De sessie begint. Mijn cliënte ligt met haar kleding aan, op mijn behandeltafel, op een dikke matras, lekker warm onder een dekentje. Ik leg mijn handen op haar lichaam. Ik raak aan, zacht en compassievol. Niet alleen met mijn handen, maar ook met mijn aandacht en intentie. Ik ontspan, ik verzacht, ik verstil, ik wacht en doe helemaal niks. Ik voel, ik luister, en ik nodig alleen maar uit, vrijblijvend, zonder dwang of iets te initiëren.

In de zachtheid en de stilte die ontstaat, voelt haar lichaam de uitnodiging, reageert heel subtiel, en ‘vertelt’ een verhaal. Zonder woorden. Over aanspanning en de behoefte om te ontspannen. Over dat best wel spannend vinden. Over heimwee, en thuis willen komen in een ontspannen basis. Over waar ze ooit was, van weg is geraakt, zelfs wat verdwaald is geraakt, en nu weer zo graag naar toe wil. Over zoveel te doen, en de behoefte om alleen maar te zijn. Ik luister, en laat mijn warme handen geruststellen; het is ok, laat maar los, laat maar gaan wat op dit moment als teveel voelt.

 

En langzaam komt er beweging onder mijn handen. Ik doe niks, laat de beweging zich ontvouwen, heel subtiel, heen en weer, op en neer, en dan circelvormig. Ik laat het toe, voel het en geef het ruimte. Haar lichaam voelt zich gehoord, gevoeld en veilig genoeg om met beweging aanspanning om te zetten in ontspanning. Er loopt een traan over haar wang. Ik laat het, het is ok, ook dat is loslaten.

Minuten gaan voorbij, en langzaamaan wordt het weer stil, en blijft er van diep van binnen nog 1 beweging over; het zacht en langzaam uitzetten in inkrimpen van het basisritme van ons bestaan: het cranio sacrale ritme. Ze zucht, en ik ook, vol verwondering over het wonder van een lichaam wat thuis komt onder mijn handen.

Craniosacraal Behandelaar
Enige tijd geleden ben ik gestart met de opleiding tot Cranio Sacraal Therapeut. De totale opleiding duurt nog even, in totaal 4 jaar, met elk jaar 1-2 modules erbij om van behandelaar naar therapeut te groeien. Maar na het afronden van de basismodule en het maken van een flink aantal ‘vlieguren’, mag ik me nu Cranio Sacraal behandelaar noemen. Zo dankbaar dat dit op mijn pad is gekomen! En ik ben hier weer net zo enthousiast over, als over de yoga, mindfulness en zenuwstelselregulatie. In mijn missie om de wereld lichaam voor lichaam tot meer zachtheid en vrede uit te nodigen, was dit de schakel die nog ontbrak: het inzetten van mijn handen, mijn liefdevolle aandacht en mijn eigen zenuwstelsel, om zonder woorden het lichaam en zenuwstelsel van de ander uit te nodigen om thuis te komen in zachtheid en innerlijke vrede.

Craniosacrale behandeling bij stress- en traumagerelateerde klachten
De aanraking in een craniosacrale behandeling is luisterend, volgend, diep doorvoelend, liefdevol en respectvol en biedt tegelijkertijd een warme bedding van veiligheid en vertrouwen. In deze bedding wordt het lichaam uitgenodigd om de in het bindweefsel vastzittende spanning (stress) los te laten. Loslaten kan door hele subtiele beweging onder mijn handen, schokjes in lichaamsdelen, trillen of er kunnen herinneringen bovenkomen of emoties loskomen. Dit loslaten heeft een positief effect op stress- en trauma gerelateerde klachten, zowel fysiek als mentaal. Deze veilige manier van aanraken en uitnodigen brengt ook je zenuwstelsel in balans, zorgt voor vermindering van (chronische) pijn, stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam, en het maakt de weg vrij om weer beter te kunnen luisteren naar de behoeften van je lichaam.

De kracht van veilige aanraking.
In de Craniosacrale behandeling raak ik mensen aan. Niet alleen met mijn handen, maar ook met mijn aandacht en intentie. Een aanraking die gaat over veiligheid en vertrouwen. Uitnodigend en respectvol, zonder het lichaam ergens toe te forceren.

Aanraking is een van de fundamentele manieren waarop het zenuwstelsel reageert, waar het mee communiceert en reguleert. Wanneer we iemand aanraken, delen we de toestand van ons zenuwstelsel met diegene, we noemen dat in de Polyvagaaltheorie waar ik mee werk, co-regulatie. Aanraking kan ons ofwel razendsnel met de ander verbinden, ofwel ons autonome zenuwstelsel in een zelfbeschermingsstaat ofwel stressstaat brengen. Veiligheid en vertrouwen maakt hierbij het verschil.

 

Of het nu gaat om een intieme aanraking, sociale aanraking of een warme, vriendschappelijke aanraking, de voorwaarde is altijd veiligheid en vertrouwen. Je op je gemak voelen bij de aanraking. Niet alleen bewust, maar ook onbewust. Het gaat hier niet om beredeneerde veiligheid, maar om de ervaring van jouw zenuwstelsel van veiligheid. Onze herinneringen aan aanrakingen worden bewaard in ons zenuwstelsel. Er wordt weleens gezegd dat dit generatie overschrijdend is. Aanraking kan op zichzelf, of in een bepaalde setting, deze onbewuste herinnering activeren, met de bijbehorende reactie van je zenuwstelsel.

Je lichaam (maar je hoofd natuurlijk ook) wil keuzevrijheid ervaren voor toelaten of afwijzen. En als deze veiligheid is gewaarborgd, is aanraking niet alleen een manier om ons lichaam thuis te brengen in innerlijke zachtheid, maar ook een essentiële voorwaarde voor ons gevoel van welbevinden. Veilige aanraking stimuleert het parasympathische zenuwstel (nervus vagus) en helpt om (stressgerelateerde) fysieke en mentale klachten te verminderen. Het kalmeert ons hart- en vaatstelsel, verhoogt onze immuunfunctie en vermindert pijn.

Jezelf aanraken
De kracht van aanraking werkt niet alleen als een ander je veilig aanraakt. Jezelf aanraken is ook heel krachtig en kan een manier zijn om weer in verbinding te komen met je lichaam. Het kan je in contact brengen met het hier en nu door bewust te voelen wat je onder je handen voelt. Jezelf met je handen gerust te stellen.

Leg maar eens een hand op je hart en de andere hand op je buik. Voel maar wat je onder je handen voelt. Kan je je kleding voelen onder je handen? En de temperatuur van je lichaam? Kan je voelen of het gespannen voelt onder je handen of zacht? Kunnen je handen een uitnodiging zijn voor je lichaam om meer te verzachten? En kan je de beweging voelen die je adem brengt onder je handen, het ritmisch uitzetten en inkrimpen? Het komen en gaat van je adem, en deze beweging volgen. Misschien merk je dat je dan ook wat meer ruimte kan geven aan deze beweging, waardoor je adem de ruimte krijgt wat te vertragen en te verdiepen. En hier een paar minuten blijven…..

Dankjewel voor je aandacht! Ik wens je een mooie dag vandaag!
Misschien is je interesse voor een cranio sacraal behandeling gewekt. Alvast een korte toelichting: de behandeling is met je kleding aan, op een behandeltafel en duurt ongeveer 1,5-2 uur. De behandeling kost €105 (incl 21% btw), maar als je er snel bij bent: er geldt nu nog een introductie aanbieding van €85. Voor meer informatie voel je vrij om contact met me op te nemen.