, kan het zesde chakra meer in balans komen.  Het is goed om je zintuigen af en toe terug te trekken en tot rust te laten komen door je ogen te sluiten, een stille en donkere plek op te zoeken en je af te sluiten van prikkels van de buitenwereld. Zodat je daarna weer met een heldere blik naar jezelf en de wereld kunt kijken.
 • Reflectie oefeningen. Door de tijd te nemen om te reflecteren, kom je tot nieuwe inzichten. Deze inzichten zijn belangrijk om oude waarheden los te kunnen laten en met een nieuwe blik te kijken.   Zo ben je in staat bewust te worden van patronen of overtuigingen die je niet meer dienen, zodat je deze kunt omzetten in meer helpende.
 • Massage gezicht & hoofd
  Neem eens een gezicht- en hoofdmassage of masseer je eigen hoofd als je bijvoorbeeld in bad ligt. Dit brengt je gedachten tot rust en laat je hoofd en lichaam ontspannen.
 • Oefeningen met de ogen en de nek, waardoor je ventrale vagus wordt gestimuleerd wat een postieve invloed heeft op de energie van je zesde chakra
 • Voeding
  Omdat de kleur indigo/donkerpaars bij dit chakra hoort, kan meer voeding eten in deze kleur meer balans brengen. Bijvoorbeeld: pruimen, aubergine en blauwe druiven. Ook walnoten zijn helpend.
 • Affirmatie: ik ben volledig in het hier en nu. Ik kijk helder naar wat ik zie, denk, voel en doe.

Reflectie keelchakra
Via de energie van het zesde chakra ontwikkel je bewustzijn die je ook nodig hebt bij het bewust worden van alle chakra’s in je lichaam. Het helpt je bij bewust worden van wat er allemaal in je binnenwereld gebeurd. Het helpt je bewuster te zijn, te leven, te kiezen en te creëren. Hoe bewust ben jij? Van jezelf? Van je denken en doen in je dagelijks leven? Hoe bewust ga je om met wat er allemaal op je pad komt? Hoe kijk jij naar jezelf en de wereld? Welke verhaal vertel jij jezelf en anderen over jezelf, je leven? En is dit het verhaal wat je wilt vertellen?

Misschien vind je het fijn om deze en de komende weken het thema van dit chakra eens mee te nemen in je dagelijks leven?

Als het thema van deze blogs vragen of emotionele reacties bij je oproept, voel je vrij om contact met mij op te nemen via marjolein@mindfulmetmarjolein.nl

Dankjewel weer voor je aandacht. Ik wens het bewustzijn om vandaag te kiezen hoe je wilt zijn, hoe je je wilt voelen en hoe je wilt omgaan met de mensen om je heen en wat er op je pad voorbij komt.  Maak er een mooie dag van!

En voor alle vaders een hele mooie vaderdag!

Hartegroet,

Marjolein