Op donderdag 24 november is het Thanksgiving. Een dag die in Amerika uitgebreid gevierd wordt. Oorspronkelijk gezien heeft Thanksgiving als betekenis het danken voor de oogst van het afgelopen jaar. Maar tegenwoordig is het ook in ons land een meer bekende dag. Een dag om eens stil te staan bij alles waar je dankbaar voor bent. En dat is geen overbodige luxe.
In onze hedendaagse maatschappij speelt dankbaarheid niet meer zo’n grote rol. Wij beschouwen onze gezondheid, ons leven en alles wat zich daarin voordoet meestal als vanzelfsprekend. En het is juist die vanzelfsprekendheid die dankbaarheid in de weg staat. Dus fijn als we door een dag als Thanksgiving weer ’s bewust gemaakt worden van al die vanzelfsprekendheden waar we eigenlijk zo dankbaar voor mogen zijn.
Ons overlevingssysteem houdt zich niet bezig met dankbaar zijn
Onze hersenen hebben zich ontwikkeld met een negatieve instelling. Vroeger was het voor onze overleving belangrijk om te focussen op mogelijk gevaar. Die overlevingsmodus is geprogrammeerd in ons automatische besturingssysteem. Dat betekent dat we meer gericht zijn op het negatieve en wat er niet goed is, dan op het positieve en wat er wel goed gaat. De snelheid, de drukte en overprikkeling van deze tijd, maakt dat we voor 95% op dit automatische overlevingssysteem functioneren, en dus onbewust in ons leven aanwezig zijn en daardoor vaak de dingen waar we dankbaar voor mogen zijn niet eens zien.
De ‘negatieve’ programmering van onze automatische hersenen laat veel van onze lichtpuntjes aan ons voorbij gaan. Alsof ze niet blijven plakken. Ze glijden voorbij, zijn er even, maar gaan ook weer. Soms merken we ze op, maar vaak gaan ze ook ongemerkt voorbij. Als iets vanzelfsprekends.
Bewust kiezen voor dankbaarheid
Stel je voor dat je vanaf nu net zo omgaat met de dingen die wel goed gaan en waar je dankbaar voor mag zijn in je dag als met de dingen waar je druk over maakt. Stel je voor dat je de dat waar je dankbaar voor bent net zoveel aandacht en energie zou geven. Net zoveel verhalen over vertellen in je hoofd, tegen jezelf, maar ook tegen de mensen om je heen? Dan zou je je toch veel fijner voelen?
Blijkbaar is dit iets wat we bewust moeten doen, onze hersenen staan niet automatisch stil bij hoe fijn dit moment, je dag, je leven eigenlijk is. Bewust ervoor kiezen om stil te staan bij de lichtpuntjes van je dag levert je zoveel op, dat je, eenmaal begonnen, hier nooit meer mee wil stoppen. En het is helemaal niet moeilijk! Het vraagt alleen om bewuster te worden. Meer te vertragen, stil te worden en stil te staan bij het moment.
Meer focussen op dankbaarheid betekent niet het negeren of ontkennen van de moeilijkheden in het leven, maar kiezen om bewust stil te staan en waardering te ervaren voor de positieve dingen die het leven ook biedt.
Als je meer focust op dankbaarheid ervaar je meer positieve emoties, meer levenslust en optimisme, meer voldoening en minder stress en dus meer vrede en vreugde.
Stilstaan bij dankbaarheid gaat vaak automatisch gepaard met een glimlach op je gezicht. Glimlachen wekt een ‘feelgoodcocktail’ van gelukshormonen op die meewerken aan je gevoelens van vrede en vreugde. Hoe mooi is dat!
Dankbaar zijn betekent kunnen ontvangen
Dankbaar zijn gaat over de vaardigheid om te kunnen ontvangen. En dat vinden we niet altijd gemakkelijk. Wat ons vaak beter af gaat is geven, een beweging naar de ander toe. Kunnen ontvangen heeft te maken met kwetsbaar durven zijn, het diepste van je hart durven tonen. Wie je werkelijk bent, waar je voor staat, waar je bang voor bent en waar je blij van wordt. En dat is spannend, maar tegelijkertijd ook zo mooi. Want dat is nou precies de plek waar ons geluksgevoel ontspringt: diep in je hart waar liefde, zachtheid en innerlijke vrede gehuisvest zijn.
Met mindfulness meer dankbaarheid
Dankbaar zijn is een vaardigheid die je kan leren. De basis is leren hoe je je automatische hersenen tot rust kan brengen, en zo meer bewust in je leven aanwezig kan zijn. Een mindfulnesstraining geeft je deze inzichten en tools om zo een meer dankbare levenshouding te leren.
Dankbaar zijn kan je actief oefenen. Vier elke dag heel bewust wat er goed is gegaan en besteed aandacht aan wat je fijn vond en waar je dankbaar voor bent. Want we neigen vooral te onthouden wat er mis ging. Onze hersenen werken als klittenband voor negatieve gebeurtenissen, terwijl positieve ervaringen gemakkelijk van ons afglijden. En dat komt onze innerlijke vrede en geluk niet ten goede.
Dus denk eens om. Verander je negatieve overtuigingen in een positieve mindset door elke dag iets op te noemen dat goed is gegaan. Want als je bewust stil staat bij waar je dankbaar voor bent, train je je tevredenheid en innerlijke vrede.
Houd bijvoorbeeld een dagboek bij en besteed vijf minuten per dag aan het opschrijven wat je in je leven waardeert. Kijk daarbij of je elke dag iets anders kunt vinden waarmee je blij, tevreden of dankbaar voor bent.
Ben je geen schrijver? Benoem dan dagelijks, hardop of in stilte, je fijne momenten of ervaringen, bijvoorbeeld voordat je gaat slapen.
Of bespreek aan tafel met elkaar de dingen die die dag goed zijn gegaan of waar je dankbaar voor bent.
Of maak foto’s van ervaringen, momenten, of dingen die je gelukkig maken. Kies daarbij elke dag iets anders uit om te fotograferen.
Zo word je blij van de kleine dingen in je leven. Want er is zoveel om dankbaar voor te zijn.
Ik wens je een fijne dankbaarheidsdag, dankbaarheidsweek, dankbaarheidsmaand en een dankbaar leven.