Het is nog winter, maar langzaamaan voel je de natuur wakker worden uit haar winterslaap. Langzaamaan komt de naar binnen gekeerde, teruggetrokken en tot rust gekomen energie van de winter weer in beweging. Ik werd vanochtend wakker van een luid zingend vogeltje op het raamkozijn, in de tuin komen al volop sneeuwklokjes boven de grond en de eerste lammetjes springen al door de wei. En ik weet niet hoe het met jouw is als je dit hoort en ziet, maar mijn hart maakt dan een sprongetje. Yesss, de lente is in aantocht.

Ik hou van de energie van de lente, de zachtheid, de prilheid, het voorzichtig maar toch krachtig naar buiten treden. Ik verwonder me altijd hoe die verandering van energie van winter naar lente zo zichtbaar en voelbaar is. De soms stroperig aanvoelende energie van de winter, die overgaat in de sprankelende energie van de lente. Er moet toch een enorme voorwaartse kracht in de natuur gaande zijn om al die bomen, planten, bloemen te transformeren van kaal, grijs en grauw, naar een steeds kleurrijker wordend paradijs.

Lente: een nieuw begin
In de lente wordt een nieuw begin gecreëerd. En net als de natuur krijgen wij ook in deze periode een toenemende energie om te creëren, dingen te ondernemen, zaadjes te planten, iets nieuws te beginnen. Deze tijd van het jaar leent zich eigenlijk veel meer voor verandering, opnieuw beginnen, reset dan begin januari, onze ‘normale’ tijd van goede voornemens. De winterenergie  zorgt ervoor dat we een drang voelden om ons terug te trekken, te rusten en lekker te cocoonen. Maar het is de lente energie die ons aanspoort tot een nieuw begin, om veranderingen door te voeren, nieuwe plannen uit te werken en te groeien. De lente-energie nodigt uit tot het letterlijk en figuurlijk planten van zaadjes die je later in het jaar mag oogsten. Een cursus, een nieuwe gewoonte, iets veranderen in je levenshouding. Het hoeven maar kleine zaadjes te zijn, om later grote oogst te kunnen hebben.

Lente is moeiteloos
En dat betekent niet dat je nu ineens volle kracht vooruit moet en overal je schouders onder moet zetten. Juist niet. De lente laat zo mooi zien hoeveel energie er in de natuur is en hoe alles helemaal vanzelf, moeiteloos groeit en bloeit. Ik vind deze moeiteloosheid zo bijzonder om te zien en te ervaren. Het sneeuwklokje wordt samen met andere sneeuwklokjes gewoon wat ie bedoeld is te zijn. Niks meer en niks minder. Het hoeft deze lente niet beter te zijn dan vorig jaar, niet sneller, groter, of mooier dan de andere sneeuwklokjes. Het wordt gewoon elk jaar weer wat het bedoeld is te zijn, een sneeuwklokje. Moeiteloos.

Wij zijn onderdeel van de natuur, een met de natuur. Al lijken we soms ver verwijderd van onze natuurlijke staat van zijn. En ook wij functioneren het best als we meebewegen op de energie van de natuur. Maar hoe moeiteloos zijn wij zelf eigenlijk nog? Onze samenleving en manier van leven staat vaak zo in het teken van groter, beter, meer. En voor je het weet, ga je hierin mee. We duwen, trekken, forceren en gaan maar door. Misschien is de zachtheid, prilheid, sprankelendheid en lichtheid van de lente wel een mooie gelegenheid om eens te kijken hoe je dit nieuwe begin meer moeiteloosheid toe kan laten in jezelf en je dagelijks leven.

Mag het een beetje minder?
Iets anders gaan doen, iets nieuws opstarten, nieuwe zaadjes planten hoeft niet te gaan over duwen en forceren. Het gaat niet over de druk nog meer opvoeren, nog meer strijden met de tijd, nog harder werken, nog meer bereiken. Juist de zachtheid van de lente energie is een mooie uitnodiging om je leven eens onder de loep te nemen en te kijken, waar kan het een beetje minder? Waar kan het zachter? Waar kan ik ruimte creëren? Minder moeten, minder verplichtingen, minder to do lijstjes en juist meer (zaadjes planten) voor sprankeling, genieten, plezier maken. Minder overleven en meer leven. Precies zoals de natuur om je heen doet wat het tot doel heeft te doen: leven.

Ruimte maken voor en geven aan de lente energie
Misschien dat je ‘m wel in jezelf kan voelen, de lente-energie. Die innerlijke energie die wil naar buiten wil komen, bewegen, stromen, ontdekken, creëren, plezier maken, genieten. Het is een energie die we allemaal in ons hebben in deze periode van het jaar. Maar misschien voel je iets heel anders, juist stagnatie en vermoeidheid. Als er in je lichaam en je leven geen ruimte is om de lente-energie te laten stromen, ofwel omdat er teveel stress en spanning is, ofwel omdat er door al het moeten geen tijd over is, kan deze energie stagneren in je lichaam. Dit kan zich dan uiten in de vorm van frustratie en irritatie of vermoeidheid. En dit is geen vermoeidheid door gebrek aan energie, dit is vermoeidheid door een energie die wel wil, maar niet in beweging kan komen.

Tips om  de lente-energie te laten stromen

  • In beweging komen is hèt advies in de lente. De buitenlucht opzoeken, wandelen in de natuur en je verwonderen wat daar elke dag weer tevoorschijn komt en verandert.
  • Het voorjaarslicht en de voorjaarslucht (zuurstof) heel bewust tot je nemen. Adem als je buiten bent een paar keer diep in, en zucht lekker lang uit!
  • Ruimte maken door je huis, kledingkast of iets anders op te ruimen, niet voor niks kennen we de ‘voorjaarsschoonmaak’.
  • Eens kijken waar al je tijd naartoe gaat (schermtijd?) en daar misschien andere keuzes over maken.
  • Eens kijken of al je moeten wel echt moeten, en van wie dan? En moet het wel echt? Nu?
  • En kijk ook eens welke zaadjes je voor jezelf wil planten. Wat wil je in later dit jaar oogsten, waar je nu de zaadjes voor kan planten.
  • Ga eens echt bloemen- of plantenzaadjes planten om duidelijk te zien dat wat je zaait, en verzorgt, daarna ook groeit en bloeit.
  • Maak met bovengenoemde tips ruimte om te spelen, te creëren, plezier te maken en te genieten. En als je niet meer weet hoe dat ook alweer gaat, denk aan wat je vroeger als kind deed, en pak dat weer eens op.
  • Maak ruimte om de lente niet alleen te ervaren, maar de lente te zijn, licht, sprankelend, zacht en jeugdig.