De laatste 2 zondagochtendberichten gingen over energie. Hoe belangrijk het is om voldoende energie te hebben. Dat je energieniveau niet alleen bepaalt hoe je je voelt, maar ook hoe je denkt en hoe je reageert op de dingen die op je pad komen. We weten allemaal wel dat stress, ziekte, ongezonde voeding en te weinig slaap factoren zijn die je energieniveau enorm kunnen verlagen.

Maar weet je eigenlijk wat onze grootste energieverslinder is? Heb je enig idee?

Denken! Ons hoofd, met het onophoudelijk denken, verbruikt veel meer energie dan we beseffen. Het genereert een eindeloze stroom aan steeds weer terugkerende gedachten en verhalen, vanaf het moment dat we wakker worden, tot het moment dat we gaan slapen. En soms zelfs tijdens het slapen.

Denken als grootste energie vreter
Het energieverbruik van ons denken is enorm. En zo lang onze hoofd zo actief is, kan je op allerlei manieren proberen je energie niveau te verhogen, zonder dat je resultaat ervaart. Het bijzondere is dat wij als enige zoogdieren de capaciteit hebben om ons denken bewust te sturen, maar daar maken we maar weinig gebruik van. Meestal komen en gaan de verhalen in ons hoofd helemaal automatisch. We kiezen niet wat we denken, we laten ons denken sturen door ons automatische systeem. En dat is best jammer.

We hebben gemiddeld 80000 tot 120000 gedachten per dag. En het grootste deel van de gedachten die je vandaag hebt, had je gisteren ook. En de meeste van deze gedachten zijn piekergedachten: zorgen, oordelen, dingen die niet gaan zoals je zou willen dat ze gaan, of dingen die er niet toe doen, of die je niet kan veranderen, dingen die helemaal niet waar zijn (we maken ons eigen verhaal) of dingen waar je geen invloed op hebt. 70% van onze automatische gedachten zijn negatief gericht. En niet alleen de denkactiviteit kost zoveel energie, ook het feit dat ze automatisch zo negatief gericht zijn.

Hoe het komt dat deze gedachten zoveel energie kosten?
Onze mind is als een computer, als er teveel bestanden tegelijk open staan, loopt de batterij sneller leeg en de computer wordt een stuk trager. Datzelfde gebeurt in ons hoofd. Ons hoofd is met zoveel tegelijk bezig en er gaan zoveel gedachten door ons hoofd die door hun negatieve gerichtheid ook nog eens een innerlijke kleinere of grotere strijd oproepen. Ook dat strijden doet een aanslag op je energie.

En stoppen met denken, dat is hetzelfde als je hart vragen te stoppen met kloppen. Dat gaat niet. Denken is de functie van onze mind. Maar bewuster worden van wat je allemaal denkt, en bepaalde verhalen misschien afsluiten of er iets mee doen, in plaats van ze dag in dat uit herhalen, zou al enorm behulpzaam zijn. Stel je voor dat je het aantal gedachten eens zou kunnen terugbrengen naar 50000 en ook nog eens meer bewust zou kiezen wat je denkt en waar je je aandacht op richt. Stel je voor dat je de verhalen in je hoofd minder, zachter, liefdevoller en positiever zou kunnen maken. Dan zou je veel minder energie verbruiken en zou je je een stuk meer levendig, energiek en positief voelen.

Wat je aandacht geeft, groeit
Wat ons onderscheidt van andere zoogdieren is ons bewuste brein. Daarmee kunnen we kiezen waar we aan denken en waar we onze aandacht naartoe brengen. We kunnen de verhalen creëren die we willen. Onze automatische hersenen creëren vaak verhalen die gaan over wat er niet is of wat niet goed gaat en wat niet fijn is. Maar met je bewuste brein kun je verhalen creëren over wat je wel wil en wat er wel is. Positieve verhalen met een positieve invloed op je energieniveau.

Wat je aandacht geeft groeit, en als je meer aandacht geeft aan het positieve in je leven, dat wat er wel is, wat wel goed gaat en wat je wel wil wordt het vanzelf groter en krijgt het meer ruimte in je hoofd en in je leven. Waar je aandacht naartoe gaat, gaat je energie naartoe. Wil je alles waar je steeds weer over piekert laten groeien, of kies je bewust om meer ruimte te geven aan het positieve in je leven?

Welke verhalen wil je creëren in je hoofd?
Het is lente de tijd van zaadjes planten. En deze periode leent zich niet alleen om zaadjes te planten in je tuin, maar ook om innerlijk zaadjes te planten. Stil te staan bij waar je aandacht, je verhalen automatisch op gerict zijn. En stil vooral ook stil te staan bij waar je je aandacht nu en de komende tijd op wil richten, wat jij  kiest om in je leven te laten groeien.

Elke dag, elk moment, kan je kiezen om je aandacht bewust te richten op het positieve in jezelf en je leven. Wat er goed gaat, wat er wel is, waar je dankbaar voor bent, maar ook welke koers je wilt gaan, hoe je wilt zijn, hoe je je wilt voelen en hoe je om wilt gaan met jezelf, de mensen om je heen en dat wat op je pad komt. Waar wil je naartoe, en welke zaadjes plant je vandaag, om later de gewenste vruchten te kunnen plukken?

Met mindfulness naar meer positieve gedachten
Meer rust en meer positiviteit in je hoofd, dat willen we toch allemaal? En ik weet uit ervaring dat het ook kan. Hoe?
De oplossing zit niet in het automatisch denkende deel van je hoofd, die kan je niet zomaar stoppen. De oplossing vind je in je bijzondere, menselijke, bewuste brein. Je kunt dit bewuste brein zelf meer ontwikkelen en actiever laten worden, zodat je minder op automatische piloot, en meer bewust in jezelf en je leven aanwezig kan zijn. En als je meer met aandacht in je leven aanwezig bent, komt vanzelf je automatische systeem meer tot rust en vermindert ook piekeren in je hoofd waardoor ruimte ontstaat voor meer positieve verhalen. Hoe fijn is dat! De tools die je hebt om je hoofd te verstillen en je verhalen positiever te laten worden, bevinden zich niet buiten jezelf, maar in jezelf en zijn gemakkelijk aan te leren.

Wil je weten hoe? Een mindfulnesstraining helpt je hierbij.

Binnenkort start weer een nieuwe groepstraining. Deze keer niet op zaterdagochtend, maar op donderdagmiddag van 13 uur – 15.30 uur.Onder voorbehoud zijn de 8 sessies verdeeld over de volgende data: 4, 11, 25 april, 16,23, 30 mei, 6, 13 juni. 

Wil jij ook meer rust en positiviteit in je hoofd, je lichaam en je leven. Heb je interesse om mee te doen met deze training of wil je meer informatie, voel je vrij om contact met mij op te nemen.