Wanneer je vanuit je hart je unieke jij kan zijn,
en je je eigen waarheid kent,
kun je de buitenwereld laten zien,
wie je echt bent.

Vandaag vervolgen we onze reis door de chakra’s. We gaan van de onderste drie, meer basis en naar binnen gerichte chakra’s, via het hartchakra, in verbinding met de buitenwereld. Het eerste chakra wat we dan tegenkomen is het vijfde chakra, het keelchakra.

Je vijfde chakra is gelegen in de keel, tussen de sleutelbeenderen, rond nekwervels en strottenhoofd en het regelt de (werking van) de schildklier, bijschildklier, kaak, nek, mond en tong. Het element wat gekoppeld is aan dit chakra is ether of ruimte, de kleur die resoneert is blauw en het bijbehorende zintuig is horen.

Keelchakra: naar buiten brengen wat je van binnen voelt
Het keelchakra gaat over communicatie. Communicatie naar jezelf en met anderen. Vanuit dit gebied geven wij gehoor aan onszelf en anderen. Dit chakra heeft te maken met je uiten en communiceren in de ruimste zin van het woord: met woorden, beelden, geluiden, bewegingen, lichaamstaal etc. Ook dat wat niet uitgesproken wordt heeft invloed op de energie in dit chakra.

Vanuit de zachtheid van je vierde chakra jouw uniekheid en authenticiteit toelaten en van daaruit jouw waarheid uiten. Naar de buitenwereld uiten, wat zich in je binnenwereld afspeelt. De (on)veiligheid van het eerste chakra, de emoties, creativiteit en seksualiteit van het tweede chakra, de innerlijke kracht of juist stress van het derde chakra, en (het gebrek aan) zachtheid en liefde van het vierde chakra, komen via het vijfde chakra tot uiting.

Hoe voelt je nek en keel?
Het gebied rond de keel geeft aan hoe het er met dit chakra voor staat. Heb je een stijve nek of keelpijn? Vraag jezelf dan eens af: heb ik iets niet geuit? Of waarmee blokkeer ik mijn eigen levensstroom? De nek soepel houden is goed voor het vijfde chakra. Je nervus vagus loopt vanuit je hoofd via je keel naar je lichaam en ruimte in je keel geeft ook ruimte aan deze belangrijke hersenzenuw. Bovendien zit in dit gebied de schildklier die verantwoordelijk is voor een gezonde stofwisseling. Als de energie in je vijfde chakra in balans is, heeft dit een positief effect op je stofwisseling en je algehele gevoel van welbevinden.

Keelchakra en je zenuwstelsel 
De ventrale vagus, die vanuit de hersenen verbinding maken met het hart en de longen, is ook verbonden met je keel, het binnenoor en het gezicht. Je ventrale vagus is onderdeel van je parasympathisch zenuwstelsel, je ‘rust’ zenuwstelsel. Daarom is het openen en verzachten van je keelchakra en ruimte maken om je te uiten, een krachtige bron van rust en ontspanning.

Stress heeft direct invloed op je keelchakra. Ofwel het wordt overactief en je verheft je stem, ofwel het wordt geblokkeerd en je valt volledig stil. Stress is eigenlijk een vorm van niet (eerlijk naar jezelf/ander) geuite gevoelens. Vanuit jouw waarheid, eerlijk en oprecht uiten en naar buiten brengen wat je van binnen voelt, helpt je om stressenergie te ontladen.

Keelchakra in balans
Als je keelchakra in balans is, ben je goed in staat je gedachten en emoties onder woorden te brengen, zonder bang te zijn voor wat anderen van je vinden. We kunnen onze mening uiten en ja, maar ook nee zeggen.

Je spreekt vanuit je hart en bent daarbij eerlijk naar jezelf en anderen. Maar je weet ook wanneer je stil moet zijn en kan goed luisteren. Dat is namelijk de andere kant van zuivere communicatie. Dichter en filosoof Rumi schreef ooit: “The quieter you become, the more you’re able to hear.”

Bewust zijn en in balans brengen van de lagere chakra’s helpt je je vijfde chakra te stimuleren. Als je het eerste en het tweede chakra in balans brengt, helpt het bij het overwinnen van angst. Het openen van het derde chakra helpt je om je persoonlijke kracht te voelen en het vertrouwen te hebben om jezelf te uiten. Jezelf toelaten jezelf te zijn, je eigen waarheid kennen en je door liefde laten leiden, komt wanneer je het vierde chakra in balans brengt. Dan wordt het gemakkelijker om eerlijk te zijn in je uitingen tegenover jezelf en anderen.

Keelchakra uit balans
Een verstoord keelchakra kan leiden tot te veel of onsamenhangend praten. Je niet uiten, of liegen, oneerlijk zijn, roddelen, kwaad spreken, brengt keelchakra uit balans. Ook ben je niet in staat om écht goed te luisteren. Een geblokkeerd of zwak keelchakra kan er voor zorgen dat je moeite hebt om voor jezelf op te komen. Vaak overheerst angst om verkeerd over te komen of om anderen pijn te doen. Naar buiten toe brengen wat je van binnen voelt kan soms best uitdagend zijn. Het is een steeds afstemmende dans tussen zeggen wat je bedoelt en tactvol of diplomatiek blijven. Vaak is het makkelijker om te zeggen wat de ander wil horen in plaats van je waarheid te spreken. Ook hierbij speelt de angst voor afwijzing weer een belangrijke rol.

Misschien heb je snel een brok in je keel of heb je er moeite mee om puur en eerlijk te zijn tegen jezelf en tegen anderen? Tijd om aan je keelchakra te werken! Tandproblemen, keelproblemen (denk aan keelontsteking), verkoudheid, nekproblemen en spraakproblemen kunnen voorkomen.

Vijfde chakra en Ohm
In mijn yogalessen begin en eindig ik de les altijd met het gezamelijk chanten van de Ohm klank. Niet omdat het ‘yogisch’ 😉 is, maar vooral omdat het zowel je keelchakra als je ventrale vagus stimuleert. Door bewust, lang en langzaam uit te ademen kan je sympathische activiteit en aanspanning loslaten en de trilling van de klank opent en zet energie in beweging.

De Ohm klank is een klank die diep in je middenrif ontstaat, en via je longen naar je keel wordt geleid. Een beweging vanuit je midden omhoog. De inademing voorafgaand aan de Ohm klank brengt de compassie vanuit je hartchakra naar de onderste drie chakra’s, de uitademing brengt vertrouwen vanuit je basis, en de zachtheid vanuit je hart, naar de bovenste chakra’s. In de Boeddhistische filosofie zegt men dat het geluid en de trilling van de Ohm klank, het geluid van het universum is. Misschien is dat de reden dat ook het luisteren naar de Ohm klank je zenuwstelsel tot rust brengt. Probeer het maar eens!

Keelchakra in balans brengen
Onderstaande 7 tips kunnen je helpen om je keelchakra weer in balans te brengen:

  • Mediteer! Door stil te zijn en je je aandacht op jezelf te richten keer je naar binnen en maak je contact met wie je echt bent. Er ontstaat ruimte om je bewust te worden wat zich in je binnenwereld afspeelt, en openheid om dat puur en vanuit je hart naar buiten toe te uiten.
  • Misschien is schrijven jouw manier om je te uiten? Start met ‘journaling’, door te schrijven kan je ook je gedachten en gevoelens uiten. Een dagboek bijhouden is een hele goede manier om aan je keelchakra te werken. Focus op positieve dingen en schrijf op waar je dankbaar voor bent.
  • Luister naar muziek, het ruimte element is namelijk gelinkt aan geluid en heeft een helende werking op het keel chakra. Zet een fijn muziekje op of ga naar een klankschaal meditatie.
  • Zing! In de auto, onder de douche of misschien zelfs op professionele zangles. Het hoeft niet loep zuiver te zijn, als je je keel maar gebruikt.
  • Lachen is gezond, een hele natuurlijke ademhalingsoefening en heel goed voor je keelchakra.
  • Gaap lekker uitgebreid. Gapen opent en geeft ruimte in je keelchakra
  • Qua voeding zijn vloeistoffen belangrijk voor dit chakra: water, soepen, warme thee, kokoswater en verse sappen. Zuivelproducten kan je beter vermijden als je keelchakra uit balans is omdat dit slijmvorming en verstopping veroorzaakt. Zout, gember en citroen zijn juist goed voor je keelchakra en bevorderen zelfexpressie.
  • Affirmatie om dit chakra te stimuleren:
    Ik spreek mijn eigen waarheid met liefde en respect voor mezelf en anderen.

Reflectie keelchakra
Via de energie van het keelchakra geef je uitdrukking aan de informatie van alle chakra’s, de fluisteringen van je lichaam. Het keelchakra heeft zo een belangrijke functie in het hele chakrasysteem. Om te ontdekken hoe jouw keelchakra functioneert zou je eens kunnen kijken naar jouw manier van uiten, hoe druk jij je doorgaans uit? Wat laat je zien van je emoties, je gedachten, je creatieve ideeën? Wat gebeurd er in je keelgebied als iets je tegenstaat of niet bevalt? Ervaar je dan ruimte om nee te zeggen en jouw waarheid te spreken?
En hoe vrij voelt jouw keel in je dagelijks leven? Kun je makkelijk en vrijuit praten en zingen?

Misschien vind je het fijn om deze en de komende weken het thema van het chakra eens mee te nemen in je dagelijks leven?

Als het thema van deze blogs vragen of emotionele reacties bij je oproept, voel je vrij om contact met mij op te nemen via marjolein@mindfulmetmarjolein.nl

Dankjewel weer voor je aandacht. Ik wens je een mooie dag vandaag met ruimte om te lachen, te zingen en je vrij te uiten!

Hartegroet,

Marjolein