Op 26 oktober is de wintertijd in gegaan. De dagen werden langzaam al korter, maar nu de klok een uur verzet is, is de verminderde hoeveelheid licht vaak pas echt merkbaar. We bevinden ons in de overgang van de lichte naar de donkere helft van het jaar. En dat heeft invloed op hoe we ons voelen. Daarom is dit een goede periode om er bewust voor te zorgen dat je jouw dagelijkse dosis licht binnen krijgt.

Zonlicht is van levensbelang, alleen al omdat planten onder invloed van zonlicht zuurstof produceren waardoor wij kunnen ademhalen. Maar wij hebben ook direct met de invloed van de zon te maken. Allerlei processen in ons lichaam worden aangestuurd door het licht van de zon. En licht om je heen helpt om je ook lichter te voelen. Een gebrek aan licht heeft niet alleen invloed op ons humeur en ons slaapritme maar kan ook allerlei gezondheidsklachten veroorzaken.

In deze blog zou ik je graag bewust willen maken van de invloed van licht op je gezondheid, en tips willen geven hoe je optimaal kunt profiteren van het licht wat er wel is, zelfs als de dager korter zijn.

Licht en ons bioritme
Ons bioritme is een fascinerend fenomeen dat een belangrijke rol speelt bij onze fysieke en mentale gezondheid. Het regelt veel van je lichaamsfuncties zoals de hormoonhuishouding, spijsvertering, de behoefte aan eten en drinken, de slaap-waakcyclus, lichaamstemperatuur en vele andere belangrijke lichaamsprocessen. Een van de belangrijkste externe signalen die dit ritme beïnvloedt, is licht. Licht helpt om deze biologische klok te resetten en een optimaal innerlijke ritme te behouden.

Licht en darmgezondheid
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat via de huid onder invloed van zonlicht je darmflora verandert. (Zon)licht vergroot de diversiteit in je darmflora, wat de werking van je darmen en daarmee je stoelgang stimuleert. En onze darmen communiceren met ons brein. Dus hoe gezonder je darmen, hoe fijner je je voelt.

Licht activeert vitamine D productie
(Zon)licht activeert de productie van vitamine D in je lichaam, wat essentieel is voor gezonde botten, tanden en immuunfunctie. Voldoende vitamine D helpt ook het risico op aandoeningen zoals osteoporose, hartziekten en bepaalde vormen van kanker te verminderen.En vitamine D  speelt ook een belangrijke rol bij de werking van je immuunsysteem waardoor je lichaam infecties en ontstekingen beter kan bestrijden. Regelmatige blootstelling aan licht kan je immuunsysteem daarom versterken.

Licht beïnvloedt je slaap-/waakritme
Licht maakt het lichaam wakker en geeft het signaal actief te worden. Terwijl donker de aanmaak van melatomine (slaaphormoon) stimuleert waar je slaperig van wordt. Als het eerder donker wordt, kan je je eerder meer slaperig voelen of gebrek aan energie ervaren.

Licht verlaagt je bloeddruk
(Zon)licht activeert de afgifte van stikstofoxide, wat helpt de bloedvaten te verwijden, de bloedstroom te verbeteren en de bloeddruk te verlagen. Dit kan het risico op hartziekten en beroertes verminderen.

Licht heeft invloed op je mentale gezondheid
Licht stimuleert de productie van serotine en dopamine in je lichaam. Serotonine staat bekend om zijn kalmerende en stemmingsverbeterende werking, terwijl dopamine vooral betrokken is bij motivatie, beloning en energie. Beide worden vaak ‘feel-good’ neurotransmitters genoemd, omdat ze bijdragen aan gevoelens van geluk en welzijn.

Licht bevordert je celgezondheid
Wij zijn als het ware een batterij, bestaan voor 70% uit water en worden opgeladen door zonlicht. Dit water wordt, wanneer het wordt blootgesteld aan licht, zeer heilzaam. Het verbetert de cellulaire hydratatie, verbetert de opname van voedingsstoffen en ondersteunt ontgifting.

Maar hoe hou je het licht, als het steeds vroeger donker is? 
Een aantal tips die je kunnen helpen om ook in deze maanden waarin het meer donker is, licht te vinden en je lichter te voelen.

  • Probeer je ’s ochtends vroeg meteen bloot te stellen aan natuurlijk licht. Open het raam en draai je gezicht naar de zon, ook als die achter de wolken verstopt is. Absorbeer het licht  door je voor te stellen dat je licht inademt, en uitademend je hele lichaam ermee voedt.
  • Naar buiten, naar buiten, naar buiten! Zelfs op een bewolkte dag. of het nu zonnig is of bewolkt, droog is of regent, ga lekker wandelen in de natuur om het licht wat er is te kunnen absorberen. En niet alleen licht, maar ook regelmatige lichaamsbeweging in het buitenlicht is ook behulpzaam bij het reguleren van je bioritme
  • Licht heeft invloed op je slaap/waak ritme. Waar je in de ochtend wakker wordt van veel licht, wordt je juist slaperig als het donker wordt. Dit komt omdat je lichaam, als het licht afneemt, melatonine aanmaakt. Het hormoon wat helpt om lekker te slapen. Let op: het ene licht is het andere niet! Beeldschermen stralen relatief veel blauwig licht uit, en juist blauw licht onderdrukt de melatonineproductie extra sterk – je wordt er dus wakker van. Niet handig als je lekker wil slapen…
  • Deze tijd waarin het meer donker is dan licht, kan de aanmaak van je feel good neurotransmitters wat verminderen (dopamine, serotine). Daarom kan het behulpzaam zijn om aandacht te geven aan de positieve kanten van deze periode. Naast donker, biedt dit seizoen ook veel warmte, gezelligheid en laat de natuur zich van haar kleurrijkste kant zien. En de overgang van de zomer naar de herfst geeft vaak ook meer rust, en  ruimte voor reflectie. Ruimte voor lekker met een boek op de bank en de kaarsjes aan. Als je meer stil staat bij de schoonheid, de voordelen, het fijne van dit seizoen, kan je je innerlijke licht meer laten schijnen.
  • Ondersteun de productie van je Feel Good stofjes met voeding. Voedingsmiddelen rijk aan tryptofaan en tyrosine ondersteunen de aanmaak van serotonine en dopamine. Tryptofaan is namelijk een aminozuur dat fungeert als bouwsteen voor serotonine, terwijl tyrosine een voorloper is van dopamine. Voedingsmiddelen rijk aan tryptofaan zijn onder andere kip, kalkoen, zalm, eieren, pompoenpitten, en noten zoals cashewnoten en walnoten. Tyrosine vind je in voedingsmiddelen zoals rundvlees, vis, kaas, eieren, en sojaproducten zoals tofu. (Bron Vitakruid)

 

Licht is een fascinerend fenomeen en speelt een verrassend belangrijke rol bij onze innerlijke processen en mentale en fysieke gezondheid. Wat licht allemaal met ons doet is een mooie reminder aan onze diepe verbinding met de natuur en hoe deze zo krachtig met ons samenwerkt om onze gezondheid te ondersteunen.

Dankjewel voor je aandacht! Ik wens je een mooie dag vandaag. En misschien kan je vandaag ruimte maken om lekker naar buiten te gaan en te genieten van al het moois wat dit seizoen te bieden heeft.

Hartegroet,

Marjolein

Let op: nieuwe trainingen in januari 2025
Wil je meer rust en ruimte ervaren in je hoofd, je lichaam en je leven?  Dat kan!
 In januari 2025 start ik weer nieuwe groepstrainingen Mindfulness en Zenuwstelselregulatie. Heb je interesse om mee te doen of wil je meer informatie, zie de link bij mijn aanbod onder deze mail, en/of voel je vrij om contact met mij op te nemen.

Ter info:

* Nieuwe mindfulness groeps training (start 11 januari 2025, inschrijving al gestart)
* Nieuwe zenuwstelselregulatie training (start 18 januari 2025, inschrijving al gestart)

De trainingen zijn ook individueel of in duo mogelijk!