Afgelopen week was het Valentijnsdag, dag van de liefde, of liever noem ik het, een dag in het teken van liefdevolle verbinding. Een mooie dag om nog eens stil te staan bij het feit dat ons geluksgevoel voor een groot deel bepaald wordt door de verbindingen die we ervaren met onszelf, en de mensen om ons heen en de mate waarin deze liefdevol zijn. En liever natuurlijk niet alleen die dag, maar elke dag opnieuw zouden we aandacht mogen hebben voor hoe we meer kunnen leven in liefdevolle verbinding met onszelf en de ander.
Behoefte aan verbinding is aangeboren
We komen allemaal ter wereld, met een aangeboren behoefte aan verbinding. Deze behoefte aan verbinding is geworteld in ons zenuwstelsel. Het ventrale deel van ons zenuwstelsel wordt gevormd door de verbindingen die we als baby en opgroeiend kind ervaren. Verbondenheid ervaren, erbij horen, door de ander gezien worden is een belangrijk onderdeel van onze ervaring van veiligheid. Als we geboren worden, hebben we het nodig liefdevol en onvoorwaardelijk verwelkomd te worden door een ander mens en die behoefte blijven we ons leven lang houden. We willen gezien, gehoord, erkend, gewaardeerd en geliefd worden, dan voelen we ons veilig.
Als ons zenuwstelsel ‘thuis’ is in de staat van ventrale veiligheid en verbinding, zijn we klaar het leven in vertrouwen tegemoet te treden. Maar als we van huis raken in een stressstaat en onze veilige staat verlaten, verliezen we ook ons gevoel van verbondenheid en ons (zelf)vertrouwen.
Verbinden doe je met je hart
Verbinden betekent in bewust in contact komen met. Niet vanuit je hoofd, maar vanuit je hart. Om te kunnen verbinden is het nodig te verstillen, verzachten en versoepelen. Zowel fysiek als mentaal. Door fysiek zachter en stiller te worden activeer je je ventrale vagus en via deze gezicht-hart-verbinding, open je de poort naar je hart. En daarmee verzacht je niet alleen fysiek, je verzacht ook in je hoofd; je denken wordt zachter en stiller. Leg maar eens 1 hand op je wang en 1 hand op je hart. Misschien kan je de verbinding voelen, en kunnen je handen een uitnodiging zijn om te verzachten?
Als je lichaam verzacht, zal ook je waarneming verzachten. Je kijkt met zachtere ogen, luistert met zachtere oren en te spreekt met zachtere woorden. wat het gemakkellijker maakt om te verbinden. Het is daarom helpend meer bewust te zijn van deze gezicht-hart-verbinding, meer aanwezig te zijn in je hart, en de kwaliteiten van je hart, liefde, waardering, dankbaarheid mee te nemen in hoe je kijkt naar en omgaat met jezelf en de mensen om je heen.
Verbondenheid ervaren vergroot je geluksgevoel
Volgens de wetenschap wordt ons geluksgevoel sterk beïnvloed door het ervaren van liefdevolle verbindingen. Liefdevolle verbinding ervaren met jezelf precies zoals je bent, je authentieke ik. En liefdevolle verbinding ervaren met andere mensen, en meer in het bijzonder het ervaren van liefde, empathie en dankbaarheid in deze verbindingen.
Verbinding met jezelf en anderen ervaren is naast veiligheid een biologische noodzaak voor mensen om het leven met vertrouwen tegemoet te treden. Voldoende veilige verbindingen brengen ons zenuwstelsel in balans, wat een gevoel van innerlijke vrede, veiligheid, vertrouwen geeft en bijdraagt aan je zelfhelende vermogen, terwijl het ontbreken van de ervaring van verbondenheid innerlijke onrust en stress, en zelfs mentale en fysieke klachten kan veroorzaken.
Veiligheid ervaren in verbinding
Veilige verbindingen zijn verbindingen die onvoorwaardelijk en wederkerig zijn, waarin je je je vrij voelt om jezelf te zijn, waarin je mag lachen en huilen, waarin jij op de ander, en de ander op jou kan rekenen. Verbindingen waarin je elkaar ziet, hoort (luistert!!), respecteert voor wie je bent, niet wie je zou moeten zijn. Verbindingen waarin de onderlinge verwachtingen uitgesproken worden en afgestemd zijn. Verbindingen waarin je je vertrouwd voelt, en op je gemak en je de ander ook dit vertrouwen biedt.
Het gaat erom vanuit je hart te verbinden met jezelf en de ander, in liefde en vertrouwen. Als je deze elementen meeneemt in jouw relaties met anderen kun je ook actief werken aan de versterking van de verbinding. Door aan elk van de elementen aandacht te besteden en daarin te investeren. Zo zal de verbinding steviger en vooral veiliger worden.
Verbinden met jezelf, èn de ander
Vaak zijn we in onze verbinding met andere mensen uit verbinding met onszelf. Misschien herken je dat wel. Hoe vaak komt het niet voor voor dat de ‘Ja’ tegen een ander, een “Nee’ tegen jezelf is? Dit heeft te maken met het feit dat onze behoefte aan verbinding met andere mensen ook gepaard gaat met de angst voor afwijzing. We zijn allemaal diep van binnen bang om door de ander afgewezen te worden, of bekritiseerd of gekwetst.
Vorige week beschreef ik al dat dit voort komt uit onze oerbehoefte om bij de groep te horen. In de oertijd was je overleven niet meer zeker als je uit de stam werd verstoten en je alleen verder moest. Tegenwoordig speelt dit niet meer, maar de onbewuste angst is gebleven en we zijn vaak heel kritisch op onszelf als we in verbinding gaan met andere mensen waardoor we vaker gaan aanpassen en proberen te voldoen. Maar verbinden met de ander, ten koste van jezelf, kost veel energie, en voelt meer als een opoffering dan een bijdrage aan je geluksgevoel.
De werkelijke behoefte die we hebben is om verbindingen met andere mensen aan te gaan, vanuit de verbinding met jezelf. Authentiek kunnen/durven zijn. Dat begint bij jezelf goed genoeg vinden en accepteren zoals je bent. Met alle je goede kanten en je paar onhebbelijkheden ;-), met alles wat je wel kan en wat je niet kan. Met alles wat jou jou en zo mooi en vooral uniek maakt. Jezelf zien, horen, erkennen, waarderen en liefhebben. Het gaat om onvoorwaardelijk verbinden met jezelf en onvoorwaardelijk verbinden met de ander.
Verbinden is ook spannend
Verbinding maken lijkt simpel, maar toch komen we vaak onbewuste barrières tegen als we ons hart willen open stellen voor onszelf en anderen. Bij veel mensen is de borst, het hartgebied, gespannen. Onze automatische hersenen met hun angstige en kritische gedachten en emotionele reacties, hebben als het ware een muur om ons hart gebouwd. Om ons te beschermen, omdat het zo spannend voelt om kwetsbaar te zijn, of omdat we bang zijn om gekwetst te kunnen worden.
Deze opgetrokken muur beschermt ons natuurlijk helemaal niet, en daarbij sluit hij ons ook af van echte verbinding. Verbinden met een gesloten hart is een verbinding van hoofd tot hoofd. En ons hoofd is de plek waar we vergelijken, veroordelen, verwachten en voldoen. Verbinding met een open hart is verbinding van hart tot hart. En het is juist deze verbinding die ons geluksgevoel een enorme boost geeft.
Je kan leren thuiskomen in de zachtheid van je hart
En het goede nieuws is dat we kunnen leren thuis te komen in de veiligheid van je hart en bewust ons hart ruim en zacht te houden, ongeacht wie of wat er op ons pad komt. Met mijn verschillende programma’s ondersteun ik je hier graag bij. Het gaat om het leren en toelaten te verzachten en ontspannen van je lichaam, het fysiek verruimen van je hartgebied. En het bijzondere is, als je lichaam en hartgebied fysiek verzacht, verzacht ook je hoofd (denken), en je waarneming. Je kijkt met zachtere ogen, luistert met zachtere oren en spreekt met zachtere woorden. Vanuit je hart.
Een van de oefeningen die behulpzaam zijn bij het openen en verzachten van je hartgebied is De Zacht hart meditatie. In deze oefening wordt je uitgenodigd meer bewust te ademen, met je hart als uitgangspunt. Alsof je hart de plek is van waaruit je adem komt en gaat. Inademend geef je ruimte aan je hart, uitademend nodig je het uit om te verzachten. Met je aandacht op iemand die je lief hebt of een plek die je mooi vindt of iets waar je een warm gevoel van krijgt in je hart. Heel bewust je hartgebied verruimen, verzachten, als het ware laten smelten. Via deze link kan je deze zacht-hartoefening gratis aanvragen.
Dankjewel voor je aandacht! Ik wens je een mooie dag vandaag! En laat vanaf vandaag je hart de plek zijn van waaruit je de dag begint, en waar je steeds weer thuis komt. Reis vanuit je oordelende hoofd, naar je zachte, warme en liefdevolle hart. En vanuit je liefdevolle hart je steeds weer onvoorwaardelijk verbinden met jezelf en de mensen om je heen.