Soms doen zich ingrijpende gebeurtenissen in je leven voor die je leven even op z’n kop zetten. Zo’n gebeurtenis die je dwingt om letterlijk te stoppen en stil te staan. Zo’n gebeurtenis die je weer eens volledig bewust maakt waar het in het leven om gaat. Wat het aller, aller belangrijkst is in je leven: je gezondheid.

En ondanks dat we dit allemaal wel weten, is het vaak pas als zo’n ingrijpende gebeurtenis plaats vindt, dat we er echt bewust van worden en het ook echt anders (moeten) gaan doen. Het is meestal niet onze gezondheid die het meeste prioriteit krijgt. Meestal zijn we meer bezig met de dingen buiten ons zelf, in ons dagelijks leven. Werk, opleiding, meer, beter, groter, alle todo’s afwerken, alle dingen die nog veranderd, verbeterd of bereikt ‘moeten’ worden. Alle contacten die onderhouden moeten worden, alle series die gebinchewatched moeten worden. De continue stroom aan prikkels die tot ons komt via nieuwsupdates en  social media, die vaak het eerst bekeken worden als we wakker worden en het laatst als we gaan slapen.. In de tijd waarin we nu leven lijkt het normaal om steeds meer en sneller te presteren en de media- en voedingsindustrie zorgen voor steeds meer afleiding en ongezond voedsel.

Dit alles leidt onze aandacht enorm af van dat wat eigenlijk het allerbelangrijkst is: onze gezondheid. En wat nog erger is, het is niet alleen afleiding van je aandacht voor je gezondheid, deze manier van leven komt je gezondheid niet ten goede. We lijken meer dan ooit met elkaar terecht te komen in een chronische stresssituatie; bijna iedereen staat tegenwoordig continu continu ‘aan’, vaak zonder het zelf te merken, met als gevolg een enorme toename van mensen met mentale- en fysieke gezondheidsklachten en een enorme druk op onze gezondheidszorg.

Rust is onze default modus
Stress is niet persé slecht, zeker niet! Stress s een automatische innerlijk mechanisme wat ons helpt om te kunnen gaan met uitdagende situaties. Het is alleen niet de bedoeling dat dit mechanisme continu actief is. We zijn niet bedoeld om chronisch ‘aan’ te staan. We zijn bedoeld om in rust te zijn, parasympathisch is onze default modus. En van daaruit komen we in actie en wordt het sympathische systeem meer actief, om vervolgens na de actie weer thuis te komen in rust. Het is in die rust-staat waarin ons lichaam de ruimte krijgt om  in balans te komen, om te helen, te verwerken, en alle innerlijke systemen te optimaliseren. Rust is onze default modus. We zijn toch niet voor niks humanbeings genoemd, geen humandoings.

Onbewust chronisch ‘aan’
Het bijzondere van chronische stress is, dat we het vaak niet eens door hebben. Het is een ‘normaal’ geworden, waar we niet alleen aan gewend zijn geraakt, maar ook aan verslaafd. Verslaafd aan de adrenaline, verslaafd aan het doen, bezig zijn, of bezig gehouden worden.. En chronische stress ontstaat niet alleen door een teveel doen en presteren. Kort of langdurig trauma veroorzaakt ook een een staat van chronische stress, waardoor je lichaam vanuit de balans modus (homeostase) naar de overlevingsmodus gaat en blijft.

Naar mijn mening is er nog veel te weinig kennis van het effect van stress op onze gezondheid. Ik sprak zelfs een arts die meende dat niet de stress zelf, maar het feit dat je in stressvolle periodes minder gezond eet en leeft de oorzaak is van de gezondheidsklachten. Je gaat bijvoorbeeld minder bewegen, ongezonder eten, drinkt meer alcohol of begint weer met roken. Natuurlijk heeft dat ook invloed, maar de innerlijke verschuiving is de grootste oorzaak.

Stress brengt je lichaam van balansmodus naar overlevingsmodus
Als je alleen maar kijkt naar het door stress veranderde gedrag,  ga je helaas volledig voorbij aan wat stress doet in je zenuwstelsel en de sturende systemen in je lichaam. Als de prioriteit in het lichaam verschuift van alles doen om steeds weer terug in balans te komen en te helen, naar alleen maar sterk en krachtig zijn om te overleven, dan hebben alle innerlijke systemen en organen hier onder te lijden. Ik zie kennis van het effect van stress op het lichaam en onze gezondheid daarom als ongelofelijk belangrijk, en iets wat iedereen moet weten, maar zich ook bewust van moet zijn bij het vorm geven aan je dagelijks leven en het omgaan met jezelf en je lichaam. Natuurlijk helpt gezond eten en bewegen enorm, maar zolang een lichaam nog in een stress- ofwel in een overlevingsstand staat, kun je gezond eten en bewegen wat je wilt, maar je gezondheid lijdt nog steeds onder de stress.

Gezondheid begint met luisteren naar je lichaam
Gezondheid speelt zich niet af buiten jezelf. Gezondheid gaat niet over je uiterste best doen, altijd maar doorgaan, continu ‘aan’ staan. Gezondheid speelt zich af in jezelf. In je lichaam en in je hoofd. De buitenwereld schreeuwt en trekt je aan alle kanten ‘weg’ bij jezelf en de aandacht voor jezelf. In de buitenwereld gaat het niet om gezondheid, maar om mee kunnen doen, voldoen, presteren, je best doen.

En in al deze drukte fluistert je lichaam. Het fluistert wat het nodig heeft om gezond te blijven. Je lichaam weet veel beter dan je hoofd wat goed voor je is. Het is een enorm ingenieus systeem wat continu streeft naar balans (met een dure naam homeostase). En de harde realiteit is: het is niet de ziekte die deze balans verstoord, het is stress die de balans verstoort waardoor ziekte ontstaat.

De taal van je lichaam is niet met woorden maar gaat met belevingen, gevoelens, sensaties. We mogen veel meer bewust zijn van deze taal, van deze signalen. Door te leren voelen geef je aandacht aan je lichaam wordt je je bewust wat zich in je lichaam allemaal afspeelt. Je komt weer in contact met je innerlijke zintuigen en krijg je inzicht in wat je lichaam nodig heeft om gezond en in balans te blijven.

Met de bodyscan leren voelen
Een bodyscan helpt je hierbij. Helpt je om te leren voelen, maar ook bewust te worden van wat je allemaal voelt. Het leert je bewust worden van de ‘taal’ van je lichaam en wat het nodig heeft. In mijn trainingen is de bodyscan oefening daarom altijd een vast onderdeel. Als je interesse hebt om een bodyscanoefening te ontvangen, klik dan hier en mail me je naam en telefoonnummer. De ingesproken bodyscanoefening ontvang je dan via de telefoon.

Ik sluit graag af met deze boodschap:
Geef prioriteit aan je gezondheid: luister naar de fluisteringen van je lichaam, zodat het niet hoeft te gaan schreeuwen

Dankjewel weer voor je aandacht. Ik wens je een mooie dag!

Hartegroet,
Marjolein