29/10/23
Vandaag is het de Dag van de Stilte. Bestaat dat, hoor ik je denken? Ja dat bestaat. Ik ben er achter gekomen dat we het hele jaar door dit soort thema dagen hebben, en eigenlijk jammer dat er zo weinig aandacht aan wordt besteedt. Het zijn juist dit soort dagen die ons weer eens herinneren aan en bewust maken van belangrijke thema’s : in dit geval stilte. De Dag van de Stilte wil aandacht vragen voor het belang van verschillende soorten stiltes: voor stilte buiten ons en stilte in ons. Het ervaren van stilte heeft een uitwerking op vele aspecten van ons leven: op individueel niveau, op hoe we met elkaar omgaan en op hoe we de maatschappij samen vormgeven.Stilte is belangrijk
Stilte is belangrijk. Het is misschien wel een van de belangrijkste dingen om ruimte voor te maken in deze drukke tijd: zo nu en dan even stil zijn. We hebben het nodig. Ons zenuwstelsel heeft het nodig. In deze tijden van continue prikkels en geluid, waarin stilte een schaarste is geworden, hebben we het echt nodig om zelf stilte momenten te creëren.

We hebben het misschien wel harder nodig dan ooit, maar nieuw is het zeker niet. Blaise Pascal, een Franse wiskundige en filosoof, schreef al in de zeventiende eeuw in zijn werk Gedachten: ‘Alle ellende van de mens wordt veroorzaakt door zijn onvermogen om stil te zijn en niks te doen.’ Misschien is het een basisbehoefte die we al te gemakkelijk negeren en waaraan we onszelf dus zo nu en dan moeten herinneren. Wanneer ons leven op rolletjes loopt, vergeten we vaak de stilte op te zoeken, en wanneer onze overvolle agenda haast onmogelijke eisen aan ons stelt, lijkt er geen ruimte te zijn om even niets te doen. Maar we hebben stilte nodig, zeker een half uur per dag. En als je daar geen tijd voor hebt, dan is voor jou een uur per dag aan te bevelen 😉

Is er nog stilte om je heen?
Stilte kent verschillende verschijningsvormen. De meest bekende is de afwezigheid van geluid. Nou, eerlijk gezegd ervaar ik zelf in mijn omgeving dat dat is in deze tijd best wel lastig is. Om nog een plek of een moment in de dag te vinden, dat er geen geluid is om je heen. De technologische ontwikkelingen van het afgelopen decennium hebben ons veel gebracht, maar wat ze ons vooral niet gebracht hebben is meer stilte. Sterker nog, de meeste technologie gaat gepaard met geluid. Auto’s, treinen, vliegtuigen, stofzuiger, wasmachine, vaatwasser, afzuigkap. En er gaat bij ons vooral ’s zomers geen zondag voorbij dat er niet iemand in de buurt aan de gang gaat met de grasmaaier, de hoge drukspuit, een kettingzaag of wat voor doe ’t zelf apparaat dan ook. In deze periode is het vooral de bladblazer die enthousiast de stilte verstoort. Dus als we stilte zoeken in de afwezigheid van geluid, dan vinden we die nog maar op schaarse plekken en momenten.

Stilte creëer je zelf
Stilte is niet alleen de afwezigheid van geluid, maar vooral de  afwezigheid van je reactie op geluid, of eigenlijk op alle prikkels om je heen. Een gelegenheid die je zelf creëert om even alles te laten voor wat het is, en alleen maar te zijn, stil te zijn. Zonder iets te hoeven veranderen, verbeteren of bereiken. Zonder ergens aan te hoeven voldoen of iets te hoeven te presteren. Gewoon stil zitten, staan of liggen en niks doen. Zowel stil in je lichaam als in je hoofd. Want zelfs op de verhalen in je hoofd, hoef je niet te reageren, je kan ’t waarnemen, zonder iets te doen. Je zit, je ademt, en doet helemaal niks.

Stilte kan ook onrustig zijn
Stilte, voor de een een zaligheid, voor de ander een crime. Want als je stil gaat zitten, of liggen, is het niet direct stil van binnen. Sterker nog, soms voel je dan pas hoe onrustig het is in je lichaam en in je hoofd. Iets wat vaak helemaal niet zo prettig is en je kan confronteren met gevoelens die je helemaal niet wilt voelen. Stilte is soms moeilijk te verdragen. En als iets niet fijn voelt, blijven we er liever van weg.

We zoeken afleiding om onze innerlijke onrust niet te hoeven voelen. Bezig blijven, TV-kijken of op je telefoon Maar dit brengt je niet verder. het is de stilte die de mogelijkheid biedt te ontdekken wat er werkelijk door je heen gaat. Stil staan bij jezelf. Waar je behoefte aan hebt, waar je bang voor bent. Wat je werkelijk wil met jezelf en je leven. Stilte is de leegte die voorafgaat aan de ruimte. En in die ruimte kunnen we bewust zijn en keuzes maken. Door bewust stil te worden en te durven kijken naar wat zich dan aandient, word je bewust welke gevoelens er in je spelen. En pas als je ergens van bewust bent kun je er iets aan veranderen.

Je eigen stilte vinden is waar het om gaat
Stilte creëer je zelf, elke dag opnieuw. Elke dag weer de ruimte creëren waar je niks hoeft, en met jezelf kunt zijn. Ruimte waarin je tot jezelf kunt komen, los van het lawaai en de onrust om je heen en in je hoofd. Ruimte waarin je kunt kiezen hoe je omgaat met jezelf, de mensen om je heen, de dingen die op je pad voorbij komen. Zodat je jezelf en je leven kunt beleven, in plaats van je te laten leiden door stress, presteren en verlammende haast.

Je hoeft er geen rare dingen voor te doen, geen speciale kleding of leefstijl. Om stil te worden is niks meer nodig dan stoppen en stil genoeg zijn om je eigen ademhaling te voelen. Voelen hoe je adem komt en gaat, hoe het je leven geeft, en stilstaan bij hoe je dit gegeven leven leeft. Stilte geeft je inzicht in wat je nou eigenlijk elke dag aan het doen bent en waar je onderweg naartoe bent bent. Stilte geeft ruimte om weer te beseffen wat belangrijk is in je leven. Je eigen stilte vinden is waar het om gaat. De een komt tot stilte met een meditatie, terwijl de ander stilte vindt wandelend in de natuur. Stilte is te vinden in de pauzes tussen woorden, maar ook in het aandachtig luisteren naar geluiden die de stilte doorbreken.

 

Iedere dag stiltemomenten creëren
Ons leven is een chaotische mix van doen, moeten, streven, strijden en bereiken. Rust en stilte komen meestal niet voor op ons to do-lijstje,  met als resultaat allerlei mentale, fysieke en emotionele stressklachten. Maar er is een oplossing: iedere dag stiltemomenten creëren. En het is heel simpel, je creëert door de dag kleine pauze momenten, incheckmomenten noem ik ze ook wel. Waar je ook bent, wat je ook doet je neemt een moment om stil te staan, te zitten of te liggen.

Leg dan een hand op je borst en 1 hand op je buik. Voel je lichaam onder je handen. Voel het komen en gaan van je adem en de en het uitzetten in inkrimpen van je lichaam. Voel elke inademing, voel elke uitademing. En wordt je steeds meer bewust van de stiltes na de inademing en na de uitademing. Voel jezelf, voel het leven in jezelf. En verder doe je helemaal niks. Geef je over aan de toenemende stilte, zonder doel, zonder streven. Wees roerloos stil, gewoon heel even. Laat de stilte je omsluiten.

Dankjewel voor je aandacht! Ik wens je een mooie dag vandaag. En misschien is het extra uur wat we hebben gekregen door de wintertijd, een mooie gelegenheid om vandaag ruime te maken voor een moment van stil worden en stil zijn.

 

STILTE
In de stilte kom ik mezelf helemaal tegen.
De stilte geeft ruimte aan wat gehoord, gedacht, gevoeld wil worden.
Er is, en er is, en er is …

Bewust van de eenvoud van dit stille moment
Ervaren van de onvoorspelbare uniekheid van de stilte
Gefluister van sombere gedachten …
Geschreeuw van scherpe pijn …
Gebeuk van ongeduld, irritatie en weerstand …
Verleiding door gelukzalige blijdschap en verlangen naar meer …Getouwtrek tussen lichamelijk ongemak en welbehagen …

En steeds weer opnieuw spreekt de stilte het woordeloze …
Tot alle stukjes zijn aangeraakt door opmerkzaamheid.
Nu eens kwetsbaar, dan weer krachtig,
Nu eens eenzaam, dan weer verbonden,
Lijden èn geluk in een nooit eindigende dans,
Welkom heten als vriend.

In het stille zijn word ik weer héél.
Kom ik thuis bij wie ik werkelijk ben
Worden innerlijke rust, vrede en vrijheid geboren.
Steeds opnieuw en opnieuw …

In de stilte terechtgekomen …
zonder plannen …
alleen maar zijn …
eenzaam en toch ook weer niet…
toelaten en tegelijk loslaten …
Uitdagend en ook mooi …
Geen afleiding en geen gezelschap …
Alleen maar stilte….