Stel je het volgende eens voor: je stapt in de auto. Nee, niet de bestuurderskant, maar de passagierskant. En zonder dat er iemand op de bestuurdersstoel zit, begint je auto te rijden, helemaal vanzelf. Je doet dit elke dag, dus staat hier niet van te kijken. Ondanks dat het nu misschien raar klinkt, voelt het voor jou gewoon normaal en vertrouwt.

Terwijl de auto z’n ding doet, hou jij je bezig met die opmerking van je collega gisteren, bedoelde die dat nou goed, of niet? Of dwalen je gedachten af naar iets wat gisteren thuis was, neem je jezelf kwalijk dat je weer zo gereageerd hebt, maak je je zorgen over dat gesprek morgen, twijfel je of je nou net de deur op slot hebt gedaan en tegelijkertijd scroll je een beetje op je telefoon. En dan ineens staat de auto stil. En als je uit wil stappen zie je dat je helemaal niet bent waar je eigenlijk wilde komen. Herken je dit?

Ben jij bestuurder of bijrijder?
Ik denk niet dat je dit verhaal letterlijk herkent. Normaal gesproken rijd je je auto natuurlijk zelf of zit er in ieder geval iemand achter het stuur die weet waar je naartoe wil, en dat is ook de bestemming waar je autorit eindigt. Maar misschien herken je wel dat je soms ergens met de auto aankomt, terwijl je er onderweg helemaal niet ‘bij’ was? En als je het hier boven geschetste verhaal voorstelt als metafoor voor je dagelijks leven? Dan moet je misschien toch concluderen dat je, net als de meeste mensen, vaker op de bijrijdersplek zit, dan achter het stuur.

Ben jij je bewust van jouw bestemming, waar je je naartoe wil bewegen, wat je wel wilt, en stem je daar je keuzes op af, of laat je je maar ergens brengen om er dan achter te komen dat je daar helemaal niet wilde zijn? Herken je dat je vaak toch gestresst bent geraakt, terwijl je je had voorgenomen rustig te blijven? Of dat je toch hebt zitten piekeren ergens over, terwijl je je had voorgenomen het los te laten? Of dat je toch “ja” hebt gezegd, terwijl je “nee” had willen zeggen?

Dit zijn voorbeelden die in ons dagelijks leven maar al te vaak voorkomen, toch? Hoe komt het toch dat we anders denken en doen dan we eigenlijk zouden willen? Hoe komt het toch dat het lijkt of iets buiten ons aan het stuur van ons leven staat, alsof we geleefd worden?

Onze innerlijke automatische piloot
Dat heeft te maken met het functioneren van ons brein. Ons brein bestaat simpel gezegd uit een bewust deel, en een onbewust deel. Dat bewuste deel onderscheidt ons van andere zoogdieren. Daarmee kunnen we bewust zijn van ons zelf. Van wat we denken, voelen en doen. We kunnen bewust kiezen waar we naartoe willen met ons leven en elke dag weer bewuste keuzes maken die ondersteunen dat we daar komen. We kunnen meer bewust worden van ons onbewuste, automatische brein. We kunnen bewust onze reacties kiezen, kiezen hoe we omgaan met ons zelf, met de mensen om ons heen, en met de situaties die op ons pad komen. Helaas ligt dat bewuste brein er vaak een beetje slapend bij in ons hoofd, en heeft ons onbewuste, automatische brein, continu de regie. We leven op automatische piloot en zitten in de bijrijdersstoel van ons eigen zijn en ons eigen leven.

Wist je dat we voor het grootste deel van de dag (en ons leven) onbewust leven? We zijn er niet helemaal ‘bij’. Dat wil zeggen, ons denken en doen wordt volledig geregeerd door ons automatische brein. We functioneren voor 95% op ‘automatische piloot’. Wat we doen, hoe we het doen, in welke volgorde en welk tempo, hoe we ergens op reageren, de keuzes die we maken, de verhalen in ons hoofd, het wordt allemaal onbewust en automatisch bepaald. En misschien denk je weleens, vandaag ga ik het anders doen, of ga ik hier anders over denken, maar voor je het weet doe, denk en reageer je weer hetzelfde als gisteren. Dat is waar onze automatische piloot van houdt: herhaling van hetzelfde, elke dag opnieuw.

Wat is precies de automatische piloot?
Onze automatische hersenen, maakt deel uit van ons besturingssysteem en de belangrijkste taak voor dit brein is dat we elke dag weer overleven. Het regelt onze vitale functies en alle processen in ons lichaam die nodig zijn om te overleven zoals hartslag, ademhaling, stofwisseling, spijsvertering, hormoonhuishouding, immuunsysteem, lichaamstemperatuur, spierspanning etc.

En de natuur heeft het goed geregeld dat dit systeem helemaal automatisch werkt, en we ons daar niet de hele dag mee bezig hoeven houden. En als zich plotseling gevaarlijke of bedreigende situaties voordoen, dan zorgt dit systeem dat we kunnen vechten, vluchten of bevriezen om onze overlevingskansen te vergoten. Helemaal fijn dat dit automatisch voor ons wordt geregeld.

Maar als we niet ‘oppassen’ (lees bewust zijn) regelt dit automatische systeem ook hoe we denken, voelen, doen en hoe we omgaan met en reageren op onszelf, de mensen om ons heen, de situaties die op ons pad komen. En dat is eigenlijk niet wat we willen, op alles reageren alsof het een overlevingskwestie is. Dat levert veel onnodige stress.

Je leven beleven in plaats van overleven
We willen toch veel liever kwaliteit van leven, gelukkig en ontspannen zijn en leven en genieten van het leven? Dat gaat helaas niet als ons automatische brein alleen de regie heeft. Die vindt gelukkig zijn helemaal niet zo belangrijk omdat het niet noodzakelijk is om te overleven.

Maar gelukkig is ons besturingssysteem ook uitgerust met een bewust deel. Een grote hersenkwab waar we bewuste keuzes mee kunnen maken. Waarmee we mogelijkheden kunnen zien, creatief kunnen zijn, en het leven creëren wat we willen leven. Met ons bewuste brein kunnen we ons onbewuste brein leren wat belangrijk voor ons is, wat je wil denken, hoe je je wil voelen, en hoe je wilt omgaan met jezelf, de mensen om je heen en de situaties die op je pad komen. Je kunt dan bewust je onbewuste aansturen.

Met mindfulness je brein trainen.
Het goede nieuws is dat je je slapende bewuste brein wakker kan maken. Je kan je hersenen trainen waardoor het automatische deel wat tempert en het bewuste deel actiever wordt. Je kan bewuster worden van wat je automatische brein je allemaal laat denken en doen en je automatische brein meer ‘instrueren’ om je de kant op te laten gaan die jij kiest.

In een mindfulness training leer je weer bestuurder worden van jezelf en je leven. Je leert de gebruiksaanwijzing van je besturingssysteem kennen, zodat je bewust kan worden wat zich allemaal onbewust afspeelt. En je je bewuste hersenen kan trainen en kan kiezen voor meer rust, ruimte, energie en inspiratie. Van strijden naar stromen, van je leven ondergaan naar je leven creëren. En weer zelf aan het stuur van jouw levenspad plaats nemen.

Dankjewel voor je aandacht! Ik wens je een mooie, vredige dag vandaag.  ♥️
Hartegroet,
Marjolein

Let op: nieuwe trainingen in januari 2025
* Nieuwe mindfulness groeps training (start 11 januari 2025, inschrijving al gestart)
* Nieuwe zenuwstelselregulatie training (start 18 januari 2025, inschrijving al gestart)
De trainingen zijn ook individueel of in duo mogelijk!