Vorige week schreef ik over de oerbehoefte om jezelf te zijn, en ik benoemde hoe die behoefte soms tegenstrijdig kan zijn met een andere oerbehoefte, de behoefte om erbij te horen. De behoefte aan liefde, erkenning en waardering van anderen. Want we willen zo graag aardig gevonden worden, gezien en gehoord worden door anderen, toch? En dat is ook fijn, aardig doen en aardig gevonden worden. Maar als dit aardig doen ten koste gaat van jezelf en jezelf kunnen zijn, dan komt stress om de hoek kijken, en is het niet meer zo’n fijn gevoel.

Hoe doe je dat eigenlijk, jezelf zijn?
De belangrijkste voorwaarde om je goed te voelen en gezond, innerlijk vredig en in balans te zijn is jezelf kunnen zijn. Maar hoe doe je dat dan, jezelf zijn? Hoe kan je in de dynamiek van het dagelijks leven met zoveel interacties met andere mensen, dicht bij jezelf blijven? Hoe kan je met alles wat je al to-do hebt, tijd maken voor jezelf, goed voor jezelf zorgen?

Het antwoord is tegelijkertijd heel simpel en zo uitdagend: door jezelf meer lief te hebben. Om dicht bij jezelf te blijven, goed voor jezelf te zorgen, jezelf toe te laten te zijn zoals je bent, met alles wat bij jou hoort en wat jou jou maakt, heb je liefde nodig. En dan heb ik het niet over liefde van anderen, maar over de liefde van jezelf voor jezelf.

Zelfliefde is het antwoord
Want liefde verzacht, liefde verzorgt, liefde is onvoorwaardelijk. Liefde voor jezelf is misschien wel het mooiste cadeau wat je jezelf kunt geven. Het betekent dat je jezelf accepteert, respecteert, en koestert. Het betekent dat je jezelf als waardevol en waardig beschouwt, en dat je bereid bent om voor jezelf te zorgen, jezelf de rust en ruimte te geven die je nodig hebt, jezelf soms een beetje achter de vodden te zitten, en andere keren weer gerust te stellen. Het betekent dat je jezelf toelaat jezelf te zijn, met alles wat bij jou hoort, met alles wat jou jou, en daarmee uniek, maakt. Want dat is wat je bent, een mooi uniek mens, waar er maar 1 van op deze wereld bestaat. Is dat niet iets om liefdevol voor te zijn?

Liefde voor jezelf 
Helaas vinden we het vaak moeilijk zijn om liefdevol voor onszelf te zijn. Het is meestal niet iets wat we leren. Meestal leren we om lief te zijn voor anderen, en als we dat maar veel doen, worden we daar heel goed in. En dat geeft ook een fijn gevoel, want de waardering en harmonie die je er vaak voor terugkrijgt vinden we ook heel prettig. Zo prettig zelfs dat het een gewoonte kan worden om liever voor de ander te zijn, dan voor jezelf. En als het liefdevol zijn voor anderen ten koste gaat van jezelf, je maar blijft ja zeggen en pleasen, komt onze automatische stress reactie weer om te hoek kijken en branden we op (burn out) of krijgen fysieke en/of mentale klachten.

We leren (onszelf) als kind al voldoen…..
We worden geboren met een aangeboren behoefte aan liefde, erkenning en waardering en omdat we als baby nog hulpeloze wezentjes zijn, zoeken we dat bij onze ouders en/of verzorgers. We leren daarom al van baby af aan hoe we moeten zijn en doen om deze liefde, erkenning en waardering te krijgen. In de ideale situatie krijg je dit volledig onvoorwaardelijk. Maar het leven is niet ideaal en ouders zijn ook maar mensen. Dus leren we als kind al wat bij jouw ouders wel werkt en wat niet. Welk gedrag geeft je wat je nodig hebt, en welk gedrag niet.

De een ontwikkelt een wat meer vragende/eisende strategie, laat zich zien, en zorgt wel dat hij/zij de aandacht krijgt. De ander ontwikkelt een strategie van pleasen, voldoen, harmonie bewaren, je best doen, goed presteren, kijken wat de ander (ouder) prettig vindt en dat geven, zodat je er je liefde voor terug krijgt. Hoe warm of koud je nest als baby ook was, we ontwikkelen allemaal strategieën die bij onze ouders werkten om te krijgen wat we zo graag wilden: liefde, erkenning en waardering.

…..en gaan er als we volwassen zijn mee door
En langzaam worden we dan volwassen en gaan we ons in de pubertijd een beetje losmaken van onze ouders. We ontwikkelen onze eigen manier van doen en laten, maar het bijzondere is, we blijven de liefde, erkenning en waardering buiten ons zelf zoeken. Bij onze partner, werkgever, collega, klanten, vrienden etc. We blijven de behoefte aan liefde, erkenning en waardering hebben, en blijven de strategie die we ons als kind hebben aangeleerd, en die bij je ouders werkte, vaak als volwassene ook toepassen. Met helaas niet altijd hetzelfde resultaat. Dus gaan we nog meer ons best doen en nog meer kracht gebruiken, om te voldoen, te presteren of belanden in een continu patroon van pleasen, waardoor we uiteindelijk veel meer geven aan anderen, dan we geven aan onszelf. We worden grenzeloos, raken de verbinding met onszelf kwijt. De vele ja’s naar anderen, zijn steeds vaker een nee voor jezelf. En dat werkt niet, daar loop je op leeg.

Een vraag die je jezelf dagelijks zou mogen stellen: 
“Hoe kan ik vandaag goed voor mezelf zorgen”. 

Dus als we volwassen worden, ons los maken van onze ouders, en meer zelfstandig worden, zouden we ook mogen leren meer bewust te worden van onszelf en dat we nu ons zelf liefde, erkenning en waardering mogen geven.Jezelf kennen, met alles wat bij jou hoort, met al je mooie kanten, en ook die paar onhebbelijkheden ;-), met alles waar je goed in bent, en dingen die je beter aan anderen kunt over laten. Jezelf leren liefhebben, erkennen en waarderen voor het unieke mens wat je bent.

Liefde voor jezelf is niet egoïstisch
Liefde voor jezelf gaat over elke dag weer goed voor jezelf zorgen en jezelf prioriteit geven. Egoïstisch? Nee hoor! Liefde voor jezelf betekent niet dat je anderen minder belangrijk vindt. Integendeel, waar je veel van hebt, kan je gemakkelijk veel van delen, dus veel liefde voor jezelf, geeft ruimte voor moeiteloos liefdevol zijn voor anderen. Als je van jezelf houdt, kun je meer compassie hebben voor anderen en beter omgaan met stressvolle situaties. We zouden allemaal meer liefde voor onszelf kunnen gebruiken. Het geeft je de kracht om je te bevrijden van stress, kritische gedachten en harde zelfveroordelingen, en meer zachtheid in hoe je met jezelf en met anderen omgaat.

Leven met liefde voor jezelf
Leven met liefde voor jezelf betekent leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Het betekent dat je liefde voor jezelf een belangrijke plek toekent in je leven, waardoor je ’s ochtends bij het wakker worden denkt: wat ik vandaag ook doe of laat, ik ben goed genoeg en ik zorg goed voor mezelf. En het betekent dat je ’s avonds bij het naar bed gaan denkt: wat ik vandaag ook goed of minder goed heb gedaan, dat doet niets af aan het feit dat ik een mooi uniek mens ben en het waard ben om van te houden en liefdevol voor te zijn.

Ontwikkel meer liefde voor jezelf
Het is mogelijk om liefde voor jezelf te ontwikkelen, en mijn trainingen en yogalessen kunnen je hierbij helpen. In mijn trainingen en yogalessen leer ik je om op een niet-oordelende manier naar jezelf te kijken. Hierdoor kan je je bewuster worden van je innerlijke criticus en deze leren loslaten. Je leert om jezelf te zien als een waardevol en uniek individu, met alles wat bij jou hoort.

Door beweging, meditatie en (zenuwstelsel) regulerende oefeningen te doen, kun je jezelf leren kennen op een dieper niveau. Je kunt jezelf leren accepteren zoals je bent, met al je goeie kanten, en ook die paar tekortkomingen. Je leert hoe je meer kunt verzachten, en bewust kunt worden van de barrières die liefde voor jezelf in de weg staan. Je leert om meer in het moment te leven en meer compassie te hebben voor jezelf en anderen. Je leert om beter om te gaan met stress en meer veerkracht te ontwikkelen. Ik begeleid je graag om meer liefde voor jezelf te ontwikkelen, om te groeien als mens en je gezonder en veerkrachtiger te voelen.

Dankjewel weer voor je aandacht. Ik wens je een mooie dag vandaag en misschien is dit een mooi moment om even stil te staan bij de vraag: “Hoe kan ik vandaag goed voor mezelf zorgen?”.

Hartegroet,
Marjolein