Hoe je je dag begint, is hoe je je dag ervaart
Dat is de vraag die ik gisteren stelde aan een groep medewerkers van een bedrijf uit Amsterdam. Ze waren net wakker en hun eerste activiteit die dag was een workshop mindfulness/yoga, die ik mocht geven. Als onderdeel van hun weekend bedrijfsuitje, was ik uitgenodigd dit begin van hun dag te verzorgen. Ik had ervoor gekozen deze groep met uitleg en oefeningen te laten ervaren hoe je je dag meer bewust en ontspannen kan beginnen, en hoe dit mindful begin van je dag, positief bijdraagt aan de rest van je dag. Zo fijn om hiervoor steeds vaker door bedrijven gevraagd te worden en zo steeds meer mensen kennis te laten maken met het gevoel van innerlijke rust en ontspanning, zowel fysiek als mentaal en hoe je dit zelf meer kan creëren.

It’s the morning that makes your miracle
Het was vroeg voor ze, de avond ervoor hadden deze Amsterdammers ervaren dat het nachtleven van Maastricht ook best leuk is ;-). En ik denk dat ik op dat moment de enige was die blij was met dit gekozen tijdstip. Het begin van hun dag. (na afloop was dit gevoel gelukkig heel anders voor ze).

Het begin van onze dag is het meest onderschatte, maar naar mijn mening meest belangrijke moment van de dag. Want: hoe je dag begint, is hoe je je dag ervaart ofwel in het engels (want ik mocht de workshop in het engels geven: “It’s the morning that makes your miracle”. Dat is mijn motto, en niet alleen van mij. Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat je dag bewust en ontspannen beginnen, helpt bij het creëren van een positieve mindset, een gevoel van meer keuzevrijheid, het verlagen van je stressgevoel, het verhogen van je effectiviteit, en daarmee een positieve invloed heeft op de rest van je dag. Je ‘set’ jezelf, je mindset, je leefritme, je zenuwstelsel en je focus voor die dag.

Een goed begin, is het halve werk
We kennen allemaal het spreekwoord: een goed begin is het halve werk. Maar ben je je bewust dat ook elke dag een nieuw begin is? En ook dat hoe jij je dag begint, bepaalt hoe je je dag ervaart?

De gedachten die je als eerste denkt, het tempo waarin je je de eerste minuten beweegt, de eerste keuzes die je elke dag maakt, zetten als het ware de koers uit en bepalen hoe je de rest van de dag omgaat met jezelf, de mensen om je heen en de situaties die op je dag voorbij komen. Je creëert een soort van basis, van waaruit je in actie komt, en waar je steeds weer bij thuis kan komen. Waar je gedurende de dag je keuzes op af kan stemmen. En als je weet waar je onderweg naar toe bent, kan je gedurende de dag ook steeds even checken of je nog op koers bent en indien nodig, bijsturen.

Jouw ochtendroutine bepaalt hoe de rest van je dag verloopt. In de ochtend zet je de toon voor de rest van je dag. Begin je je dag gehaast en gestresst, ervaar je ook meer stress in je dag. Maar begin je je dag bewust positief, energiek, ontspannen en geïnspireerd, dan zijn dit de gevoelens die je meeneemt in je dag. Je dag bewust en ontspannen beginnen helpt je, om jezelf, de mensen om je heen en de situaties die op je pad voorbij komen, bewuster te ervaren en in je reacties keuzes te maken passend bij de koers die je aan het begin van je dag hebt uitgezet.

Elke ochtend begint je leven opnieuw
Elke ochtend is een nieuw begin, meer dramatisch gezegd, elke ochtend begint je leven opnieuw. Want elke dag is een nieuwe bladzijde in het boek van jouw leven. Elke dag weer heb jij de keuze om van je dag te maken wat je ervan wil maken. Elke dag heb je weer de keuze of je blijft doen wat je deed, of dat je het anders wil doen. Wil je dat het blijft gaan zoals het ging, of kies je voor een andere koers? Kies je ervoor je dag te ondergaan, geleid door de omstandigheden, of kies je ervoor je ervaring en je leven te creëren, zoals je dat graag wil? Natuurlijk heb je niet altijd invloed op wat er allemaal op je pad voorbij komt, maar je hebt wel keuze in hoe je ermee om gaat.

Dagelijks oefenen voor meer rust en ruimte
Bewust en ontspannen zijn gaat niet vanzelf in de hectische wereld waarin we leven. Het vraagt aandacht en tijd. Tijd die ik zelf graag investeer omdat ik ervaar hoe waardevol deze investering is voor mijn mentale en fysieke gezondheid.

Elke dag opnieuw begin ik mijn dag mindful, mijn eigen Mindful Morning Moment. Met bewuste aandacht, zachte en soepele beweging en een ademhalingsoefening passend bij de staat waarin ik graag wil zijn. Deze dagelijkse ochtend routine helpt me niet alleen om te zorgen voor een goede mentale en fysieke gezondheid. Het helpt me een basis te creëren van innerlijke rust, waar ik door de dag steeds weer bij ‘thuis’ kan komen. Het helpt me mijn zenuwstelsel steeds weer terug in balans te brengen, en creëert de veerkracht in mijn besturingssysteem die nodig is om mee te kunnen bewegen met de dagelijkse continue afwisseling van ontspanning en actie, van omgaan met de dingen die fijn zijn, en dealen met de uitdagingen die op mijn pad voorbij komen. Het helpt me om meer te zijn zoals de natuur ons bedoeld heeft te zijn, zacht en ontspannen in de basis, van daaruit in actie komen als het nodig is om vervolgens steeds weer ‘thuis’ te komen in je basis. Dat is hoe we bedoeld zijn te zijn: human beings in plaats van human doings.

Hoe begint jouw dag?
Hoe is dat voor jou? Hoe begint jouw dag? Misschien kan deze mail een uitnodiging voor je zijn om ook je ochtenden bewuster te beginnen, als basis voor het verhaal van jouw dag. Je mind ‘setten’, je lichaam zacht in beweging brengen, je adem ruimte geven en is stilstaan bij hoe jij vandaag je dag wil creëren.

Hoe wil je vandaag zijn? Hoe wil je je voelen? Hoe wil je omgaan met jezelf, de mensen om je heen, de situaties die op je pad voorbij komen? En ook, wat ga je vandaag doen om dit voor jezelf te creëren?

Wil jij ook je dag meer mindful beginnen?
Met mijn 10 daagse online Mindful Morning programma, help ik je in 10 dagen een nieuwe ochtendroutine te ontwikkelen. 10 dagen lang starten we de dag samen online met beweging, bewuste adem, meditatie en inspiratie. Gemakkelijk vanuit je eigen huis, met online begeleiding van mij, op je eigen gekozen tijdstip. En als de ochtend niks voor jou is, kan je de sessie natuurlijk ook op een voor jou meer passend tijdstip uitvoeren.

Wil jij ook 10 dagen mee in mijn ochtendroutine? Voor 45 euro ontvang je 10 video’s, 10 dagen inspiratie, 10 dagen ademhalingsoefeningen zodat je zelf kan ervaren hoe je met een half uur per dag, je hele mentale en fysieke welzijn positief kan beïnvloeden. Heb je interesse, laat het me weten, of neem een kijkje op mijn site, via de link hieronder.