Afgelopen week hoorde ik voorafgaand aan de yogales 2 dames praten over de uitdaging van het loslaten van je kinderen. Er bestaat een uitspraak van Goethe”, zei 1 van de dames: “geef je kinderen wortels om te groeien en vleugels om te vliegen”. Gemakkelijker gezegd dan gedaan als je kind die vleugels dan ook echt gaat gebruiken. Dat waren de dames grondig met elkaar eens. En ik kon instemmend ja tegen ze zeggen!

Ook ik wordt komende week weer uitgedaagd in deze uitspraak. Mijn jongste zoon gaat ook weer gebruik maken van zijn wortels en zijn vleugels. Na zijn fantastische backpackervaring van vorig jaar, begint hij aan een nieuw avontuur: reizen door Thailand, Laos en Cambodja. Hij voelt zich veilig genoeg, om zijn hart te volgen en zijn vleugels uit te slaan. Heel mooi, en voor mij weer een uitdaging om, met vertrouwen in mijn wortels, hem met mijn vleugels uit te zwaaien.

Stevige basis, zachte voorkant, open hart
Ik vind het een prachtige uitspraak van Goethe over wortels en vleugels, en ben het helemaal met hem eens! En niet alleen kinderen hebben dit nodig, ook als we volwassen zijn, zijn we gebaat bij stevige wortels en soepele vleugels. Wortels die de basis vormen om stevig te staan, stabiliteit en veiligheid te ervaren, zodat je de ruimte voelt om jezelf te kunnen zijn, voor jezelf te durven kiezen, je te durven laten zien en horen. En vleugels om door je leven te vliegen, mee te kunnen bewegen met wat voorbij komt, je hart te durven volgen en dromen uit te laten komen. Het leven onbevangen tegemoet vliegen, met alles wat erbij hoort. Het sluit mooi aan bij een thema wat ik vaak in de yogales mee neem: het creëren van een (fysiek en mentaal) stevige basis, een zachte voorkant, en een open hart.

Wortels om te groeien: een stevige basis
We hebben stevigheid en stabiliteit nodig in onze basis. Dit geeft veiligheid: de basisvoorwaarde voor innerlijke vrede, rust en ontspanning en een gereguleerd zenuwstelsel. Het is je innerlijke kracht, niet te verwarren met fysieke aanspanning van je lichaam. Krachtig zijn betekent stevig in jezelf en je leven staan, je veilig en op je gemak voelen en vertrouwen hebben,  in jezelf, en in het leven. Een stevige, stabiele basis is fysiek belangrijk, maar ook in je dagelijks leven. We hebben stabiliteit en stevigheid (lees veiligheid) nodig in de basis van ons leven: je gezondheid, je relaties, je woonplek, je werkplek etc. Zodra je je basis als wankel, onzeker of onveilig ervaart, gaan we aanspannen, ontstaat er stress en gaan we vechten tegen, vluchten voor of wegduiken van deze onstabiliteit of onveiligheid.

Je wortels kweken: zelf een stevige basis creëren
Als je je bewust bent van de noodzaak van een stevige basis, begrijp je misschien ook beter waarom je soms uit balans kan raken, en dat het dan belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen, en te kijken hoe je weer meer stevigheid kan creëren. Want dat is ook wat stevig, stabiel en krachtig zijn is: zelf verantwoordelijk nemen als je merkt dat je basis wankel is, zowel fysiek (voeten stevig aan de grond, krachtige benen en stabiele wervelkolom) als praktisch: ‘Hoe kan ik nu goed voor mezelf zorgen’, wat heb ik nodig om vertrouwen te creëren?’

 

Vleugels om te vliegen: zachte voorkant en een open hart
De zachte voorkant en het open hart gaat over kwetsbaar durven zijn en nieuwsgierig blijven. Het gaat over leven vanuit je hart, zacht en liefdevol. Over luisteren naar de fluisteringen van je hart, en die te durven volgen. Wij zijn kwetsbare wezens. We worden continu beïnvloed door dingen van buitenaf en ook ons innerlijk systeem is een heel vernuftig, maar kwetsbaar systeem. We worden vaak geleerd en het lijkt ook veiliger, om die kwetsbaarheid te verbergen en om ons te pantseren (lees aanspannen), en ons praktische, maar ook vaak angstige hoofd te volgen in plaats van ons zachte, liefdevolle hart. Maar het tegendeel is waar. Een vreugdevol leven met ruimte om te genieten van alle mooie dingen die het te bieden heeft, vraagt een zachte voorkant en een open hart.

De stevige basis helpt je om te realiseren dat ook gekwetst worden erbij hoort. Het leven heeft altijd 2 kanten. Het is soms negatief, soms positief, het is soms vervelend en soms fijn, het is soms verdrietig en soms vreugdevol. Een zachte voorkant helpt je om mee te kunnen bewegen met alle ups en downs van het leven. Een open hart helpt je het leven te omarmen precies zoals het komt. Leven vanuit je open hart is als leven met vleugels om het leven mee tegemoet te vliegen. Krachtig en zacht, moedig en bang, duidelijk en vriendelijk, alles mag er zijn en alle hoort erbij. Met een stevige basis, zachte voorkant en een open hart kan je zien dat er veel negatiefs in de wereld gaande is, maar je ziet ook dat er veel moois in de wereld is, en dat er altijd ruimte mag blijven om je eigen vreugde en liefde te blijven koesteren.

Mooie wijsheid die Goethe al ruim 200 jaar geleden deelde, en die nog altijd even actueel is: Geef je kinderen wortels om te groeien en vleugels om te vliegen, en zorg daarbij ook goed voor je eigen wortels en vleugels. Want met een stevige basis, zachte voorkant en open hart kan je zijn, zoals je bedoeld bent te zijn, meestromen met de golfbeweging van het leven en je vleugels uitslaan om te vliegen en dat doen waar jouw hart vol van is.

Ik wens je een mooie dag vandaag, met stevige wortels, een zachte voorkant, een open hart en vleugels om lekker door de dag te fladderen.