Afgelopen week was ik jarig ūüéČ en werd ik 54 jaar. Ik zeg al sinds mij 50e¬†dat ik pas op de helft van mijn leven ben, maar dat betekent inmiddels dat ik 108 ga worden ;-). Leuk vooruitzicht, dan heb ik nog lekker lang om alles te doen wat ik graag wil doen en alles te delen wat ik graag wil delen.

Stil staan, bewust ‘kijken’ en kiezen
Voor mij is het einde van een levensjaar altijd een mooi moment om terug te blikken, en vooruit te kijken. De mooie momenten van het afgelopen jaar laten passeren, en nog eens lekker nagenieten. Ik kijk¬†ook terug naar de uitdagingen die op mijn pad kwamen, hoe ik ermee om ben gegaan en wat ik ervan geleerd heb. Ik kijk naar waar ik nu sta in mijn¬†leven om te checken of ik nog ‚Äėop koers‚Äô ben, en of de keuzes die ik heb gemaakt me ook hebben gebracht waar ik wil zijn. En ik kijk vooruit naar wat ik in mijn nieuwe levensjaar allemaal (anders) wil doen, maar ook wat ik wil laten.

Mijn koers bepalen betekent voor mij bewust kiezen hoe ik wil zijn, hoe ik me wil voelen en hoe ik wil omgaan met mezelf, de mensen om me heen en de situaties die op mijn pad voorbij komen. Het fijne is, als je weet waar je naartoe wil, weet je ook welke keuzes je moet maken, om uiteindelijk daar te komen.

Zelfreflectie: van een afstandje naar jezelf en je leven kijken
Zelfreflectie helpt mij om bewuster te zijn en leven. Als ik regelmatig ‚Äėvan een afstandje‚Äô naar mezelf en mijn leven kijk, kan ik checken of ik nog op koers ben en of de koers die ik had uitgezet¬†nog steeds bij me past. Het maakt dat ik mijn leven niet meer automatisch onderga, maar meer bewust kies en cre√ęer. Het geeft me een gevoel van vrijheid en leiderschap.

Reflecteer jij ook¬†weleens op jezelf en je leven? Of heb je hier nog nooit bij stil gestaan? Dan is dit misschien een mooie eye opener om dat eens te doen? Zelfreflectie is een manier om te zorgen dat je niet meegesleurd wordt in je automatische denken en doen, of klakkeloos volgt wat wat anderen doen, maar heel bewust kan zijn en leven, en het leven kan kiezen en cre√ęren wat jij wil. Natuurlijk heb je niet altijd invloed op wat er op je pad komt, maar je kunt wel altijd kiezen hoe je ermee om gaat. Keuzes afgestemd op de koers die je hebt uitgezet.

Je bent toch geen flipperkast balletje?
Het bijzondere is dat we zelfreflectie¬†eigenlijk nergens¬†leren. Terwijl als we ergens gaan werken, is er een planning of een missie, die regelmatig ge√ęvalueerd wordt. Als je op reis gaat, maak je reisplan, en kijk je steeds of je nog de goede kant op gaat. Maar in ons dagelijks leven schieten we elke dag onze dag in, als een soort van flipperkast balletje. Als er iets van rechts komt, schiet je naar rechts. Komt er iets van links, schiet je naar links. En als je aan het eind van de dag ergens bent gekomen waar je niet wil zijn, dan baal je en zeg je pfff het gaat ook altijd hetzelfde.

Vaak geven we onbewust de ‚Äėschuld‚Äô hiervan dan aan de omstandigheden die niet waren zoals je het graag wilde. Koers uitzetten en je keuzes afstemmen helpen je het pad te kunnen bewandelen wat jij kiest. En je kan soms weleens van je padje raken, maar je hebt iets gecre√ęerd waar je altijd weer op terug kan komen en je gekozen weg vervolgen.

Jezelf kennen is het begin van vrijheid
In mijn optiek is zelfreflectie een van de krachtigste manieren om bewuster te zijn en te leven en zo je vrijer te voelen een vrijer leven te cre√ęren.
Wij voelen ons niet altijd vrij. Veel mensen vertellen me dat ze het gevoel hebben ‚Äėgeleefd‚Äô te worden. Alsof ze door iets anders aangestuurd worden. Dat is natuurlijk niet zo, maar dat kan wel zo voelen. Wij leven 95% van de tijd op automatische piloot. We denken, voelen en doen, zonder dat we daar bewust voor kiezen. Dat geeft het gevoel alsof je ‚Äėgestuurd‚Äô wordt. Alsof je een passagier bent in je levensauto in plaats van de bestuurder.

Je automatische piloot functioneert op basis van informatie en ervaringen uit je verleden. Het zijn de programmeringen die je jezelf onbewust vanuit je opvoeding, ervaringen, stressvolle periodes of trauma’s eigen hebt gemaakt. Het zijn deze onbewuste patronen, automatismen,  gewoonten en angsten die kunnen maken, dat je nog steeds op dezelfde (niet altijd helpende) manier blijft omgaan met jezelf, en de dingen die op je pad komen.

Blijf je je leven automatisch ondergaan, of ga je je leven bewust cre√ęren?
Jij bent de leider van jouw leven, jij zit achter het stuur. Jij kiest en jij creeert. We maken we in ons leven van alles mee, en we hebben niet altijd inlvoed op wat er op ons pad voorbij komt. Maar al deze ervaringen vormen onze programmering en kunnen ons innerlijk systeem in een bepaalde staat kan brengen en daarin blijven hangen. Maar we hoeven ervaringen uit het verleden niet ons heden te laten bepalen. We kunnen kiezen om het anders te willen en anders te doen. Bewust worden van jezelf, je programmeringen, wat de ervaring in je lichaam heeft achtergelaten, en de invloed die ervaringen in het verleden nu nog op je hebben, dat is de weg naar vrijheid. De weg naar jezelf zijn en leider worden van je eigen leven.

Bewust zijn is de sleutel
Het begint met bewust zijn. Bewust van je programmering, bewust van de staat waarin je lichaam (zenuwstelsel) mogelijk is blijven hangen. Bewust van hoe je wil omgaan met jezelf, de mensen om je heen en de situaties die op je pad voorbij komen.

En bewustzijn kan je trainen, het is als fitness. Je bewustzijn bevindt zich in een specifiek deel van je hersenen, prefrontale cortex, en je hersenen zijn als spieren die je kan trainen. Zelfreflectie helpt je hierbij. Het traint je prefrontale cortex en je wordt je bewuster van je eigen denken, voelen en doen. Bewust van de staat van je innerlijk systeem.

Je kunt bestaan, of je kunt leven
In mijn ogen is er een fundamenteel verschil tussen simpelweg bestaan en daadwerkelijk leven en je leven beleven. Maar weinig mensen staan hier echt bij stil. Het verschil zit ‘m in bewust zijn.¬†Echt leven betekent bewust aanwezig zijn in je leven en keuzes maken, ¬†je leven cre√ęren en dingen doen die je brengen waar je wilt zijn. ¬†Het gaat erom dat je weet wat je wil, hoe je wilt zijn, hoe je je wilt voelen en hoe je wilt omgaan met jezelf, de mensen om je heen en de situaties die op je pad voorbij komen. En ook bewust hoe je komt waar je wilt komen, ¬†welke keuzes je daar brengen.

Goede vragen leiden tot goede antwoorden in je leven.
Zelfreflectie is niet moeilijk. Het gaat over jezelf de juiste vragen stellen. Vragen om je koers mee te bepalen zijn bijvoorbeeld:

  • Waar wil ik naartoe? Hoe wil ik zijn, hoe wil ik me voelen, en hoe wil ik omgaan met mezelf, de mensen om me heen en de situaties die op mijn pad voorbij komen?
  • Wat houdt mij op dit moment tegen om die koers te varen?
  • Wat brengt me op koers?
  • Welke keuzes mag ik¬†vanaf nu maken om daar te komen waar ik¬†wil zijn?

Dit zijn misschien geen vragen die waar je in 1x het antwoord op weet. Maar ga het maar eens onderzoeken. Want als je je bewuster wordt, maak je andere keuzes dan wanneer je onbewust als een flipperkast balletje door je leven gaat. Want jij wilt toch ook je leven bewust (be)leven, in plaats van automatisch ondergaan?

Dankjewel weer voor je aandacht. Maak er een mooie dag van vandaag!

Hartegroet,
Marjolein