En toen was ie er ineens, de griep. Alsof, toen ik even niet oplette, het de kans had genomen om via de achterdeur naar binnen te glippen om vervolgens eens flink huis te gaan houden in mijn lichaam. Maar dit was niet gewoon een griepvirusje die even voorbij kwam waaien, dit voelde als het griep terrorisme team wat van plan was van binnen de hele boel overhoop te gooien.

Ik kan me niet herinneren dat ik in mijn leven weleens griep heb gehad. En eerlijk, ik doe er ook veel aan om gezond te zijn en te blijven. Ik eet gezond, beweeg, zorg dat ik niet teveel stress heb, slaap genoeg, en geef mezelf voldoende ruimte voor ontspanning. Ik ben er daardoor (misschien beetje arrogant, of naïef) altijd van overtuigd dat ik niet ziek wordt.

Maar die overtuiging werd nu hardhandig onderuit gehaald. En deze griep deed geen half werk. Ruim een week raasde het door mijn lichaam en zette alle innerlijke systemen op z’n kop. En nu, 10 dagen verder, zijn de klachten langzaamaan aan t verminderen, maar wat er overblijft is een enorme vermoeidheid. Alsof het griep terrorisme team bij het verlaten van mijn lichaam, alle energie heeft meegenomen. Waar ik dacht dat ik, zodra de klachten verdwenen waren, weer snel mijn dagelijks werk en bezigheden kon oppakken en lekker verder kon gaan waar ik gebleven was, merk ik nu dat ik de energie daarvoor op dit moment nog ontbreekt. Energie, pfff, meer dan ooit ben ik me bewust hoe we dat nodig hebben in ons dagelijks leven.

Energie, wat is het nou eigenlijk?
Je hoort het misschien weleens om je heen, en misschien zeg je het zelf ook weleens.
“Ik zit lekker in mijn energie”
“Ik heb daar geen energie voor”
“Ik voel me energiek”
“Ik ga daar geen energie in stoppen”

Energie is iets in jouw, wat je in je hebt (of soms even niet). Het is iets wat je verbruikt en het is iets wat je weer kan aanvullen. Energie is de brandstof waar je op leeft. Het is wat benzine is voor een auto. Jouw energieniveau is ongelofelijk belangrijk en bepaalt hoe je jezelf en je leven ervaart. De kwaliteit van ons innerlijke leven en wat gebeurt in onze mind (=hersenen en zenuwstelsel!), houdt rechtstreeks verband met de hoeveelheid energie die we hebben. Hoe meer energie je hebt, hoe levendiger je je voelt. Je hebt meer zin, ervaart meer enthousiasme en voelt je positiever.

Wat vermindert jouw energie voorraad?
Natuurlijk weten we dat ziekte en stress een enorme aanslag doet op onze energievoorraad. Maar dat niet alleen. Ook gewoon leven kost energie. En eigenlijk is dat ook vrij logisch: wanneer je praat laat je je stembanden trillen, de fiets waarop je zit begint niet uit zichzelf te rijden, maar wordt aangedreven door jouw spieren. Zelfs nietsdoen kost energie. Terwijl je dit leest verbruik je energie en om tijdens het zitten niet in elkaar te zakken, spannen een aantal spieren zich aan. Alles heeft energie nodig. Alles wat je doet, maar ook alles wat in jouw lichaam wordt gedaan. Je stofwisseling, je spijsvertering, je hartslag, je ademhaling. Hoe zuinig je ook met je lichaam bent: je verbruikt de hele dag energie.

Om te kunnen overleven, heeft ons lichaam energie nodig. Maar energie is niet alleen de brandstof van ons lichaam, het is ook de brandstof van onze mind en bepaalt daarmee onze mindset. Hoe meer energie, hoe gemakkelijker je door je leven gaat. Je bent positiever, enthousiaster. Maar als je energie is uitgeput, worstel je ook meer met dingen. Misschien herken je het wel: als je je moe en leeg voelt, heb je geen energie hebt om uit bed te komen, voel je je sneller overweldigd  door de eisen van de dag. Je ziet alles meer negatief, door een donkere bril. Terwijl wanneer je je energiek voelt, zin hebt en enthousiast bent, kijk je meer door een roze bril.

Hoe breng je nu je energieniveau omhoog?
Daarom is het belangrijk is dat je energie niveau ook steeds weer aangevuld wordt. Veel mensen gebruiken ’t weekend of gaan op vakantie op even energie ‘bij te tanken’, en dat is natuurlijk heerlijk. Maar als alles wat je elke dag doet energie verbruikt, is het ook belangrijk om niet alleen in het weekend en op vakantie, maar op dagelijkse basis te zorgen dat je energie voorraad wordt aangevuld.

Energie werkt naar mijn idee als een soort bankrekening. Je krijgt een portie levensenergie, verbruik je teveel dan daalt je saldo, of kom je zelfs in het ‘rood’ te staan. Het is dus belangrijk om ook energie te ‘storten’.

Deels zit de oplossing bij voor de hand liggende dingen als gezonde voeding, voldoende slaap en lichaamsbeweging. Maar de belangrijkste sleutel voor het verhogen van je levensenergie is je adem.

Adem als energiegever
Elke ademhaling levert je direct energie. We ademen gemiddeld zo’n 14-15 keer per minuut, zo’n 15000 keer per dag. Dat is een flinke hoeveelheid energie zou je denken. Maar door onze stressvolle levens en vaak gespannen lichamen, maar ook als we ziek zijn, is onze ademhaling meestal niet optimaal. We ademen doorgaans, snel en oppervlakkig, waardoor we niet lang genoeg inademen en dus minder energie tot ons krijgen, en niet lang genoeg uitademen, waardoor we te weinig afvalstoffen kwijt raken. We krijgen daardoor per ademhaling minder energie binnen.

Om je energieniveau te verhogen, is het dus belangrijk om meer ruimte te geven aan je adem. Dat betekent niet geforceerd diep inademen, maar moeiteloos meer ruimte geven aan je adem. Zowel aan je inademing als aan je uitademing. Een aantal keer dieper en trager ademen draagt direct bij aan meer rust in je hoofd en meer energie in je systeem.

Tips om je energieniveau te verhogen:

  • Begin elke dag met 10 diepe in- en lange uitademingen. Rustig en ontspannen
  • Zorg voor voldoende nachtrust, ga op tijd naar bed
  • Eindig je dag (in bed) met 10 diepe in- en lange uitademingen. Breng de aandacht naar je buik en je borst, voel de beweging van je adem. Laat met elke uitademing de dag los
  • Neem minimaal 5 adempauzes op een dag. Wees bewust: elke keer als je inademt adem je levensenergie in, elke keer als je uitademt laat je los wat je niet mee nodig hebt

En verder:

  • Eet om jezelf te voeden, niet (alleen) om te vullen. Je bent wat je eet. Eet vers, eet groen. Maak groene smoothies (met max 1 stuk zoet fruit)
    Eet met aandacht, kauw goed (hoe minder werk je darmen hebben aan vertering, hoe minder energieverbruik)
  • Beweeg zonder streven. Energie die in je lichaam stil staat, kan niet veel. Als de energie ruimte krijgt om te stromen, kan t ook beter zijn werk doen. Yoga, wandelen in de natuur, bewegen zonder streven helpt om de energie weer te laten stromen.

Misschien dat jij ook wel wat meer energie kan gebruiken? Begin dan eens met bovenstaande ademtips. Ik pas de tips in ieder geval dagelijks toe. Door het gebrek aan energie kan ik je vertellen dat ik er niet altijd zin in heb. Maar als ik wacht tot ik zin hebt, blijft mijn energie laag en dat is niet wat ik wil. Dus als ik meer energie wil, laat ik zin/geen zin even voor wat het is, en doe ik dagelijks mijn ademhalingsoefeningen, eet ik gezond en groen, zoek ik mijn yogamat op en ga ik een stukje wandelen in de natuur.

Ik wens je veel energie, en een mooie dag!

Energie is onze levenskracht. Het is de innerlijke kracht die bepaalt hoe we denken, hoe we ons voelen en hoe we onszelf en de wereld ervaren.

Jouw energie bepaalt de staat van je lichaam, je mind en daarmee de kwaliteit van je leven.