Wist je dat elk wezen op deze planeet minstens één superkracht heeft?. Mieren kunnen vijftig keer hun eigen lichaamsgewicht dragen, kolibries kunnen achteruit vliegen en mensen kunnen dankbaarheid uiten. Dit klinkt misschien een beetje raar, maar het is wel waar! Dankbaarheid is onze superkracht. Een superkracht waar we ons eigenlijk niet zo bewust van zijn, maar die we veel actiever zouden mogen gebruiken.
Thanksgiving
Op donderdag 28 november is het Thanksgiving. Een dag die in Amerika uitgebreid gevierd wordt. Maar tegenwoordig is het ook in ons land een meer bekende dag. Al wordt deze dag een klein beetje (of eigenlijk best wel heel veel) overschaduwd door Black Friday. Terwijl Thanksgiving nou juist zo’n mooie dag is om eens stil te staan bij alles waar je dankbaar voor bent. En daar bewust bij stilstaan is geen overbodige luxe.
In onze hedendaagse maatschappij speelt dankbaarheid niet meer zo’n grote rol. Wij beschouwen onze gezondheid, ons leven en alles wat zich daarin voordoet samen met onze materiële bezittingen meestal als vanzelfsprekend. En het is juist die vanzelfsprekendheid die dankbaarheid in de weg staat. Maar ook het fenomeen Black Friday stimuleert ons gevoel dat we nog van alles nodig hebben voordat we tevreden kunnen zijn. Dus fijn als we door een dag als Thanksgiving weer ’s bewust gemaakt worden van al die vanzelfsprekendheden en alles wat er al is, en we al hebben, waar we eigenlijk zo dankbaar voor mogen zijn.
Positieve effecten van dankbaarheid
Er is veel wetenschappelijk onderzoek dat bewijst wat oude wijsheidstradities altijd als al hebben geweten: dankbaarheid maakt ons gelukkiger en mentaal en fysiek gezonder. Hoe werkt deze superkracht? De wetenschap heeft ontdekt dat bewuste dankbaarheid de aanmaak van onze geluksstofjes, de neurotransmitters dopamine en serotonine, verhoogt, en tegelijkertijd onze stresshormonen, adrenaline en cortisol, verlaagt. En dankbaarheid heeft een positieve invloed op ons parasympathisch zenuwstelsel. Het stimuleert je ventrale vagus, de tak van je zenuwstelsel die je zenuwstelsel reguleert en bij stress meer ‘offline’ gaat. Dankbaarheid brengt deze ventrale vagus weer ‘online’. Met alle positieve fysieke en mentale gevolgen van dien: we voelen ons meer ontspannen, innerlijk vrediger, meer op ons gemak, gezonder, gelukkiger en dankbaar.
Bewust kiezen voor dankbaarheid
Ons automatische brein zorgt ervoor dat onze aandacht veel meer gericht wordt op wat er niet fijn is, niet goed gaat, mis kan gaan. En dat is ook waar de verhalen in onszelf en naar de ander toe vaak over gaan. Maar stel je eens voor dat je vanaf nu net zo omgaat met de dingen die wel goed gaan en waar je dankbaar voor mag zijn in je dag als met de dingen waar je druk over maakt. Stel je voor dat je dat waar je dankbaar voor bent net zoveel aandacht en energie zou geven. Net zoveel verhalen over vertellen in je hoofd, tegen jezelf, maar ook tegen de mensen om je heen? Dan zou je je toch veel fijner voelen?
Blijkbaar is dit iets waar we bewust voor moeten kiezen,, onze automatische hersenen staan niet stil bij hoe fijn dit moment, je dag, je leven eigenlijk is. Bewust ervoor kiezen om stil te staan bij de lichtpuntjes van je dag levert je zoveel op, dat je, eenmaal begonnen, hier nooit meer mee wil stoppen. En het is helemaal niet moeilijk! Het vraagt alleen om bewuster te worden. Meer te vertragen, stil te worden en stil te staan bij het moment.
Meer focussen op dankbaarheid betekent niet het negeren of ontkennen van de moeilijkheden in het leven, of de onrust in de wereld. Maar kiezen om bewust stil te staan bij en waardering te ervaren voor de positieve dingen die het leven ook biedt helpt je om veel beter om te kunnen gaan met alles wat op jouw pad en in de wereld voorbij komt.
Tijd om die superkracht eens zelf te voelen
Laten we even de tijd nemen om deze superkracht te verkennen en om het zelf in je lichaam te voelen. Adem een paar keer wat dieper in, en zucht lekker lang uit. Breng je aandacht eens naar waar je nu op dit moment bent. Thuis of onderweg? Is het stil of luid? Voel je je op je gemak of meer gestresst, of een combinatie van beide?
Breng dan je aandacht naar het contact van je lichaam met de ondergrond (vloer, stoel, bed), en laat de contactpunten van je lichaam met de ondergrond maar in die ondergrond zakken. En als je je aandacht mee naar binnen neemt, voel dan eens hoe je lichaam nu op dit moment voelt? Hoe voelt jouw binnenwereld op dit moment? En adem nog een paar keer wat dieper in door je neus, en zucht lekker lang uit door je mond, om dat wat er nu is en wat je nu voelt volledig te ervaren.
Neem nu even de tijd en denk aan vijf dingen/mensen/plaatsen/etc waar je dankbaar voor bent. Tel ze op je vingers. Adem ze allemaal in en betuig ze tijdens de uitademing je dankbaarheid. Ik adem met je mee. Ik ben dankbaar voor: de prachtige kleuren van de herfst, het heerlijke brood wat de bakker (Wek) op zondagochtend vers heeft gemaakt heeft, de zon die af en toe tussen de donkere wolken door piept, de mensen om me heen die me dierbaar zijn, de mogelijkheden die ik aangereikt krijg……. Voor wie, wat of waar ben jij dankbaar? En blijf maar eens even bij het gevoel van dankbaarheid. Waar voel je dat in je lichaam? En kan je dat gevoel ruimte geven als je inademt, en je lichaam laten verzachten als je uitademt?
Hoe voel je je nu? Is er iets veranderd in je lichaam of stemming? Elke keer dat ik een moment als dit neem, waar ik pauzeer en echt opnieuw voel waar ik op dit moment dankbaar voor ben, merk ik de verschuiving. Iets, waarvan ik me niet had gerealiseerd dat het in mij bevroren was, smelt, altijd. Mijn schouders zakken. Mijn gezicht voelt zachter. Er is een gevoel van meer ruimte in mijn borst. Ik voel me een beetje lichter en zachter.
Natuurlijk gaat dit gevoel ook weer voorbij. Het leven gaat door. Dingen worden ingewikkeld, uitdagend, stressvol, rommelig.…Onze superkracht heeft herhaling nodig een paar keer per dag, elke dag opnieuw.
Tips om deze superkracht actief te houden
- Vier elke dag heel bewust wat er goed is gegaan en besteed aandacht aan wat je fijn vond en waar je dankbaar voor bent. Want we neigen vooral te onthouden wat er mis ging. Onze hersenen werken als klittenband voor negatieve gebeurtenissen, terwijl positieve ervaringen gemakkelijk van ons afglijden. En dat komt onze innerlijke vrede en geluk niet ten goede. Dus denk eens om. Verander je negatieve overtuigingen in een positieve mindset door elke dag iets op te noemen dat goed is gegaan. Want als je bewust stil staat bij waar je dankbaar voor bent, train je je tevredenheid en innerlijke vrede.
- Je kan een dagboek bijhouden en elke dag aan het einde van de dag opschrijven waar je die dag dankbaar voor bent of wie je dankbaar bent of waardeert. Kijk daarbij of je elke dag iets anders kunt vinden waarmee je blij, tevreden of dankbaar voor bent.Ben je geen schrijver? Benoem dan dagelijks, hardop of in stilte, je fijne momenten of ervaringen, bijvoorbeeld voordat je gaat slapen.
- Bespreek aan de keukentafel met elkaar eens de dingen die die dag goed zijn gegaan of waar je dankbaar voor bent.
- Maak foto’s van ervaringen, momenten, of dingen die je gelukkig maken. Kies daarbij elke dag iets anders uit om te fotograferen. Kijk elke week, maand en zeker aan het einde van het jaar eens naar al die fijne geluksmomentjes.
- Een andere manier om te oefenen met dankbaarheid, is met een dankbaarheidssteen. Je kan deze in de zak van je jas of tas te bewaren. Elke keer dat je hand in contact komt met de steen, pauzeer je en denk je aan iets waar je dankbaar voor bent. Dan ga je verder met je dag. Zo word je blij van de kleine dingen in je leven. Want er is zoveel om dankbaar voor te zijn.
Het is toch geweldig om te weten dat je een superkracht hebt. En hoe mooi zou het zijn als je deze superkracht ook nog eens bewust gaat inzetten!