Gisteren was alweer de laatste sessie van de 8-weekse mindfulness groepstraining. 8 zaterdagochtenden van 09.30 – 12 uur mocht ik deze groep meer inzichten geven in hoe je mind werkt, in welke staten je mind kan verkeren en waarom ‘regulatie en balans’ nodig zijn om meer je ontspannen zelf te kunnen zijn en meer bewust en ontspannen te kunnen leven. 

Elke zaterdagochtend ga ik weer met veel plezier en enthousiasme naar mn ‘werk’. Want dat is het natuurlijk wel, maar zo voelt het helemaal niet. Het voelt eerder als hobby, missie. Met deze training mag ik namelijk doen wat ik zo graag doe: met liefde en passie zoveel mogelijk mensen informeren en inspireren met kennis over de werking van je mind, welke staten je mind kan verkeren, hoe deze staten je denken en doen beïnvloeden, en oefeningen waarmee je je mind zelf meer in balans kan brengen. Gisteren bij het afsluiten van de training, was ik wederom geraakt door de positieve reacties en de enorme impact die de deelnemers hebben ervaren bij zichzelf, hoe ze zich voelen en hoe ze omgaan met wat op hun pad voorbij komt.

“Ik ben nu pas echt mezelf geworden”, vertelde een deelnemer, “en dat is zo’n fijn en ontspannen gevoel”.

Ja, dat voelt als thuiskomen, jezelf is hoe je van nature bedoelt bent te zijn, en is de meest moeiteloze manier van zijn. Je anders voordoen dan je bent, kost moeite en geeft innerlijke strijd, jezelf zijn geeft een gevoel van innerlijke rust en vrede. En vanuit die rust en vrede beleef je je leven op een andere manier, overzichtelijker, positiever en meer ontspannen. De training leert je te zijn zoals je bedoelt bent te zijn: krachtig in je basis (vertrouwen, kennis, bewuste keuzes) en zacht in je hart (vriendelijk, liefdevol, dankbaar).

Mindfulness is op zichzelf al een fantastische manier om meer zacht en krachtig te kunnen zijn en leven. Maar toen ik 10 jaar geleden zelf de mindfulnesstraining en daarna de 3-jarige teachertraining volgde, miste ik de ‘waarom’ achter de oefeningen, en de diepgang. Dat heeft mij ertoe aangezet om me meer te verdiepen in de studies over de werking van je mind. En in bijzonder de neurowetenschap over je zenuwstelsel. 

2 enorme eyeopeners
In het bestuderen van deze neurowetenschappelijke studies had ik 2 enorme eyeopeners die ik graag met je wil delen.

De eerste was dat toestand van je mind (hersenen en zenuwstelsel) niet alleen je automatische interne processen regelt, maar ook bepaalt hoe je denkt, hoe je je voelt, hoe je je gedraagt, hoe goed je relaties werken en hoe gemotiveerd en zelfverzekerd je bent. Je mind bepaalt hoe je jezelf en je leven interpreteert, welke betekenis je ergens aan geeft. Je mind bepaalt je geluk en je angsten, je vreugde, en hoe hoopvol je bent. Het is de toestand van je mind wat bepaalt of je kalm en vriendelijk bent, of reactief en moeilijk in de omgang. Het bepaalt hoe succesvol je bent in je relaties en je werk. Je mind bepaalt dus eigenlijk alles. Dat maakt inzicht in de werking en het herkennen van de staat van je mind ook zo belangrijk. 

De tweede eyeopener was dat je lichaam bepaalt. Je innerlijke verhalen over wie je bent en hoe je naar de wereld kijkt, beginnen in je lichaam. Nog voordat je hersenen (hoofd) een verhaal heeft kunnen creëren over de ervaring, initieert je zenuwstelsel (lichaam) al een reactie die bepaalt hoe je op een bepaalde situatie reageert. Je lichaam speelt de hoofdrol; je hoofd en je lichaam wisselen continu informatie uit. 20% van die informatie gaat van hoofd naar lichaam, 80% van lichaam naar hoofd. Dit verklaart waarom we door het in balans brengen van ons zenuwstelsel, ook ons hoofd tot rust kunnen brengen.

Je lichaam bepaalt
Alles wat we meemaken heeft invloed op ons zenuwstelsel. De leuke dingen, maar vooral ook de dingen die niet gaan of zijn gegaan zoals we zouden willen of verwacht hadden. Bijvoorbeeld hoge werkdruk, moeilijkheden in je relatie, een scheiding, ontslag, problemen in het verleden, of gevoelens van je niet veilig/op je gemak voelen, onzekerheid, machteloosheid, chronische stress, trauma, kunnen je zenuwstelsel dusdanig ‘negatief’ beïnvloeden, dat het op ‘overlevingsstand’ gaat. Met als mogelijke gevolgen slaapproblemen, pieker- of sombere gedachten, lichamelijke klachten, stress, burn out, paniek, angst, somberheid, depressie.

Al deze ‘klachten’ zijn de symptomen die je ervaart. De oorzaak is terug te vinden in de disbalans die is ontstaan je zenuwstelsel. Bijna alle problemen die je ervaart, zijn het gevolg van het feit dat bepaalde delen van je brein en zenuwstelsel uit balans zijn geraakt en in een bepaald disbalans blijven ‘hangen’. Dit kan onder andere tot gevolg hebben dat:

 • Je een gevoel ervaart dat je continu ‘aan’ staat.
 • Je vaker irritatie, spanning, of stress ervaart.
 • Je een gevoel ervaart dat je wordt geleefd en van alles je overkomt.
 • Je ervaart dat je blijft hangen in situaties, of steeds weer in dezelfde situaties terecht blijft komen.
 • Je meer drukte in je hoofd ervaart, piekeren, veel negatieve of angstige gedachten.
 • Je aandacht meer gericht is op wat er niet is en wat niet gaat zoals je wil dat het gaat. Je zie meer problemen en minder mogelijkheden.
 • Je vaker geleid wordt door geen zin of uitstelgedrag en vooral reactief bent.
 • Je minder of onrustiger slaapt en meer vermoeidheid (en minder energie) ervaart.
 • Je je vaker angstig voelt, of zelf paniek ervaart.
 • Je je vaker machteloos, teneergeslagen of somber voelt.
 • Je lichamelijke klachten ervaart, waar geen duidelijk oorzaak voor te vinden is.

Van symptoombestrijding …..
Al meer dan 100 jaar gebruiken we in onze geestelijke gezondheidszorg gesprekstherapie om mensen te helpen inzicht en begrip te krijgen in zichzelf om hun gedrag te beheersen en hun gezondheid, geluk en relaties te verbeteren. En natuurlijk is praten, inzicht krijgen in jezelf en begrip voor je ongemak belangrijk.. Maar uit toenemend neurowetenschappelijk onderzoek blijkt  dat weinig psychische problemen het gevolg zijn van een gebrek aan inzicht. Er is een hele andere oorzaak die bepaalt hoe jij denkt, hoe je je voelt, en hoe je omgaat met jezelf, de mensen om je heen en de situaties die op je pad voorbij komen.

….naar de onderliggende oorzaak
De stress, onrust, somberheid, angst, paniek en al dergelijke ervaringen, zijn de symptomen, de gevolgen. De oorzaak van deze symptomen ligt in minder in je hoofd en meer in je lichaam, in je zenuwstelsel. Kennis over de werking van je zenuwstelsel, welke staten je zenuwstelsel kan verkeren, hoe deze staten je denken en doen beïnvloeden, en hoe je je zenuwstelsel zelf meer in balans (gereguleerd) kan brengen, is daarom super belangrijk en zorgt dat je dat wat je wil veranderen kan aanpakken bij de bron. 

Mindfulness++ zenuwstelselregulatie
Dat heeft mij aangezet om de mindfulnesstrainingen uit te breiden met de kennis en vaardigheden over zenuwstelselregulatie. En uit de reacties van mijn deelnemers heb mogen ervaren dat dit de kracht en de impact van de training enorm heeft doen toenemen. In mijn mindfulnesstrainingen integreer ik de laatste neurowetenschappelijke ontdekkingen en ga ik verder dan de standaard trainingen. Behalve kennis over en inzichten in je denken, voelen en doen, leer ik je welke staten ons zenuwstelsel heeft, hoe je deze herkent, en hoe je hier zelf meer invloed op kan uitoefenen en je zenuwstelsel kan reguleren. 

Door te leren de staat van zenuwstelsel te herkennen en te reguleren, leer je hoe je steeds weer terug kan keren naar een meer ontspannen ‘staat van zijn’: de beste basis om je te bevrijden van stress, angst, paniek, somberheid en depressie en voor het verbeteren van de verbinding met jezelf en anderen, en het bevorderen van een gevoel van kalmte en gemak blijvend geluk.

Mijn droom
Mijn droom is om zoveel mogelijk mensen te informeren en inspireren met deze uitgebreide mindfulness benadering. Leren hoe mens zijn nu eigenlijk werkt. Zodat veel meer mensen los kunnen komen uit hun automatische (overlevings-)patronen, meer moeiteloos zichzelf kunnen zijn en op een meer ontspannen manier kunnen omgaan met zichzelf, de mensen om zich heen en de situaties die op hun pad voorbij komen. Mensen leren te zijn zoals ze bedoelt zijn te zijn, krachtig in de basis, zacht in hun hart. Ik geloof erin dat dit de sleutel is naar meer ontspanning, geluk, gezondheid en vrede. En door door zoveel mogelijk mensen hierover te leren en inspireren, kunnen we samen een bijdrage leveren aan een meer zachtere, vredigere wereld.

Als je interesse hebt in het volgen van een training, of je wilt in je vereniging, netwerkclub of bedrijf een mindfulness inspiratiesessie, zou ik het heel leuk vinden als je contact met mij op neemt.En als je al een training bij mij hebt gevolgd, zou ik je willen vragen om je ervaring met anderen te delen en te inspireren om de training te gaan doen, zodat we samen zoveel mogelijk mensen hierover kunnen leren en inspireren en met elkaar een bijdrage kunnen leveren aan een zachtere, vredigere wereld.

Van mij voor jou: gratis Mindful Morning sessie
Om je een beeld te geven hoe zenuwstelselregulatie eruit ziet:  De komende week stel ik helemaal gratis een sessie beschikbaar van mijn Mindful Morning programma. Een 10 daags programma met kennis en vaardigheden helemaal gericht op zenuwstelselregulatie. Mail naar marjolein@mindfulmetmarjolein.nl om toegang te krijgen tot de sessie. Let op: de link is geldig tot volgende week zondag 9 april!

Ben je geïnspireerd door mijn mails? Voel je vrij om ze te delen met anderen.

Dankjewel voor je aandacht en tijd. Ik wens je een mooie dag vandaag!

Hartegroet,

Marjolein