Afgelopen week kwam ik een bericht tegen getiteld ‘Flaneren op het Preuvenemint’, met als ondertitel: ‘Wie zich goed kleedt en zich kleedt voor de gelegenheid, maakt daarmee niet alleen zichzelf, maar ook de wereld een stukje mooier.’
En het artikel begon zo: “Met het Preuvenemint voor de deur is het wellicht goed om even stil te staan bij deze queeste. Van oudsher is het culinaire festival de plek waar tout Maastricht naar toe komt om zich van zijn beste kant te laten zien. Mannen in pak of op zijn minst in hemd en colbert (vaak in lichtblauw en donkerblauw) en vrouwen hooggehakt in hun mooiste jurkjes. Daar op het Vrijthof doet Maastricht waar Maastricht goed in is: flaneren”.
Je van je beste kant laten zien
Misschien herken je dit wel, “Je van je beste kant laten zien, je kleden zoals het hoort, zoals past bij de gelegenheid. Niet wat past bij jou en waar heb jij je goed bij voelt, maar wat wordt verwacht en hoe kan je daar aan voldoen. En daarmee kan het zomaar gebeuren dat je je niet alleen qua kleding maar ook qua ‘zijn’ anders voordoet dan je je voelt, je aanpast om te voldoen. Het kan zomaar gebeuren dat je doet en bent zoals je denkt dat je moet doen en zijn. Wat is dat toch in ons mensen, dat we ons zo anders voor kunnen doen en het zo belangrijk vinden wat anderen van ons vinden, en dat we zo graag willen voldoen?
Onze oerbehoefte aan verbinding met de ander
Er bij willen horen, gezien, erkend, gewaardeerd worden en voldoen. Het zijn al vroeg in ons leven belangrijke thema’s. Vanaf het moment dat we geboren worden begint het al. We worden geboren met een oerbehoefte aan verbinding wat zich uit in het willen ervaren van liefde, erkenning en waardering, erbij horen, gezien en gehoord worden. En al in die jonge jaren leren we hoe we dat wel, en hoe we dat niet krijgen.
In welk ‘nest’ we ook opgroeien, deze oerbehoefte maakt dat we met de jaren manieren, patronen, gewoonten en automatismen ontwikkelen die ons helpen aan die oerbehoefte aan verbinding te voldoen en te krijgen wat we zo graag willen ervaren (en wat we ook nodig hebben voor onze gezondheid): liefde, erkenning, waardering, gezien, gehoord worden.Patronen als pleasen, perfectionisme, zelfkritiek, jezelf wegcijferen, jezelf afleiden, altijd maar door blijven gaan, ontstaan vanuit deze oerbehoefte.
Deze behoefte, maar als we kind zijn ook echt noodzaak, creëert vaak dat we volledig gericht raken op de ander en wat we moeten doen of laten om van de ander te krijgen wat we zo nodig hebben. Onze voelsprieten kunnen zo steeds meer naar buiten gericht raken. We zullen er alles aan doen om verbonden en geliefd te blijven, zelfs als dat betekent dat we moeten opgeven wie we werkelijk zijn en waar we werkelijk behoefte aan hebben. We leren onszelf confirmeren, aanpassen en voldoen. En als niet aan deze oerbehoefte kan worden voldaan, voelt dat onveilig en komt ons lichaam in de stress-staat.
Niet authentiek zijn betekent vervreemden van jezelf, niet luisteren naar je gevoel, waardoor je in de war raakt over je emoties en niet helpende beslissingen voor jezelf neemt. In plaats daarvan ben je vooral gericht op de buitenwereld en doe je wat je denkt dat anderen van je verwachten of wat anderen zal plezieren.
Onze oerbehoefte aan authenticiteit
Maar het bijzondere is, als het verkrijgen van verbinding met de ander, leidt tot uit verbinding gaan met jezelf, leidt ook tot stress. Want naast de oerbehoefte aan verbinding met de ander, hebben we nog een oerbehoefte, namelijk de verbinding met jezelf. Authentiek zijn. Jezelf kunnen zijn, en ook jezelf toelaten jezelf te zijn. Liefdevol zijn voor jezelf met alles wat bij jou hoort. Je mooie kanten en ook die paar onhebbelijkheden 😉 Authentiek zijn is leven in verbinding met je hart. Dat is waar je ware, authentieke ik huist. Je wensen, behoeften, gevoeligheden maar ook je kracht. Alles wat jou jou maakt. Niet voor niks wijzen we naar ons hart als we het over ‘ik’ hebben. Niet naar ons hoofd. In je hoofd zit opgeslagen hoe je denkt en geleerd is dat het hoort, in je hart huist wat goed voor jou voelt.
Doordat de eerste jaren van ons leven de behoefte aan verbinding met de ander voor ons overleven belangrijker is dan de verbinding met onszelf, kan dit leiden tot een manier van leven waar je meer gericht bent op wat je denkt dat de buitenwereld van je verwacht, hoe je denkt dat het hoort, of wat je moet denken, voelen, doen om erbij te horen, waardoor er geen ruimte is om jezelf op een diepere, gevoelsmatige en liefdevolle manier te erkennen en op die manier ook met jezelf om te gaan.
Hoe je oerbehoeften je mentale en fysieke gezondheid beïnvloeden
Als onze (meestal onbewuste) oerbehoeften niet vervuld worden, ervaren we stress. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn en beide oerbehoeften je aandacht te geven. Zoals boven omschreven leren we soms (vaak) niet-helpende patronen aan om onze behoeften te vervullen en hebben we de geleidelijk opbouwende stress die deze veroorzaken, vaak niet door. Maar een lichaam wat langzaamaan steeds meer gestresst en gespannen raakt, kan uiteindelijk leiden tot niet alleen fysieke, maar ook mentale klachten. Burnout, hart- en vaatziekten kunnen een gevolg zijn. Stress leidt het lichaam namelijk af van wat de eigenlijke taak is, namelijk steeds weer in balans komen, herstellen, helen, ofwel gezond zijn en blijven. Onderzoek toont aan dat mensen die authentieker èn in verbinding leven minder stress en mentale- en fysieke klachten ervaren.
Dansen met je oerbehoeften
De levensdans die we elke dag weer mogen dansen is de balans vinden tussen de verbinding met jezelf en de verbinding met de ander. Het gaat om authentiek zijn, èn blijven als je in verbinding bent met de ander. Authentiek zijn gaat ook over eerlijk zijn. Naar buiten uiten, wat je van binnen voelt. Authentiek en in verbinding leven ontstaat door jezelf te kennen, je emoties te begrijpen, accepteren en uiten. Het gaat om te leren voelen en je gevoel te volgen en te vertrouwen op je vermogen om de juiste beslissingen te nemen die goed zijn voor jezelf èn voor de mensen om je heen. Het gaat om ruimte geven aan beide oerbehoeften. authentiek zijn, en blijven als je in verbinding gaat met de mensen om je heen. In verbinding met jezelf, verbinden met de mensen om je heen. Hoe meer je deze balans vindt, hoe meer je lichaam in balans blijft. Dit kan aanzienlijke positieve gevolgen hebben voor je gezondheid en welzijn.
Tips om meer authentiek èn verbonden te zijn en leven
De ironie van het leven is dat we worden geboren als een authentiek wezen, om vervolgens door onze oerbehoefte aan verbinding te worden gevormd tot een aangepaste versie van onszelf. Gelukkig is er een weg terug en kan je leren en oefenen om weer thuis te komen bij jezelf. Een aantal tips:
- Begin met je bewust te worden van hoe je je echt voelt (mindfulness)
Oefen jezelf in het toelaten van je gevoelens en emoties het communiceren van dit aan jezelf en anderen. Wees eerlijk naar jezelf en de ander. Voel wanneer je over je grens gaat, of over je grens wordt gegaan en geef dit aan. Dit zal je lichaam helpen zich veilig te voelen. Mindfulness beoefenen kan je ook helpen meer waarnemer te worden van je gevoelens en sensaties in je lichaam, zonder je erdoor mee te laten slepen, waardoor je meer in harmonie kunt komen met je innerlijke ervaring. - Merk op hoe je lichaam reageert als je “ja” zegt om iets te doen
Je lichaam praat tegen je, niet met woorden maar met sensaties. Aanspannen en ontspannen. Voel wanneer je lichaam vernauwt en strakker wordt, ofwel in stressmodus raakt en wanneer het ontspannen en open voelt. Aanspannen, verharden = nee, ontspannen, verzachten is ja. Ons lichaam vertelt ons vaker de waarheid dan ons brein, dus het is belangrijk om naar deze wijze bron te luisteren, die veel meer dan ons hoofd bepaalt hoe we denken, voelen en omgaan met onszelf, de mensen om ons heen, en de situaties die op ons pad voorbij komen. - Adem, moeiteloos lang en langzaam in, en zucht lekker lang en langzaam uit
Begin hiermee je dag, eindig hiermee je dag, en doe dit vaak gedurende de dag. Geloof het of niet, het eenvoudigste hulpmiddel dat we tot onze beschikking hebben om ons te verbinden met de kern van wie we zijn, is onze adem. Dit is de reden waarom veel oude tradities hebben vertrouwd op ademwerk om verbinding te maken met onze authentieke innerlijke ervaring. - Word je bewust van je aangeleerde persoonlijkheidsneigingen
Neigingen zoals pleasen, perfectionisme, zelfkritiek, jezelf wegcijferen, jezelf afleiden, altijd maar door blijven gaan. We hebben allemaal onze automatische gewoontes en reacties die zich in onze jonge jaren en de loop van ons leven hebben gevormd om ons te helpen veilig, geliefd, geaccepteerd en verbonden te voelen, en juist deze neigingen kunnen ons in de weg staan om naar een meer authentieke manier van zijn te gaan. Het gaat hier om herkennen van deze reacties, en er zacht en liefdevol voor te zijn. Ze hebben je immers (ooit) geholpen. Maar nu heb je de keuze om het anders te doen. - Reguleer je zenuwstelsel
Je veilig genoeg voelen om je authentieke zelf te durven zijn, betekent je hersenen, lichaam en zenuwstelsel opnieuw bedraden om meer te leven vanuit een ‘thuis’ van ontspanning en innerlijke vrede in plaats van vechten, vluchten en bevriezen. Je zenuwstelsel leren reguleren helpt je om meer thuis te komen, daar waar je ware ik huist.
Er is naar mijn mening 1 ding waar we ongelofelijk goed in mogen worden, en dat is jezelf zijn. En elke dag, elk moment is weer een mogelijkheid om je daar meer in te oefenen. Het gaat niet om wie je denkt te moeten zijn, het gaat erom wie je voelt te mogen zijn.
Ik zou dus graag de zin in bovenstaand artikel aanpassen naar: Wie zichzelf toelaat zichzelf te zijn, bij elke gelegenheid, maakt daarmee niet alleen zichzelf, maar ook de wereld een stukje mooier.’
Dankjewel voor je aandacht. Ik wens je een mooie dag vandaag. Een dag om je te verbinden met jezelf en in verbinding met jezelf, je te verbinden met de mensen om je heen.
Hartegroet,
Marjolein
Hoi Marjolein, prachtig geschreven! De spijker op z’n kop!