Elke dag, elk moment kan jij kiezen om te verzachten. Om minder streng te zijn voor jezelf. Milder. Om de lat wat lager te leggen. Om soms iets uit te proberen, fouten te mogen maken. Soms moedig te mogen zijn, soms angstig. Om jezelf dan gerust te stellen. Om energiek te mogen zijn, maar ook moe, en jezelf dan ruimte te geven om bij te komen, uit te rusten. En elke dag mag je weer ruimte maken om jezelf te omarmen en in je eigen omhelzing te smelten.

De lat hoog, het tempo snel, multitasken, doorzetten, mijn schouders eronder zetten, op m’n kiezen bijten, mijn best doen, me verantwoordelijk voor voelen voor alles en iedereen, dat is lange tijd mijn manier van leven geweest. Een bezig bijtje werd ik genoemd, en ook wel Powervrouw, wat mijn ego natuurlijk enorm streelde.

Bij mij kon alles, ik kan alles snel, ik kan veel aan, ik vind veel leuk, ben enthousiast en weet overal wel een oplossing voor, een mogelijkheid om het voor elkaar te krijgen. Vooral naar buiten gericht, zorg voor anderen, en ikzelf was groot en sterk genoeg, had naar mijn idee geen zelfzorg nodig. Een groot deel van mijn leven, leefde ik op deze manier, vooral op kracht. Die kracht was ook noodzakelijk om überhaupt op deze manier te kunnen leven. Als sport deed ik ook body-attack, waar ik na afloop zo ongelofelijk uitgeput was, dat ik nog met moeite naar huis kon fietsen. Alles eruit halen wat erin zit, op mijn tenen lopen, tot ik er letterlijk en figuurlijk kramp van kreeg in mijn tenen.

Misschien herken je dit ook wel bij jezelf? Dat altijd maar doorgaan, ‘aan’ staan, bezig zijn, volhouden, moeten. De wereld om ons heen nodigt ons ook uit tot deze manier van leven. De toenemende stress, de continue stroom aan prikkels, de prestatiedruk, het is ons normaal geworden. We worden continu uitgelokt dat er altijd wel iets te veranderen, te verbeteren, te bereiken is. Krachtig zijn, ’t druk hebben en een volle agenda lijken noodzaak en soms wel een soort statussymbool. Hoe gaat t met je? Jaaa, druk druk druk. En met jou?  Ja ook druk druk druk. Oh fijn! 😉

Het mag zachter
Tot het moment, zo’n 20 jaar geleden, dat ik er achter kwam dat deze manier me eigenlijk helemaal niet paste. Dat het vooral iets is wat ik doe, mezelf heb aangeleerd, maar dat het niet is wie ik ben en wat bij mijn natuurlijke, authentieke ik past. Mijn hoofd vond het fantastisch, ik voldeed aan alle in mijzelf en om mij heen gecreëerde verwachtingen. Of in ieder geval, wat ik dacht dat van mij verwacht werd. Maar mijn lijf vond het minder fijn. De kramp in mijn tenen, darmklachten, maagklachten, stijve nek en schouders, vaak hoofdpijn, waren symptomen die naar mijn idee bij mij hoorden. Ik had ‘gelukkig’ weinig tijd om er aandacht aan te besteden, geen tijd om te voelen. Maar nu weet ik dat mijn lichaam tegen me praatte, en me verzocht om het anders te doen. Het mocht zachter……

Dat is het moment dat yoga en mindfulness op mijn pad kwamen, en me kennis lieten maken met een zachtere manier. Ik leerde dat er ook een zachtere, soepelere manier is en je niet (altijd) hard hoeft te werken en ook niet altijd iets hoeft te bereiken of voor elkaar te krijgen. Ik leerde dat ik energiek mag zijn, en moe, dat ik soms even mag doorzetten, maar het ook mag laten. Ik voelde aan alles dat dat het pad is wat ik in wilde gaan. Mijn lichaam jubelde ;-), eindelijk….!

En hoe langer ik op dit pad wandel, hoe meer ik de kracht van zachtheid leer kennen. Ik voel me zelf nu veel meer ‘powervrouw’ dan toen. Meer power in mijn lichaam, terwijl toen de power vooral uit mijn hoofd kwam. En steeds meer leerde ik ook hòe ik kon verzachten, dat het een dagelijks terugkomend iets is, en dat het begint aan je binnenkant. En ik ervaar(de) dat het me zoveel dichter bij mijn authentieke zelf, ofwel mijn innerlijke power brengt.

Je binnenkant uitnodigen te verzachten
Daar waar ik altijd hebt gekozen voor hard werken en mijn best doen, mag ik nu steeds meer kiezen voor meer gemak. Het hoeft allemaal niet meer zo hard en snel. En dit geldt niet alleen voor de wereld buiten mezelf, mijn doen en handelen, maar vooral ook voor mijn binnenwereld. Mijn binnenkant mag verzachten.

Want dat is hoe verzachten en loslaten werkt. Loslaten is geen doen of forceren, loslaten gaat in zachtheid. Je lichaam uitnodigen om zachter te worden. Door zachter en liefdevoller met je lichaam om te gaan en het daarmee uit te nodigen om te versoepelen en te verzachten. Innerlijk meer ruimte laten ontstaan, zonder te duwen, trekken of forceren.

Je lichaam bepaalt de toon van de verhalen in je hoofd. Een gespannen lichaam, geeft spannende verhalen in je hoofd, een ontspannen lichaam, geeft meer ontspannen verhalen in je hoofd. Zachtere verhalen, minder eisen, minder moeten, minder oordelen, minder voldoen en meer genieten, meer keuzevrijheid, meer toelaten en meer voldoening.

Het mag gemakkelijker, het mag meer vanzelf gaan. Dat wil niet zeggen dat ik nooit meer een uitdaging aan gaat, zeker niet, ik hou van uitdagingen, maar ik gun mezelf steeds meer om de zachte stroming te volgen. En daar ook steeds meer op te vertrouwen.

Samen op het pad naar meer zachtheid
Dit pad naar een zachtere, meer authentieke ik heeft me geïnspireerd en gemotiveerd om ook andere mensen hiertoe uit te nodigen. Want het mag zachter, niet alleen voor mezelf, de mensen om me heen, maar de hele wereld mag zachter. En dat begint met zachter zijn voor jezelf.

In de afgelopen jaren heb ik veel kennis en vaardigheden geleerd en toegepast om mezelf en anderen te begeleiden op het pad naar zachter. Het begon met yoga, toen kwam mindfulness en zenuwstelselregulatie. Allemaal manieren om mezelf en anderen te begeleiden in hoe je je lichaam uitnodigt om innerlijk zachter te worden. En het mooie is als je lichaam zachter wordt, wordt het zachter in je hoofd en ga je zachter denken, voelen, zijn en doen.

Nieuw: Cranio sacrale zachtheid
Vorige week ben ik begonnen met een opleiding om nog een nieuwe ‘tool’ te leren, om mezelf en anderen uit te nodigen tot meer zachtheid: de zachte aanraking van een cranio sacraal behandeling.

Het mooie hiervan vindt ik dat mijn ‘Op naar een zachtere wereld’ puzzel steeds meer compleet wordt. Met yoga leer ik mensen bewuster worden van hun lichaam, en hoe je je lichaam kan uitnodigen meer te verzachten, verruimen en versoepelen. Met mindfulness leer ik mensen bewuster te worden van hun mind, en hoe je je mind kan uitnodigen meer te verzachten, verruimen en versoepelen. En mijn laatste nieuwe training Zenuwstelelregulatie leer ik mensen meer bewust te worden van hun zenuwstelsel en hoe je die kan uitnodigen meer te verzachten, verruimen en versoepelen. Allemaal met als einddoel te leren hoe je zelf meer innerlijke zachtheid kan laten ontstaan, om zachter en authentieker te kunnen zijn en leven. Met jezelf en met de mensen om je heen.

In de yogalessen en de trainingen deel ik kennis en vaardigheden en tools voor zelfregulatie. Het mooie van cranio sacraal vind ik dat ik nu eens op een andere wijze, door zachte aanraking met mijn handen, lichamen kan uitnodigen te verruimen, verzachten en versoepelen. Want dat is ook zo fijn. De aanraking van een ander voelen en in die aanraking kunnen smelten. Zelf even niks doen, maar het laten ‘doen’ en vooral laten ontstaan.

Het Cranio Sacrale systeem omvat het hoofd (cranium), de wervelkolom en de onderrug (sacrum), het hersen- en ruggenmergvlies, en het daarin stromende hersen- en ruggemergvocht, de craniosacrale vloeistof. Door op verschillende manieren met mijn handen contact te maken met jouw cranio sacrale systeem, wordt het weefsel in je lichaam uitgenodigd om spanning los te laten. Wat de stroming van het hersen- en ruggemergvocht in je lichaam bevordert, en het cranio-sacrale ritme uitnodigt te vertragen. Het cranio sacrale ritme is het continu naar buiten- en naar binnen bewegen van het lichaam.

Dit bevordert het hele innerlijke systeem en daarmee het zelfregulerende en zelfherstellende vermogen van het lichaam. Deze cranio sacrale behandelingen vinden plaats op een massagetafel, met je kleren aan. Mocht je deze aanraking eens willen ervaren, neem gerust contact met me op.

Wil jij ook de kracht van jouw zachtheid ervaren?
Ga je mee op het pad naar meer zachter en authentieker zijn, en leven? Wil je ook de kracht van jouw zachtheid meer ervaren? Wil jij ook een bijdrage leveren aan een zachtere wereld? Want het mooie is: zachtheid is besmettelijk. Met jouw innerlijke zachtheid nodig je andere innerlijke systemen ook uit om te verzachten. Zodat we samen een zachtere wereld kunnen creëren. Hoe krachtig is dat?

Elke dag, elk moment kan jij kiezen om te verzachten. Om minder streng te zijn voor jezelf. Milder. Om de lat wat lager te leggen. Om soms iets uit te proberen, fouten te mogen maken. Soms moedig te mogen zijn, soms angstig. Om jezelf dan gerust te stellen. Om energiek te mogen zijn, maar ook moe, en jezelf dan ruimte te geven om bij te komen, uit te rusten. En elke dag mag je weer ruimte maken om jezelf te omarmen en in je eigen omhelzing te smelten.