We zijn bijna aan het einde van het jaar. Een bijzondere periode met een bijzondere energie. Op 21 december was de dag van de  winterzonnewende, ofwel vanaf nu wordt het elke dag weer een beetje langer licht.

De viering van de winterzonnewende is een van oorsprong Keltisch feest en wordt ook wel Yule genoemd. Het is een van de oudste wintervieringen ter wereld, en in Scandinavië is het nog steeds een populair feest. In onze cultuur is Yule minder bekend maar is Kerstmis om mooie gelegenheid om de terugkeer van het licht te vieren. Het maakt niet uit welke naam je het geeft of op welke manier je het licht viert, de terugkeer van het licht leent zich om je ook eens bewust te worden van jouw innerlijk licht, waardoor het misschien soms gedempt wordt, hoe je het kan laten schijnen, en hoe je je lichtje met anderen kan delen.

De betekenis van Yule
Met Yule (21 december) staat de zon 12 nachten stil voor hij weer begint te draaien. Dit wordt gezien als een magische periode die het jaar wat voor je ligt kan beïnvloeden. Tijdens deze periode namen de Kelten een moment om stil te staan bij hun oorsprong, wensen en het leven in het algemeen. De 12 magische nachten zijn een mooie periode om stil te staan bij en te  reflecteren over wat er het afgelopen jaar voorbij is gekomen, wat je wil loslaten, wat je wil meenemen, waar je dankbaar voor bent. Ook is dit het moment om je wensen voor het nieuwe jaar meer concreet te maken en uit te spreken.

In de winter herstelt de natuur haar levenskracht. De planten, bomen en dieren gaan in een energiebesparende modus. Alleen wij mensen gaan vaak door of hebben het zelfs drukker dan ooit. En juist in deze periode is het zo helpend om mee te gaan in het vertraagde tempo van de natuur. Ook wij hebben tijd nodig voor het herstellen van onze energie. De winter is het seizoen dat ons helpt tijd te nemen om naar binnen te keren. Uiterlijk is er rust, innerlijk is er groei. Wat ligt er diep verborgen in jou? Wat mag langzaam maar zeker in het licht komen te staan? En hoe kan je jouw licht meer laten schijnen?

Soms moeten we even door wat donkere lagen heen om het licht, de kern in onszelf weer te vinden. Dit is een mooie tijd om de donkere en lichte kanten van jezelf te onderzoeken. Licht kan niet zonder donker. Yule staat in het teken van licht én donker. Licht en donker horen bij elkaar. Het gaat om de balans, want alleen dan kan je echt het licht ervaren.

De terugkeer van het licht
Licht brengt blijdschap en warmte. Het licht staat symbool voor het leven. Ook jij draagt dit licht met je mee. En jouw missie mag zijn om je licht te laten schijnen. Want een beetje extra licht kunnen we wel gebruiken in deze tijd. Om het donker van wat in de wereld gaande is een beetje te kunnen oplichten. Want dat is wat ons te doen staat in deze tijd. Je niet door automatische mechanismen laten meenemen in het donker, en in strijd, maar bewust kiezen voor en afstemmen op het licht.

De wereld schreeuwt om liefde en licht. En jij kan daar aan bijdragen. Het is alleen maar nodig om jouw licht ruimte te geven, om in je hart aanwezig te zijn. Jouw lichte en liefdevolle hart de hoofdrol te geven. De plek diep in jou waar het warm is, en zacht, vol licht en liefde. Je hart de plek laten zijn van waaruit je elke dag weer vertrekt, en waar je steeds weer thuis komt.

De symboliek van de kerstboom
Velen van ons hebben op dit moment een kerstboom opstaan. Versierd met ballen, slingers lampjes. Maar ken je ook de oorspronkelijke symboliek van de kerstboom?
De kerstboom heeft alles te maken met de levensboom van de oude Kelten. Voor de Kelten zijn bomen heilig en zij versierden deze. De kerstboom is bedoeld om de aankomende groene periode in te luiden. Wintergroene takken symboliseren de overleving van de natuur. De boom wordt versierd met rode appels die staan voor levenskracht, zilveren ballen staan symbool voor de maan en gouden draden symboliseren het zonlicht.

🎄❤️🎄❤️🎄
Ik wens je hele mooie kerstdagen, vol licht en liefde.

We hebben allemaal een lichtje in ons hart
We hebben allemaal een lichtje in ons hart
Soms zijn we ons hiervan bewust, maar vaak ook niet
Soms is ons licht verstopt
achter drukte, pijn, verdriet of angst
Jouw missie is je lichtje te vinden en te laten schijnen.
En hou dan je lichtje niet alleen voor jezelf.
Schijn het ook op anderen,
op bekenden en onbekenden die het nodig hebben.
Zeker in deze tijd waarin mensen het moeilijk hebben,
eenzaam zijn, of gespannen of angstig.
Deel jouw licht met anderen.
Want met jouw licht,
kan je heel de wereld verlichten en verwarmen
en niet alleen zelf,
maar ook andere mensen
in jouw licht laten schitteren en stralen….