Hoe ziet jouw dag er vandaag uit? Heb je al enig idee? Heb je een beeld van hoe je vandaag wil zijn, hoe je je wilt voelen en hoe je wilt omgaan met jezelf, de mensen om je heen, de situaties die op je pad komen? Een beeld van hoe je zou willen dat deze dag verloopt? Meestal niet, toch? Meestal staan we op, en gaan we onbewust onze dag in. Onze stemming wordt bepaald door de of je een goede of slechte nachtrust hebt gehad, of door het weer, of door het humeur van je partner, of je kinderen, of door iets wat er niet is, en wel zou moeten zijn, of iets wat er wel is, en wat er niet zou moeten zijn.

Kortom, de omstandigheden bepalen en jij reageert. En als we aan het einde van de dag constateren dat de dag eigenlijk te druk was, te veel, of te nat, of te stil, of je te veel chagrijnige mensen tegenkwam ;-), gaan we strijden of voelen we ons slachtoffer van de omstandigheden. Herken je dit, of juist helemaal niet?

Wat vaak ontbreekt in onze dag is bewustzijn en energie. Bewustzijn van de richting waar je naartoe wil, en energie om in te zetten om dat te doen wat je ook die richting op brengt Bewustzijn en energie om te genieten van wat er wel is, in plaats van strijden tegen of weg te gaan van wat we niet willen en klagen over wat er niet is.

Het derde chakra
Wat ik hier omschrijf en hoe dat bij jou werkt, heeft alles te maken met de werking van je chakra’s. In de reis door de chakra’s waar ik je deze weken graag in meeneem, zijn we bij het derde chakra aangekomen. Het zesde chakra, waar we over een paar weken komen, gaat over bewustzijn. Het derde chakra waar we vandaag zijn aangekomen, gaat over je innerlijk vuur, je energie om in beweging te komen, over zijn wie je echt bent en het leven creëren wat bij jou past.

Heb je een stevige en veilige basis en voel je je vertrouwd en op je gemak (1e chakra), is je buik zacht, je heupen soepel en kan je toelaten, je emoties en je creativiteit laten stromen (2e chakra), dan is er ruimte om vanuit de energie van het derde chakra in beweging te komen. Vanuit dit chakra kom je in actie en verricht je handelingen waarmee je in de richting kan bewegen waar je naartoe wilt. Samen met de moed en het vertrouwen van het eerste chakra, de creatiekracht en soepelheid van het tweede chakra bewandel je vanuit je derde chakra je levenspad, neem je verantwoordelijkheid voor jezelf, je gezondheid, je leven, en creëer je het leven wat jij wilt leven.

Derde chakra: je innerlijk vuur
Het derde chakra is ons innerlijk vuur. Het is belangrijk dit innerlijk vuur steeds weer in balans te kunnen brengen. Teveel en te lang je innerlijk vuur aan hebben, brand je op (burn out), te weinig vuur laat je achterover zitten en geeft je het gevoel van slachtoffer zijn, je ondergaat je leven. Of en hoe je innerlijk vuur brand, en hoe je dit vuur inzet is afhankelijk van het functioneren van de eerste 2 chakra’s. Deze bepalen of je je innerlijk vuur inzet om te strijden, of juist het vuur onderdrukt, of dat je het inzet om verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf en je leven.

Onze maatschappij is erg ‘vurig’ en gericht op het derde chakra: presteren, controle, macht, kracht en overmatig egogedrag. De uitdaging die we met z’n alle hebben is om dit vuur een beetje te temperen. Door macht te vervangen door de innerlijke kracht van het derde chakra, controle door vertrouwen van het eerste chakra en kritiek door soepelheid en zachtheid van het tweede chakra.

In het derde chakra draait om zaken als wilskracht, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en je gevoel van eigenwaarde. Eigenschappen die we nodig hebben om verantwoordelijkheid te nemen voor ons leven. Maar ook eigenschappen waar je een teveel, of te weinig van kan hebben. Balans in je derde chakra speelt hierbij een belangrijke rol. De kleur de resoneert met dit chakra is geel, het element vuur en fysiek zijn je maag, lever, galblaas, spier- en zenuwstelsel en je spijsvertering met dit chakra verbonden. Het zorgt voor brandstof en energie om te doen, in actie te komen.

Derde chakra = Zonnevlechtchakra
Het derde chakra wordt ook wel Zonnevlechtchakra genoemd omdat het zich bevind rond je zonnevlecht. Rondom je navel bevindt zich een heel netwerk van zenuwen. We noemen dit ook wel de zonnevlecht. Je zonnevlechtgebied is het voornaamste zenuwknooppunt in je lichaam. Het zonnevlechtgebied is samen met de lever het verdeelcentrum van energie in je lichaam. Dit gebied wordt Zonnevlecht genoemd omdat je het je voor kan stellen als de zon. Energie straalt vanuit dit middelpunt je lichaam in en naar buiten. Ademen via Zonnevlecht helpt het chakra te openen.

Derde chakra in balans
Wanneer je derde chakra in balans is, ben je scheppend, niet door te forceren maar vanuit het vertrouwen en moed van het 1e chakra, de zachtheid en soepelheid van het 2e chakra en de innerlijke kracht en doorzettingsvermogen van het derde chakra. Je hebt de moed en het vertrouwen om te zijn wie je echt bent en het leven te creëren wat je wilt en wat bij jou past. Je voelt je energiek, hebt zin in je dag en in je leven, en je enthousiasme kan gemakkelijk door iets aangewakkerd worden. Je neemt verantwoordelijkheid voor wat je denkt, voelt en de keuzes die je maakt.

Is je chakra in balans, dan je ervaar je een gezond gevoel van eigenwaarde. Je zit lekker in je vel en voelt je zelfverzekerd maar bent ook zelfbewust. Je bent goed in staat om jezelf te presenteren. Je bent proactief en kunt makkelijk beslissingen nemen. Hierdoor ga je makkelijk een uitdaging aan omdat je in contact staat met je innerlijke kracht. Niet onbelangrijk, je hebt hier ook de energie voor. Personen waarbij het derde chakra in balans is, stralen vaak ook (als een zonnestraal)

Derde chakra uit balans
Wanneer je zonnevlechtchakra uit balans is, voel je je afhankelijk van goedkeuring van anderen. Je zet je vuur in om te zijn wie je denkt dat de ander wil dat je bent. Dit gaat vaak gepaard met veel energieverlies en oververmoeidheid. Wanneer dit chakra uit balans is, zijn er wat betreft je innerlijk vuur twee opties. Of er is geen vuur en voel je je in de underdogpositie. Je voelt je machteloos en ondergaat je leven en de omstandigheden als slachtoffer. “Dat heb ik weer”, “Het heeft toch geen zin”, “Dat overkomt mij altijd”, zijn uitspraken die hierbij passen. Je blijft wensen dat je leven wordt zoals jij het wilt, zonder bijbehorende actie te ondernemen.

Of er is teveel vuur en je hebt het idee dat je continu ‘aan’ staat, bezig moet zijn. Als je niet beweegt, voel je een hinderlijke innerlijke onrust. Je wilskracht en doorzettingsvermogen kan doorgeslagen zijn en je blijft maar doorgaan, weet niet van stoppen, dat voelt als opgeven. Alles wat je doet heeft een doel. Er is altijd wel iets te veranderen, te verbeteren of te bereiken. Het kan zelfs zo ver gaan dat het leven een wedstrijd wordt waar goed, beter, best het motto is en het er vooral om gaat dat je gelijk hebt en krijgt.

Fysiek kunnen blokkades in het derde chakra zich manifesteren als allerlei problemen de vertering: maagzuur, diarree, obstipatie of problemen met je maag, alvleesklier, milt, lever of darmen.

Derde chakra en je zenuwstelsel
De nervus vagus verbindt je zonnevlecht via het bovenste deel van je spijsverteringsstelsel, met je nieren en bijnieren. Deze organen spelen een belangrijke rol bij hoe je lichaam reageert op stress. Je derde chakra is verbonden met de sympathische tak van je autonome zenuwstelsel (ANS). Als je stress ervaart wordt je innerlijk vuur flink opgestookt om in actie te komen, te vechten of te vluchten. Als de uitdaging voorbij is of het gevaar is geweken, zou het innerlijk vuur weer wat mogen temperen. Helaas is ons dagelijks leven vaak zo druk, veel, intens en overweldigend, dat het innerlijk vuur blijft branden en we ‘aan’ blijven staan.

Derde chakra in balans brengen
Het derde chakra in balans brengen betekent bij teveel vuur, je vuurtje wat kunnen temperen, en bij te weinig vuur je vuurtje wat aanwakkeren.

 • Je eerste chakra speelt een belangrijke rol bij het in balans brengen van je derde chakra. Het begint allemaal met veiligheid te creëren. Dan switcht de staat van je zenuwstelsel en is je innerlijk vuur beschikbaar voor positieve actie in plaats van strijden of vluchten.
  Je adem speelt ook een belangrijke rol. Snelle adem (vuuradem) is een manier om je vuurtje aan te wakkeren. Lange uitademingen zijn behulpzaam om je vuurtje te temperen.
 • Bewegen helpt ook. Bij te weinig vuur bewegen om het vuurtje aan te wakkeren, actieve beweging als bijvoorbeeld bouncen, shaken, actieve yoga of stevig wandelen. Bij teveel vuur helpt bewegen ook, maar dan met als doel te ontladen. Met dit doel mag de beweging rustig zijn, steeds meer vertragen. Een vertragende yoga sessie, steeds langzamer en bewuster wandelen, maar ook bouncen kan hier behulpzaam zijn, op een zachtere manier, met de intentie het teveel aan vuur, te temperen.
 • Voeding heeft ook invloed op je innerlijk vuur. Verwarmende voeding als bijvoorbeeld rode peper, gember, kaneel, pittig eten stookt je vuurtje op, verkoelende voeding als bijvoorbeeld sla, avocado, munt, komkommer eet je om je vuurtje een beetje te temperen.
 • Op dieper niveau is het behulpzaam je bewuster te worden van jouw onbewuste stressreactie. Wat triggert je, waar ben je dan bang voor, en hoe kan je hier meer helpend mee omgaan. Met je stress en werking van je zenuwstelsel leren kennen, je bewust worden van hoe het bij jou werkt, maar je er niet volledig door laten leiden, creëer je een vorm van veiligheid die je steviger en stabieler maakt en je meer (zelf) vertrouwen geeft. Mindfulness en zenuwstelselregulatie zijn tools die je hierbij behulpzaam kunnen zijn.
 • Verder kan het helpen om in contact te komen met de zon om je derde chakra te balanceren. Je kunt dit natuurlijk doen door heerlijk even buiten te gaan zitten op een zonnige dag. Is het een bewolkte dag? Geen zorgen: jij kunt je eigen zon creëeren!
  Leg maar eens je handen op je buik en voel de warmte van je handen in het gebied rondom je navel. Stel je een zonnetje voor in je buik. Laat je innerlijke zon stralen en verwarmen. Misschien kan je met elke inademing je zon vergroten en uitademend de warmte en kracht door je lichaam verspreiden.
 • Voed je zonnevlechtenergie, zodat je die altijd tot je beschikking hebt. Stel een doel en laat je energie daar naartoe stromen. Wees flexibel met obstakels, gebruik je innerlijke kracht. Ga aan het roer staan van je leven en creëer het leven wat jij wilt.
 • Affirmaties:
  Ik ben goed zoals ik ben
  Ik zet mijn energie in om mijn leven te creëren zoals het bij mij past.

Reflectie
Herken jij je in een van de bovengenoemde omschrijvingen van het derde chakra? Hoe gaat het met jouw innerlijk vuur? Is het in balans, teveel aan, of ervaar je weinig vuur (energie). Bovengenoemde tips kunnen behulpzaam zijn om jouw derde chakra in  balans te brengen.

Misschien vind je het fijn om deze en de komende weken het thema van het chakra eens mee te nemen in je dagelijks leven?

Als het thema van deze blogs vragen of emotionele reacties bij je oproept, voel je vrij om contact met mij op te nemen via marjolein@mindfulmetmarjolein.nl

Dankjewel weer voor je aandacht. Ik wens je een mooie dag vandaag!

Hartegroet,

Marjolein