Vorige week schreef ik over hoe waardevol het begin van je dag kan zijn. En hoe een rustig en ontspannen begin van je dag, een enorm positief effect heeft op hoe je de rest van de dag ervaart. Vandaag wil ik graag iets met jullie delen wat meer te maken heeft met het einde van de dag. Want ook het einde van de dag is een mooie gelegenheid om bewust je dag af te sluiten en je voor te bereiden op de nacht. Deze keer geen tips of rituelen, maar een verhaal over de sterren en de maan.

’s Avonds, als ik naar bed ga en de gordijnen dicht doe, neem ik altijd een moment om nog even het raam open te doen en naar buiten te kijken. Ik adem de frisse avondlucht in, en geniet van het donker en de stilte van de natuur. Op heldere dagen verwonder ik me vaak over de prachtige sterrenhemel. Ik kan dan geraakt worden door de enorme ruimte die er om ons heen is. En hoe klein onze aarde is als je het vergelijkt met die enorme ruimte waar de aarde in zweeft. Ik stel me voor dat het in die ruimte oorverdovend stil is, en vredig, met alleen maar het licht van de sterren en de maan.

Wat een contrast met onze aarde, waar de stilte en vrede zeker nu, ver te zoeken is. Ik realiseer me dan dat de dingen waar ik me druk om kan maken, eigenlijk zo klein zijn vergeleken met de grootsheid van het universum om ons heen. Het bewust worden van de kleinheid van mijn frustraties en uitdagingen, ten opzichte van de grootsheid van het universum geeft me rust. Op een of andere manier gaat er voor mij iets geruststellends uit als ik kijk naar en bewust wordt van die grote donkere, stille en vredige ruimte om onze wereldbol heen met al die kleine lichtpuntjes.

Enkele dagen per maand is het lichter als ik naar buiten kijk, dan is het volle maan. Het verwondert en gefascineerd me altijd als ik naar de sterrenhemel kijk en de maan tussen alle sterren zie staan. Zo bijzonder hoe iets wat zover bij ons vandaag is, zoveel invloed kan hebben op onze natuur.

De invloed van de maan
Het ritme van de maan is een van de ritmes van de natuur, net zoals het dag en nacht ritme en het ritme van de seizoenen. Sterker nog, toen ik me meer ging verdiepen in de maan, kwam ik er achter dat de maan die ritmes regelt, ofwel de bron is van die ritmes. Heel ingewikkeld met magnetische krachten en dergelijke, wat me wat te ver gaat om hier te delen. Maar wist je dat de maan de aarde stabiel houdt, terwijl ze om haar as draait? Dit geeft ons een stabiel klimaat geeft met gelijkmatige en natuurlijke ritmes van de seizoenen. Zonder de maan zou de aarde meer wiebelen waardoor seizoenen er helemaal anders zouden uitzien. De maan zorgt ervoor dat het een moeiteloos over gaat in het ander, steeds opnieuw in het zelfde ritme.

En wist je ook dat de maan de snelheid waarmee de aarde om haar as draait regelt? De maan remt de aarde af, terwijl ze om haar as draait, waardoor ze 24 uur nodig heeft om een rondje rond haar as te voltooien. Zonder maan zou de aarde veel sneller draaien: een rondje rond de as zou dan maar een paar uur duren. Een dag zou dan dus veel korter zijn dan we nu gewend zijn. Dankjewel maan, pfff ik vind soms 24 uur al te kort 😉

Maar de grootste en meest bekende invloed van de maan op de aarde is de invloed op de getijdenwerking, die eb en vloed in zeeën en oceanen veroorzaakt. Ook de sapstroom in bomen en planten worden door de maan beïnvloedt. Als de maan zoveel invloed heeft op het water in de natuur, zou je toch denken dat de maan ook invloed heeft op ons? Wij bestaan tenslotte voor 75% uit water. Zonder dat dit echt wetenschappelijk bewezen is, wordt steeds meer aangetoond dat de maan ook invloed heeft op onze getijden, onze stemmingen of emoties. Dat kan verklaren waarom je je de dagen rond volle maan wat emotioneler kan voelen of wat onrustiger kan slapen.

Leven met de cyclus van de maan
De cyclus van de maan is te vergelijken met de natuurlijke cyclus van de seizoenen. De maancyclus duur 29,5 dagen. De bekendste 4 fasen van de maan duren ongeveer 7 dagen. De fase van nieuwe maan is een periode van lage energie en tijd voor jezelf nemen om stil te staan bij je behoeften, verlangens en doelen. De fase van opkomende maan voel je je vaak energieker en nodigt je uit om te kijken welke acties nodig zijn om je behoeften, verlangens en doelen uit te laten komen. De fase van volle maan nodigt uit tot bloei, vieren en dankbaarheid. Het is een moment om al de kleine stapjes die je hebt gezet, te erkennen en te vieren. De laatste fase, afnemende maan, is een tijd om stil te staan en te reflecteren op de afgelopen periode. Zo verbind je je weer opnieuw met je verlangens. Wat werkt goed en wat niet? Wat laat je achter je en wat neem je mee? Welke gewoontes wil je loslaten omdat ze je niet dienen en welke zouden je verder kunnen helpen?

Omdat de maan zoveel invloed op ons heeft, lijkt het dan ook logisch ons doen en laten wat meer af te stemmen op de stand van de maan. Schrik niet, je hoeft heus niet naakt onder de volle maan te gaan dansen, weigeren het huis uit te gaan bij opkomende maan en alleen je nagels te knippen bij afnemende maan. Maar misschien zul je wat meer de wind in je rug voelen als je nog even wacht tot nieuwe maan met de start van een nieuw project en als je jezelf toestaat het wat rustiger aan te doen tijdens afnemende maan.

Komende week is het volle maan
Komende week, op 28 oktober, is het volle maan. De dagen ervoor stijgt de energie, om je heen, maar ook in jezelf. Sommige mensen voelen zich wat onrustiger of emotioneler en/of slapen wat minder goed. Misschien kan je deze volle maanperiode gebruiken als een mooi moment om stil te staan bij waar je al bent gekomen, welke stappen je al hebt gezet in de richting waar jij graag op wil gaan, om hiervan te genieten, om dit te vieren, en om dankbaar te zijn voor wat er allemaal al is, wie er allemaal een rol speelt in jouw leven, en ook voor jezelf omdat je toch maar mooi doet wat je doet, en bent wie je bent en gekomen bent waar je nu bent.

Ik ben benieuwd wat jouw relatie is met de maan. Misschien heb je er niks mee, maar misschien ben je, net als ik, gefascineerd door de krachten en invloed van de maan op de aarde, de natuur om ons heen, maar ook op ons zelf. Mijn voornemen voor het komende jaar is om mijn doen en laten wat meer af te stemmen op de verschillende maanfasen met hun verschillende eigenschappen. Via deze mail zal ik de maanfasen steeds delen. Misschien vind je het leuk om met me mee te doen? (wordt vervolgd…….)