21 mei 2023
Afgelopen weekend organiseerde ik samen met mijn vriendin en collega Ilona een yogaweekend in een prachtige hoeve in het Belgische Charneux. Het thema wat we dit weekend mee wilde geven is The power of the heart, de kracht van je hart ervaren. 4 yogalessen en meditaties per dag, met als thema’s, je veilig en op je gemak voelen, jezelf kunnen/durven zijn, bewust worden van welke barrières die het openen en verzachten van je hart in de weg staan. de krachtige kwaliteiten van je hart als dankbaarheid, compassie, vergeven ruimte geven. De yoga was gericht op een stevige basis creëren, en een zachte voorkant, je adem vertragen, je hoofd stil laten worden en dan de ruimte en de stilte ervaren om te luisteren naar de fluisteringen van je hart.

Leven vanuit je hart
Waarom is leven vanuit ons hart zo belangrijk? Allereerst natuurlijk omdat ons hart ons in leven brengt en houdt. Je leven begint met je eerste hartslag, en eindigt als je hart voor de laatste keer klopt. Maar ons hart is zoveel meer dan een fysiek orgaan. Je hart is het centrum van je zijn. In je hart huist je ware ik, je hartewensen en je gevoelens. Een oud gezegde zegt: ‘Zoals een mens denkt in zijn hart, zo is hij.’ Als je je diepste emoties tot uiting wilt brengen, leg je instinctief je hand op je hart. En als je jezelf aanwijst in een gesprek, wijs je niet naar je hoofd, maar naar je hart.

Onze taal zit vol uitdrukkingen die verwijzen naar het hart als de plek waar onze gevoelens huizen. We noemen iemand die vol warmte en genegenheid is ‘hartelijk’, en iemand die kil en gevoelloos is ‘harteloos’. Iemand ligt je na aan het hart als hij of zij je heel dierbaar is. Je steekt ‘iemand een hart onder de riem’ wanneer je hem of haar moed inspreekt. Je kunt je hart aan iemand verliezen als je verliefd bent. Maar de uitdrukking die misschien wel het meest tot de verbeelding spreekt is ‘je hart volgen’ – doen wat je het liefste doet. Het is daarom belangrijk om je hart gezond te houden, niet alleen biologisch, maar ook energetisch.

De fysieke waarde van de Meidoorn
Hoe bijzonder was het dat de locatie die we hadden gekozen voor ons weekendretreat omringt werd door Meidoorn. Een struik die vaak als haag wordt gebruikt. Misschien ken je ‘m wel, momenteel bloeit de Meidoorn en is hij gesierd door prachtige kleine witte bloemetjes.

Waarom ik het zo bijzonder vind dat juist deze plek zo omringd was door Meidoorn? Omdat de Meidoorn zowel fysiek als energetischl zo verbonden is met het hart. De Meidoorn is een echte harteboom/-haag. Zowel de bloesem als de bladeren van de meidoorn hebben een positieve werking op het functioneren van je hart. Meidoorn wordt wel de “valeriaan van het hart” genoemd. Het werkt actief in op de hartzenuwen en doet het hart daardoor krachtiger maar ook rustiger kloppen. Sinds de 16e eeuw wordt de Meidoorn medicinaal gebruikt om de bloedsomloop te stimuleren. Bovendien helpt Meidoornthee om de bloeddruk stabiel te houden en cholesterol te verlagen.

De energetische waarde van de Meidoorn
De symboliek van de Meidoorn wordt al eeuwen toegepast. De Meidoorn helpt je om te leren luisteren naar je hart, zij brengt je dichterbij je hart zodat je kan invoelen waarom je doet wat je doet. Als je naar je hart leert luisteren en ernaar kunt/durf te leven dan opent hier een pad naar steeds meer jezelf toelaten jezelf te zijn.. Hoe meer je naar je hart leert luisteren, hoe meer je jezelf gaat liefhebben en hoe meer de omgeving ook lief is voor jou, alles is tenslotte een spiegel van je innerlijke gevoel.

De Meidoorn is een goede begeleider op dit pad en zal je altijd terug willen brengen naar je natuurlijke staat van zijn wanneer je de weg eventjes kwijt lijkt te zijn. De Meidoorn is met recht de hoeder van het hart en daarmee ook de hoeder van de mens in zijn natuurlijke staat van zijn. Ook al sla je de plank hier en daar mis, de Meidoorn lacht je toe als een vriendelijke moeder die weet dat als kinderen willen leren lopen, ze zo nu en dan ook even zullen struikelen. Ze pakt je bij je hand als het even te zwaar voor je wordt en laat je bij haar rusten als je uitgeput van al vechten bent geraakt. Ze weet wie je bent, ook als jij het eventjes niet weet, en staat je elke stap van je leven bij als jij haar toelaat.

De symboliek van de Meidoorn
De Meidoorn is het symbool voor onvoorwaardelijkheid. De Meidoorn heeft lange scherpe doorns, en in deze tijd van het jaar prachtige witte bloesem. Bij de Meidoorn krijg je beide, niet alleen doorns, of alleen bloesem, maar allebei. Een bijzondere combinatie van die we in ons dagelijks leven ook zo tegen komen. Die combinatie van scherp en zacht, uitdagend en mooi, stekelig en bloeiend, riep afgelopen weekend zoveel mooie symboliek in mij op:

  • Ons leven is als de Meidoorn, er is bloesem, er zijn stekels. Aan ons om ons te oefenen in beide toe te laten, onvoorwaardelijk te zijn. Onbewust strijden wij vaak tegen iets wat er is wat we niet willen, of iets wat er niet is wat we wel willen. We gaan het stekelige in ons leven liever uit de weg. En als we de stekels niet uit de weg kunnen gaan, kunnen we er zo door meegenomen worden, dat we het mooie niet meer kunnen zien. Meidoorn nodigt uit tot onvoorwaardelijkheid. Jezelf, je leven en de mensen en situaties die op je pad komen onvoorwaardelijk toelaten. Die onvoorwaardelijkheid geeft je de ruimte om bewust te kunnen kiezen, hoe je er vervolgens mee om wilt gaan.
  • Ons hart wordt zowel fysiek als energetisch krachtiger, als het met uitdagingen te maken krijgt. Net als wij zelf. Denk maar eens terug aan de uitdagingen die op je pad voorbij zijn gekomen. We ‘leren’ het meeste en maken de meeste helpende keuzes op het moment dat we met een uitdaging te maken hebben (gehad). Pas dan maken we vaak keuzes voor wat we echt willen en wat we echt belangrijk vinden. Keuzes vanuit ons hart.
  • Soms voelt iets stekelig in jezelf en moet je keuzes maken die ook stekelig voelen, voor jezelf of voor een ander, maar die noodzakelijk zijn om jezelf (en uiteindelijk ook de ander) meer te kunnen laten bloeien. Soms vraagt je hart je “ja” te zeggen tegen jezelf terwijl dit een “nee” is voor de ander. En dat kan heel stekelig voelen. Maar we mogen ons veel meer bewust zijn dat ons hart, maar ook het hart van de ander, eerlijkheid nodig heeft. Eerlijk naar jezelf en eerlijk naar de ander. We kennen allemaal de uitdrukking “maak van je hart geen moordkuil”, of “dit moet me  van het hart”. Als we ons niet uitspreken, kunnen dingen als een baksteen op ons hart liggen, ons hart versteend en we worden ongevoelig. Ons hart, wijzelf en onze medemens heeft eerlijkheid van ons nodig en openheid. Ons hart heeft het nodig licht te zijn, zacht en open. Dat draagt bij aan een gezond hart, zowel fysiek als energetisch.\

Als je vandaag buiten komt, kijk eens om je heen of je de Meidoorn ziet. Open je hart voor de Meidoorn en ervaar zelf de hartekracht van deze boom. Een meditatie onder de Meidoorn kan zeer verhelderend werken en wanneer ze bloeit geeft ze je nog extra ontspanning mee aan je zenuwstelsel om je te helpen in die diepe staat van zachtheid, liefde, geluk en dankbaarheid te geraken. En misschien wil je zelfs wel een tak plukken en er thee van maken (let op: wel op eigen verantwoordelijkheid!! Voel of check wat goed is voor jou!!)

Leven vanuit je hart, is leven met minder strijd, meer gemak en vooral meer enthousiasme en plezier. De verhalen in je hoofd laten zijn voor wat ze zijn en jezelf weer ontmoeten in de zachtheid èn de kracht van je hart.