Met de zomervakantie voor de deur, sluit ik deze week met mijn yogalessen weer een yogaseizoen af. Wat hebben we het afgelopen yogaseizoen weer mooie momenten gehad met elkaar, met als afsluiting een boeiende reis door de chakra’s. Deze laatste lessen voor de vakantie, hebben altijd een speciaal tintje en staanin het teken van de Karunesh. Een fijne meditatie in beweging op muziek, waarbij door de bewegingen in combinatie met actieve ademhaling, het hartchakra wordt geactiveerd. En dat komt goed van pas zo vlak voor de zomer. Om de zomer licht en liefdevol in te glijden en om vanuit je hart te genieten, te sprankelen, te schitteren en te stralen.

Zomer…..ik hou ervan! 
Officieel is de zomer begonnen, en het zonnetje laat zich steeds vaker, langer, en meer intens zien. En misschien merk je het ook aan jezelf, en/of de mensen om je heen. Dat lekkere zonnetje met haar warmte en licht maakt van een gewone dag ineens een heel andere ervaring. De zomerenergie is een energie van lichtheid en speelsheid die je natuurlijke gave om te genieten als vanzelf laat ontwaken.

Het beeld van zomer staat voor mij voor luchtigheid, moeiteloosheid, onbekommerdheid, onbezorgdheid. Van sprankelen, genieten, vieren, stralen, dansen, zingen. Hoe fijn zijn die heerlijke lange zomeravonden, de prachtige zonsondergangen. Ik zie mezelf voor me in fleurige zomerjurken met blote voeten in het gras, roseetjes drinkend op het terras. Het geeft me zin in ijsjes eten, bloemen plukken, en genieten van de tuin die volop groeit en bloeit.

Ok, back to reality ;-), eerlijk gezegd is dit niet wat ik in de zomer iedere dag doe, maar alleen al het beeld ervan nu ik deze blog schrijf, maakt dat mijn hart een sprongetje maakt en een warm en blij gevoel door me heen stroomt.

Lichter zijn en leven is een keuze
Want dat is toch hoe we het liefst willen zijn? Licht en luchtig? Stralend en sprankelend? Onbekommerd en onbezorgd? Het bijzondere in de ‘programmering’ van de mens is dat deze gevoelens en levenshouding meestal niet vanzelf komt. Het vraagt aandacht, bewust ervoor kiezen. Kiezen om te zien en te genieten van wat er wel is. Kiezen om ruimte te maken voor leuke dingen waar je enthousiast en blij van wordt. Kiezen om je gezicht zacht te laten zijn, je schouders te laten rusten en eens lekker lang uit te ademen. Kiezen om meer te dansen, te zingen, en dingen te doen waar je hart een sprongetje van maakt. Want dat is toch waar het eigenlijk allemaal om gaat?

Na regen komt zonneschijn
Natuurlijk weet ik dat in ons leven niet altijd de zon schijnt. En dat er soms donkere wolken voorbij komen, het tranen regent, en het licht, de sprankeling en het genieten lijken te zijn verdwenen. Maar weet dat in jouw hart, achter de wolken, altijd de zon schijnt. En dat je ervoor kan kiezen om daar steeds in thuis te komen, in het licht en de liefde van jouw hart. Ervoor kiezen om steeds weer de lichtpuntjes te zien, de dingen die er wel zijn, die wel goed gaan, en altijd weer ruimte maken om dingen te doen die je blij maken en waar je van kan genieten. Zo kan je zelf lichter zijn, en een lichter leven creëren, onafhankelijk van de omstandigheden.

Lichter leven vanuit je hart
Ik geloof erin dat de sleutel naar lichter zijn en lichter leven te vinden is door meer te leven vanuit je hart. Je minder laten leiden door je automatische piloot met al het oordelen, streven en strijden en de leiding (terug) te geven aan je hart. Leven in verbinding met je authentieke en unieke ik, en je van daaruit onvoorwaardelijk te verbinden met de ander. Licht, liefde, dankbaarheid en onvoorwaardelijkheid je motto laten zijn, elke dag opnieuw. Soms meegenomen worden in de automatische worstelingen en oordelen, maar steeds weer terug te komen bij je gekozen motto. Meer je aandacht richten op hoe je elke dag weer je hartenergie kan laten stromen, in plaats van hoe je je to do lijstje kan afwerken.

Lichter leven advies
Jaren geleden las ik een gedicht wat mij bewust maakte van het belang van meer leven vanuit je hart. Hoe belangrijk het is om elke dag weer dingen te doen waar je hart een sprongetje van maakt. Het is een gedicht van de toen 85-jarige Amerikaanse dame Nadine Stair, die hiermee zo mooi de essentie van het leven verwoord. Zij schrijft het volgende:

Als ik mijn leven over zou kunnen doen, dan zou ik het volgende doen:
Ik zou meer fouten willen maken de volgende keer.
Ik zou het allemaal wat makkelijker nemen, wat meer ontspannen.
Ik zou maller willen zijn deze ronde.
Ik zou de dingen niet meer zo bloedserieus nemen.
Ik zou meer risico’s nemen.
Ik zou meer bergen beklimmen en meer in rivieren zwemmen.
Ik zou meer ijsjes eten en minder bonen.
Ik zou misschien meer in de problemen komen,
maar tenminste niet in allerlei denkbeeldige problemen.

Zie je, ik ben één van die mensen die alsmaar verstandig en gepland wilde leven,
elk uur van de dag.
Oh, er waren wel van die momenten,
je weet wel, die anders waren.
En als ik het over mocht doen zou ik meer van ‘die momenten’ willen hebben.
Eerlijk gezegd: ik zou proberen niks anders dan dat te doen!
Gewoon momenten, de één na de ander,
in plaats van elke dag zoveel jaren vooruit te leven.

Ik ben één van die mensen die nergens naar toe gaat zonder een kompas, een
regenjas en een paraplu.
Als ik het over zou doen, dan zou ik lichter reizen dan ik nu gedaan heb.
Als ik mijn leven opnieuw zou leven, dan zou ik vroeger in het voorjaar blootsvoets
gaan en zo lang doorlopen in de herfst.
Ik zou vaker gaan dansen. Ik zou meer in de draaimolen gaan.
Ik zou meer madeliefjes plukken.
Nadine Stair, 85 jaar

Ik wens je veel van ‘die’ momenten
Ik wens je een prachtige zomer. Met veel van ‘die’ momenten, met lange zomeravonden, prachtige zonsondergangen, roseetjes op t terras, blote voeten door het gras. Van ‘die’ momenten om te dansen, te zingen, te vieren.

Van ‘die’ momenten om ijsjes te eten, bloemen te plukken. Van ‘die’ momenten om te verbinden en te genieten en met heel je hart te doen waar je blij van wordt.

En waar je deze zomer ook komt of gaat, neem je hart mee. Maak elke dag weer de reis van je hoofd naar je hart. En laat je hart elke dag de plek zijn van waaruit je vertrekt, en waar je steeds weer thuis komt, zodat je vanuit je hart lichter kan zijn en lichter kan leven. Om vanuit je hart te genieten, te sprankelen, te schitteren en te stralen.

Dankjewel weer voor je aandacht. Ik wens je een mooie, lichte en liefdevolle dag vandaag!

Hartegroet,

Marjolein

 

PS: de yogalessen stoppen voor 6 weken, maar de individuele coaching en cranio sacrale behandelingen gaan lekker door. Zie onder voor meer informatie.