Your heart is the light of this world. Don’t cover It with fear.

Deze weken nodig ik je uit om met me mee te gaan op reis. Een reis door je lichaam, via je chakra’s. Je lichaam meer bewonen, meer aandacht geven, en meer bewust zijn van wat je lichaam je te vertellen heeft, draagt bij een een goede mentale en fysieke gezondheid. Omdat het je binnenwereld is die bepaalt, hoe je denkt, hoe je je voelt en hoe je reageert en je je gedraagt. De chakra’s zijn een mooi hulpmiddel en bieden tegelijkertijd handvatten om de taal van je lichaam beter te begrijpen.

Als je de eerste blogs hebt gemist, dan kan je ze hier teruglezen: www.mindfulmetmarjolein.nl/blogs.

Het vierde chakra
Welkom in het hart van je reis door de chakra’s. Met de stabiliteit en vertrouwen van het 1e chakra, de soepelheid en stroming van het 2e chakra, de moed en innerlijke kracht van het 3e chakra, kun je het 4e chakra openen door zachter te worden in je borst, je bovenrug en je schouders, zachter naar jezelf, en zachter naar de mensen om je heen.

Het vierde chakra bevindt zich onder je borstbeen, de resonerende kleur is groen, het bijbehorende element is lucht.  Met het vierde chakra open, transformeert het innerlijk vuur van je derde chakra naar passie, zin en enthousiasme. Ook geeft openheid van je vierde chakra je de mogelijkheid om je met zachtheid vanuit je vijfde chakra te uiten. Met als resultaat dat je als persoon opener wordt en jezelf kunt ontplooien.

Verbinding met jezelf
Het vierde chakra is verbonden met onze ventrale vagus en samen regelen deze innerlijke systemen  onze openheid tot het aangaan van verbindingen. Het thema van het vierde chakra is onvoorwaardelijke, authentieke verbinding.

De belangrijkste verbinding die dit chakra doet openen is de verbinding met jezelf en met je lichaam. Vanuit je hartchakra ga je de verbinding aan met alles wat bij jou hoort, wat je mooi vind aan jezelf en wat minder, wat goed gaat in je lichaam en wat pijn doet, al je goede èn je minder goede kanten. Je verbindt je met jezelf volledig zoals je bent. Je mag je eigen vriend of vriendin zijn die je vast houdt, omhelst, geruststelt, troost, verwarmt, inspireert en soms opjut.

In de harde wereld van tegenwoordig draait het vooral om je best doen, aanpassen en voldoen. Zijn en doen zoals (je denkt dat) de omgeving verwacht dat je bent en doet. Het vierde chakra heet in Sanskriet Anahata wat ongeschonden zijn betekent. Het gaat erom je authentieke zelf te zijn.

Er is naar mijn mening 1 ding waar je heel erg goed in mag zijn en dat is je authentieke zelf zijn. Zijn zoals je bedoeld bent te zijn. Met je kracht en je zachtheid, met je moed en je kwetsbaarheid, met je goeie kanten, en ook die paar onhebbelijkheden 😉 Want wat je werkelijk krachtig maakt, is als je alles kan zijn wat je vanzelf al bent. En met je kracht, je zachtheid omarmen.

Verbinding met de ander
Het gaat bij dit chakra niet alleen over de verbinding met jezelf. We hebben ook een oerbehoefte aan verbinding met anderen. Het gaat erom jezelf te zijn zonder oordeel over jezelf, en vanuit die niet-oordelende liefdevolle houding je verbinden met de mensen om je heen, die je ook laat ze zijn zoals ze zijn, zonder ze te willen veranderen. In verbinding met jezelf, de verbinding aangaan met de ander. De meest helende verbindingen voor je vierde chakra zijn de verbindingen die aanvullend zijn. Verbindingen vanuit afhankelijkheid roepen vaker een neiging tot voldoen op wat de stroming energie in je vierde chakra juist blokkeert.

Angst voor afwijzing
Vaak vinden we het aangaan van verbindingen ook spannend. We verlangen niet alleen naar verbinding met anderen, we vrezen het ook, wat vaak zorgt voor blokkades in ons hartchakra. We hebben allemaal een oerangst voor afwijzing. Als we het hartchakra willen openen, moeten we die angst herkennen, erkennen, maar je er niet door laten leiden, zodat we de liefde kunnen ervaren die onze natuurlijke staat is. Jezelf met zachtheid geruststellen. Alles wat je doet vanuit de zachtheid van je hart is goed.

Helaas zijn we ons vaak niet bewust van deze angst en zorgt het ervoor dat we ons onbewust willen beschermen voor afwijzing door anderen. Voor kritiek, teleurstelling, niet gezien of gehoord worden. We creëren dan door fysieke aanspanning een pantser rondom ons hartgebied. De bovenrug, de borst en de schouders worden dan hard en stijf. De luchtwegen worden samengedrukt en het bindweefsel aan de voorzijde van het lichaam kan zelfs worden verkort, waardoor de schouders naar voren komen, en de borst inzakt. Het wordt dan lastiger om vrij en ruim te ademen, wat de stroming van energie in je vierde chakra stagneert. Ook heeft dit invloed heeft op de staat van ons zenuwstelsel die z’n ventrale staat (verbindingsstaat) verliest en in sympathische (stress) staat komt.

We kunnen leren ons hart weer te openen. Dat vergt moed en doorzettingsvermogen, want je dient je angsten onder ogen te zien, als je je beschermingsmuur opruimt. Het vraagt om emoties te herkennen, erkennen, ruimte te geven, zonder je erdoor te laten leiden. Het vraagt om je schreeuwende gedachten tot rust te laten komen, om ruimte te maken voor de fluisteringen van je hart.

Hartchakra in balans 
Als je hartchakra in balans is ben je vriendelijk en sta je optimistisch in het leven. Het zorgt ervoor dat je een sympathiek en liefdevol mens bent. Je voelt je veilig en anderen voelen en ervaren dit ook bij jou. Je kunt ‘luchtig’, beweeglijk en zacht zijn naar jezelf en naar anderen. Je bent goed in staat om begrip en medeleven te tonen voor jezelf en voor anderen. Je accepteert jezelf zoals je bent en anderen zoals ze zijn. Doordat je je verbindt met je ware zelf, kun je onnodige voldoen en aanpassen loslaten. Dit chakrapunt is de plek waar je met een tevreden en voldaan gevoel kunt ervaren, vrede in je hart en vertrouwen in het leven.

 

Hartchakra uit balans
Het hartchakra wordt gesloten door opgehoopt verdriet, wrok, stress, gevoelens van afwijzing, eenzaamheid, kritiek, geweld of onderdrukking. Wanneer je hart chakra uit balans is, ervaar je weinig vertrouwen en is aanpassen, voldoen of juist helemaal uit verbinding gaan een mogelijke reactie. Fysieke pijn aan de longen en long gerelateerde klachten als kortademigheid en astma horen bij een disbalans in het hartchakra. Verder fysieke pijn in de borst en aan de armen. Ook hartstoornissen kunnen voorkomen bij een disbalans.

Je hartchakra uit balans kan je een gevoel geven van het boeit me allemaal niet zo, je observeert alles en iedereen om je heen wel maar je voelt er niks bij, je voelt niks met je hart. Je kan je eigen kwetsbaarheid niet toelaten en al helemaal niet uiten. Je kropt op, leeft voornamelijk vanuit je hoofd, er is veel doen, en weinig voelen.

Je hartchakra in balans brengen
Het hartchakra is zeer gevoelig en kan onbewust afgesloten worden door iets wat je ziet, voelt, hoort, of ervaart. Een gesloten hartchakra heeft weinig ruimte voor compassie, onvoorwaardelijke liefde, geven en ontvangen. Terwijl dat nou juist de ingredienten zijn voor een gelukkig en meer ontspannen leven. Daarom is het goed je hartchakra af en toe te ‘schoon’ te maken. Onderstaande tips kunnen je daarbij behulpzaam zijn.

  • Omdat de kleur groen een natuurlijke kleur is, is natuur ook erg helend voor het hartchakra. Neem dus de tijd voor een wandeling door de natuur terwijl je diep in- en uitademt.
  • Het is vooral groene voeding die dit chakra versterkt: sla, spinazie, broccoli, paksoi, snijbiet, boerenkool, selderij, groene thee en verse kruiden zoals munt, koriander en basilicum. Ook alles wat bitter smaakt, stimuleert het hartchakra, zoals pure cacao, witlof, grapefruit, koriander.
  • Bij dit chakra hoort het element lucht. Het is helend voor dit chakra als je jezelf letterlijk lucht geeft. De lichtheid van lucht, beweging en de adem speelt een grote rol. Denk maar aan de uitdrukking: ‘je hart luchten’. Ademhalingsoefeningen waar actief de borst en flanken bij betrokken zijn, kunnen positief werken op dit chakra.
  • Ook is het fijn om af en toe op de dag een hand op je hart te leggen en je ogen te sluiten. Zo maak je de verbinding met jezelf en je hartgebied.
  • Affirmatie:
    Ik ben het waard om lief te hebben en liefde te ontvangen. Ik accepteer mezelf volledig. Ik voel mededogen en liefde voor alle levende wezens.

Ik heb speciaal in voor dit thema van het vierde chakra een meditatie ingesproken. Wil je deze opname ontvangen? Stuur deze mail dan door naar iemand anders die (wekelijks) geïnspireerd mag worden en zet mij in de cc. Binnen 24 uur ontvangen jullie beiden van mij de opname via what’s app. Stuur de cc naar marjolein@mindfulmetmarjolein.nl

Reflectie
Herken jij je in een van de bovengenoemde omschrijvingen van het vierde chakra? Hoe voelt in in jouw borst, bovenrug schouders? Kan je daar meer openheid en zachtheid toelaten? Kan je jezelf toestaan jezelf te zijn, precies zoals je bent? Kan je liefdevol zijn voor jezelf? Kan je je eigen vriend of vriendin zijn die je vast houdt, omhelst, geruststelt, troost, verwarmt, inspireert en soms opjut? En kan je vanuit die zachte en liefdevolle verbinding met jezelf, in verbinding gaan met de ander? Zonder de verbinding met jezelf te verliezen? Zo niet, wat staat in de weg om je hart te verzachten, te openen, te laten smelten?

Misschien vind je het fijn om deze en de komende weken het thema van het chakra eens mee te nemen in je dagelijks leven?

Als het thema van deze blogs vragen of emotionele reacties bij je oproept, voel je vrij om contact met mij op te nemen via marjolein@mindfulmetmarjolein.nl

Dankjewel weer voor je aandacht. Ik wens je een mooie hartverwarmende dag vandaag!
Hartegroet,
Marjolein