Aan het begin van dit nieuwe jaar wens ik je een heel mooi en gelukkig nieuwjaar. Misschien is dit je al vaker toegewenst de afgelopen dagen en heb je het anderen ook toegewenst. Maar sta je weleens stil bij wat ‘gelukkig’ nu eigenlijk betekent? Wat wens je iemand als je iemand ‘geluk’ toewenst? En wat betekent ‘geluk’ voor jou?
Vraag maar eens rond, iedereen wil gelukkig zijn. Het vinden van geluk is het grootste doel van ons allemaal, bewust of onbewust. Maar weinig mensen zijn zich bewust van wat geluk nu eigenlijk voor ze betekent en waar ze nu echt gelukkig van worden. We zoeken ons geluk vaak in iets hebben, iets bereiken, ergens zijn. En natuurlijk kan je heel gelukkig worden van een nieuw kledingstuk, of een nieuwe auto, een behaald diploma of promotie, of een fantastische vakantie. Maar dit zijn meestal kortdurende geluksmomenten, die ook weer voorbij gaan.
De ultieme bron van geluk zit in jezelf
We zoeken ons geluk vaak in iets buiten ons zelf en wijten ons ‘ongeluk’ vaak aan de omstandigheden. Maar geluk vind je niet buiten jezelf. De ultieme bron van duurzaam geluk vinden we niet in meer hebben, behalen, presteren of ideale omstandigheden. De ultieme bron van geluk zit in jezelf. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat we ons het meest gelukkig voelen, als we innerlijke vrede ervaren. Vrede met jezelf en het leven precies zoals het nu, op dit moment, is. We zoeken eigenlijk geen geluk, maar innerlijke vrede. Innerlijke vrede is groter, duurzamer en minder afhankelijk van de omstandigheden. Innerlijk vredig zijn is een manier van in het leven staan. Het betekent niet dat je altijd blij bent, maar wel dat je tevreden bent met wat er is en aanvaardt dat het leven niet alleen maar leuk is en dat tegenslag onlosmakelijk bij het leven hoort.
Geluk is verlangen naar iets wat er al is
In het boeddhisme bestaat een uitspraak: geluk is verlangen naar iets wat je al hebt. Wat niets anders wil zeggen dan, dat we vaak naar geluk zoeken, terwijl dat wat ons werkelijk gelukkig maakt, er al is. Gelukkig zijn gaat over tevreden kunnen zijn met wat er nu is, op dit moment. Ook als niet alles gaat zoals je zou willen, is er op dit moment in je leven zoveel om te waarderen. Zoveel wat er wel is. Het is misschien fantastisch als ergens meer van komt, of als je ergens beter in wordt, maar je hebt en bent nu al zo veel. Als je meer tevreden kan zijn met wat er nu is, komt er ruimte. Ruimte om meer te leven vanuit je hart, ruimte om te genieten. Je bent dan niet steeds onderweg naar daar, en straks, maar je bent in vrede waar je nu bent, hier, nu in dit moment.
Innerlijke vrede gaat niet om hebben, maar om zijn, in vrede zijn, tevreden zijn. Het is een levenshouding waar je voor kan kiezen. Tevredenheid betekent niet dat je jezelf niet kunt ontwikkelen en niet verder moet leren of geen doelen meer moet stellen, maar meer dat de je je innerlijke tevredenheid niet laat afhangen van het bereiken van die doelen. Als de plek van waaruit je vertrek goed genoeg is, dan kan je meer genieten van de weg naar je doel toe. In plaats van wegrennen waar je nu bent, omdat het daar en straks beter is.
Bij innerlijke vrede, of tevredenheid ben jij zelf de bron van geluk. Er is niets van buitenaf nodig Je verbindt jezelf met de vreugde, dankbaarheid en positiviteit die helemaal vanuit jezelf ontstaat door te kiezen om je aandacht te richten op wat er nu al is en meer te leven vanuit je hart.
Innerlijke vrede begint in je lichaam
Innerlijke vrede is niet (alleen) een manier van denken, maar vooral een manier van zijn. Fysiek vredig zijn. Je lichaam ontdoen van spanningen en blokkades. Je lichaam bepaalt via de staat van je zenuwstelsel voor 80% hoe je denkt, hoe je je voelt, en hoe je je gedraagt (je hoofd dus maar 20%!!). Je lichaam verzachten, versoepelen, verruimen zorgt voor meer zachtheid, soepelheid en ruimte in je hoofd. Je kijkt met zachtere ogen, luistert met zachtere oren en spreekt met zachtere woorden. Yoga, mindfulness, zenuwstelselregulatie, cranio sacraal behandeling, zijn allemaal manieren om je binnenwereld meer innerlijk vredig te laten worden. En als het vredig voelt in je lichaam, wordt het vanzelf vrediger in je hoofd, in je denken en in je doen.
Het beoefenen van tevredenheid geeft direct voordeel voor je hele staat van zijn, het verminderd de continue ‘aan’ stand, de rusteloosheid van het steeds maar onderweg zijn, en de bijbehorende stresshormonen, en het activeert je innerlijke rust en ontspanning en gelukshormonen.
Innerlijke vrede ontstaat wanneer je de keuze maakt om jezelf, de ander, dit moment, deze dag te laten zijn zoals is. Wanneer je de keuze maakt om niet continu iets te willen veranderen, verbeteren, bereiken. Wanneer je de keuze maakt om tevreden te zijn met jezelf en je leven precies zoals t nu is. Wanneer je de keuze maakt het automatische oordelen plaats te laten maken voor het bewuste aanvaarden. En het is die innerlijke vrede waarin de basis en ruimte ontstaat om je dag, je leven te creëren.
Wanneer is het genoeg
Innerlijke vrede, tevreden zijn heeft te maken met genoeg. Genoeg hebben, genoeg weten, genoeg zijn. Wanneer heb je genoeg, weet je genoeg, ben je genoeg? Wat is genoeg? Voor mij een vraag om regelmatig bij stil te staan. In de wereld waarin we nu leven lijkt het of er altijd meer nodig is en wordt je hier al snel in meegenomen. Nog meer werken, nog meer leren, nog meer bereiken. We worden aangemoedigd alles eruit te halen wat erin zit, verder te gaan dan we misschien diep van binnen zouden willen, meer te doen, meer te zijn, meer te bezitten. Terwijl we eigenlijk allemaal verlangen naar meer rust en ruimte, naar meer innerlijke vrede.
We leven in een tijd waarin het lijkt of meer comfort, meer luxe, meer bijzondere ervaringen, meer gemak het leven gemakkelijker maakt en dat overvloed een gevoel van geluk en veiligheid zal brengen. Maar dit continue veranderen, verbeteren, bereiken en behalen kost ons enorm veel tijd en energie, waardoor we oververmoeid, opgebrand en uiteindelijk ook weer ontevreden op onze ‘bestemming’ aankomen.
Maar wat is genoeg? Hoe zou het voelen als je deze vraag eerlijk kan beantwoorden? Dat je om je heen kan kijken waar je nu bent en zeggen “ ik heb genoeg, ik ben genoeg, er is genoeg”. Ik denk dat dat het moment is waar innerlijke vrede begint. Als je weet dat je al genoeg hebt en bent, en tevreden kan zijn met jezelf, waar je nu bent, en wat je nu hebt.
Gelukkig zijn gaat niet over voldoen, perfect zijn, en hoog op de ladder eindigen. Gelukkig zijn gaat over innerlijk vredig zijn, in vrede met jezelf zijn, in vrede met de mensen om je heen, en zelfs in vrede met dat het niet altijd gaat zoals je wilt dat het gaat. Maar een vredig hart is veel veerkrachtiger en draagt meer bij aan het grotere geheel, dan een hart wat gesloten is omdat er nog zoveel te doen, te behalen en te bereiken is.
Een verhaal over tevredenheid
Er was eens een visser die in een hutje aan zee woonde. Elke dag ging hij met zijn boot op zee een vis vangen, genoeg voor zichzelf en zijn familie. ’s Avonds ging hij naar de lokale bar en speelde daar banjo met vrienden. En zo ging zijn leven verder.
Op een dag kwam een rijke toerist die de visser observeerde. Hij zei tegen de visser: “Wel, je kunt beter twee vissen vangen, in plaats van één”. De visser vroeg verwonderd: “Waarom zou ik nou twee vissen vangen? Ik heb toch genoeg aan één?”
“Nou”, zei de toerist, “als je twee vissen vangt, kun je er één verkopen. En als je zo elke dag twee vissen vangt, kun je met de opbrengst een tweede boot kopen”.
“Wat moet ik dan met twee boten?”, vroeg de visser. “Met die tweede boot kun je nog meer vissen vangen en meer vissen verkopen. En zo kun je meer boten kopen, mensen in dienst nemen en telkens weer meer vissen vangen en verkopen. En zo kun je nog meer boten kopen en telkens meer vissen vangen en weer verkopen.
En als je zo twintig jaar doorwerkt, zul je een hele grote opbrengst hebben. Dan verkoop je je zaak en heb je geen zorgen meer. Je kunt dan een huisje aan zee kopen en een klein bootje, elke dag gaan vissen en ’s avonds met je vrienden banjo gaan spelen.”
Je kan kiezen, of blijven zoeken naar geluk in de toekomst, of tevreden zijn en zien dat dat waar je zo naar verlangt, eigenlijk al die tijd al zo dicht bij je was, hier, nu, in dit moment.
Ik wens je daarom vooral een innerlijk vredig jaar toe! Een jaar waarin je genoeg hebt en bent, je oordelende hoofd wat meer kan laten rusten, en ruimte kan geven aan je zachte, liefdevolle en vredige hart