We zijn allemaal ontstaan uit en verbonden met een energetische bron van goedheid, liefde en empathie. Ons leven verandert net zozeer als de wereld om ons heen wanneer we op die energie afstemmen en volgens die waarheid leven
– Desmond Tutu – 

Onze reis door de chakra’s eindigt deze week met het zevende chakra. Dit is geen eindbestemming. De reis door de chakra’s is een oneindige reis met als doel meer bewust te worden van en te luisteren naar je lichaam. De filosofie van de chakra’s nodigt je uit je lichaam veel meer te ‘bewonen’. Het helpt je bewuster te zijn van elk deel van je lichaam, te voelen wat  dit deel van je lichaam nodig heeft, en bewust te kiezen om dat te doen, of juist niet te doen, wat helpend voor je is.

Het Zevende chakra
Het zevende chakra, ook wel kruinchakra genoemd, ligt bovenop je hoofd en is naar boven gericht. Het verbindt je met het grotere geheel, de bron van al het leven op aarde. In de spirituele wereld wordt wel gezegd dat via dit chakra je ziel vanuit het grotere geheel aan het begin van je leven je lichaam binnen komt en aan het eind van je leven je lichaam weer verlaat.

Het zevende chakra gaat over een verheven vorm van zijn en verbondenheid. De kleur die resoneert met dit chakra is wit. Het symbool is een lotusbloem met duizend blaadjes. Dit symbool staat voor eenheid en oneindigheid.

Verheven manier van zijn
Een verheven manier van zijn, gaat over een manier van zijn waarbij je boven jezelf uitstijgt. Natuurlijk niet uit je lichaam opstijgt, maar een manier van zijn waarbij je boven je overlevingsmechanisme en je ego denken en doen uitstijgt. Je ontstijgt het oordelen, het strijden, het aanpassen, het voldoen en ervaart een vorm van innerlijke vrede waarmee ruimte komt om meer bewust te kunnen zijn, te leven vanuit je hart, en je te kunnen verbinden iets wat groter is dan jij en waar je een onlosmakelijk onderdeel van bent. Je kruinchakra ondersteunt deze verheven manier van zijn helpt je om jezelf, de ander en je leven in een breder en lichter perspectief te zien.

Verbonden met universele energie van licht en empathie
De universele energie die om ons heen is, wordt door de een goddelijk genoemd, de ander het universum, de cosmos, de natuur of de bron, of misschien heb je er je eigen naam voor. We zijn allemaal via het kruinchakra verbonden met deze universele energie. Ons kruinchakra kan je zien als een soort stopcontact waarmee je kunt inpluggen op deze energie en jezelf kunt opladen. Het gaat hier om een lichte, liefdevolle en empathische energie. Dit in tegenstelling tot de zwaardere overlevingsenergie waar we ons vaker in bevinden. Misschien herken je dit wel als je wandelt in de natuur. De natuur ‘verlicht’. Wat zwaar is wordt vanzelf lichter, en boosheid wordt vanzelf zachter.

Verheven verbinding
Verheven verbinding gaat over je bewust zijn dat we verbonden zijn met alles en iedereen om ons heen en dat we samen deel uit maken van een groter geheel, een groter plan. En dat ieder mens een uniek en onmisbare schakel is in dat grotere geheel. Alles wat jij doet, beïnvloedt ook iets of iemand anders. En alles wat om je heen gebeurt, beïnvloedt op zijn beurt ook jou. We zijn geen losse, op onszelf staande systemen, maar systemen in verbinding met onszelf, anderen, en het grotere geheel.

Verbonden in gedeelde menselijkheid
We mogen ons veel meer bewust zijn, dat we allemaal met elkaar verbonden zijn, in onze gedeelde menselijkheid. Ieder mens kent, net als jij, vreugde en verdriet, overwinningen en uitdagingen. Ieder mens heeft, net als jij, eigen gevoeligheden, kwetsbaarheden, uitdagingen, twijfels, worstelingen en pijn. En, net als jij, heeft ieder mens heeft een eigen, meestal onbewuste, manier gevonden of geleerd om daarmee om te gaan en daar uiting aan te geven. Net als jij, verlangt ieder mens ernaar om gezien te worden, gehoord, geliefd, erkend en gewaardeerd, en, net als jij, doen we allemaal ons best om dit te krijgen.

Het gaat bij dit chakra over het besef dat iedereen een eigen reis aflegt, daarbij eigen pieken en dalen tegenkomt en dat ieder een eigen levensdoel en levensles heeft. Iedereen heeft een ander pad. We mogen leren in te zien dat ondanks dat onze paden anders zijn, we nog steeds verbonden zijn door onze gedeelde menselijkheid en met empathie naar elkaar kunnen kijken en met elkaar kunnen omgaan.

Je bent hier bent met een reden: om je steentje bij te dragen aan het grotere geheel. Om, naast jezelf, anderen te helpen op hun pad naar innerlijke vrede, op een manier die past bij jou en jouw eigen creatieve vaardigheden.

Verheven empathie
Verheven empathie gaat over jezelf laten zijn en liefhebben zoals je bent, en ook de ander laten zijn zoals ie is. Je ziet wel dat er verschillen zijn tussen jou en de ander, maar je ziet ook dat deze verschillen er mogen zijn, die horen erbij. Als we allemaal hetzelfde denken, doen, voelen en vinden werd het tenslotte ook maar een saaie boel 😉 Je kan voelen dat je soms spanning ervaart bij iemand, en toch ruimte overhouden voor empathie voor zijn/haar menselijkheid. Verheven empathie gaat over niet-oordelen. Oordelen houdt verbinding tegen, verbinding met de uniekheid in jezelf, maar ook de verbinding met de uniekheid van de ander.

Echt verschil maak je wanneer je jezelf en de ander ontmoet, precies daar waar jij/hij/zij bent/is. In al jouw/zijn/haar uniekheid, zonder verwachtingen, zonder aannames, zonder oordelen. Ieder mens is uniek, er is niet een iemand precies zoals jij. Ieder mens heeft zijn/haar eigen authenticiteit met alles wat daarbij hoort; de mooie kanten, en ook de paar onhebbelijkheden 😉

Het grootste kado wat je jezelf en de ander kan geven is het toelaten van deze uniekheid en ruimte laten voor jezelf en de ander om authentiek te zijn. Zonder te hoeven aanpassen, zonder te hoeven voldoen, met al jullie overeenkomsten èn met al jullie verschillen. Het gaat om empathie en compassie voor onze gedeelde menselijkheid en om de erkenning dat we allemaal krachtig zijn èn kwetsbaar en volmaakt in onze onvolmaaktheid.

Het kruinchakra en je zenuwstelsel
De nervus vagus speelt een belangrijke rol bij het openen van je kruinchakra. Zolang we nog strijden met onszelf, de ander of het leven, blijft zowel onze nervus vagus als het kruinchakra een beetje ‘werkeloos’ in ons lichaam. En dat is jammer, want we hebben de nervus vagus nodig om compassie en empathie te kunnen voelen en ervaren. Als we chronisch in een toestand van stress of depressie verkeren, verliezen we ons empatisch vermogen.

Om je verheven empathisch vermogen meer te ontwikkelen kun je zenuwstelsel-regulerende oefeningen doen. De innerlijke ervaring van veiligheid en verbinding die je hiermee creëert, geeft ruimte aan je empathisch vermogen. Zowel het geven als ontvangen van empathie heeft een positieve impact op ons welbevinden. Het sympathische zenuwstelsel komt meer tot rust en het parasympatische deel van het zenuwstelsel, de nervus vagus, krijgt meer ruimte. Die zenuw zet je lichaam aan tot verzachten en ontspannen en een goed functioneren van alle innerlijke processen. Het risico op hartaandoeningen vermindert, het immuunsysteem is sterker en je bent veerkrachtiger in geval van stress.

Kruinchakra in balans
Wanneer je kruinchakra in balans is, zul je je verbonden voelen met jezelf, de mensen om je heen en het grotere geheel. Je ervaart een verheven vorm van empathie, kan dingen vanuit een breder perspectief zien en zonder oordeel kijken naar jezelf en de ander.

Je kunt genieten van de ‘aardse’, materiële zaken, maar je weet dat er zoveel meer (belangrijker) is. Je maakt voldoende ruimte in je dagelijks leven voor stilte om je te verbinden met de universele energie. Je voelt je veilig en gedragen, hebt vertrouwen en weet dat alles een functie heeft en deel uit maakt van het grotere geheel. Je accepteert het leven zoals het is en weet dat je bent waar je moet zijn. Je kunt meestromen op de ‘flow’ van het leven.

Als dit chakra goed functioneert heeft je ego, wat beperkt en veroordeelt, niet langer de leiding over je denken en doen. Je leeft meer met compassie, verbondenheid en (zelf)acceptatie.

Kruinchakra uit balans
Wanneer het kruinchakra uit balans is, kan je je niet verbinden met de universele energie. Hierdoor kun je je lusteloos voelen, en een gebrek aan energie en gebrek aan vertrouwen hebben in het grotere geheel. Je blijft hangen in de overlevingsstand en ervaart het leven als een aaneenschakeling van dingen die gedaan moeten worden.

Het kan voelen alsof je weg wil rennen van jezelf. Wat je diep van binnen weet negeer je, of onderdruk je, en je luistert niet naar je innerlijke stem. Je blijft maar ‘doen’, zodat je niet hoeft te ‘zijn’ en te voelen.

We kunnen hierdoor bijvoorbeeld telkens weer keuzes blijven maken die niet helpend zijn. Ook kunnen we alles wat met spiritualiteit te maken heeft blokkeren en negeren en bestempelen als ‘zweverig’, wat een goed excuus lijkt om er niks mee te hoeven. Een geblokkeerd kruinchakra kan zich fysiek uiten in ademhalingsproblemen of psychische klachten. Je kunt last hebben van angsten, depressie, waanbeelden en je kunt klachten krijgen met het centrale zenuwstelsel, de hersenen of ogen.

Kruinchakra in balans brengen

  • Breng tijd door in stilte. Zeker is dat geluid het kruinchakra beïnvloedt. Maar vooral stilte zorgt voor het openen van het kruinchakra.
  • Mediteer. Elke manier om je gedachten te laten verstillen, zal je helpen om ontvankelijk te zijn voor de universele energie.
  • Beoefen mindfulness, yoga, en doe dagelijks zenuwstelselregulerende oefeningen.
  • Breng tijd door in de natuur. Het kruinchakra wordt vooral beïnvloed door de natuur. De natuur beïnvloedt je zenuwstelsel en je staat van zijn. Frisse lucht, zonlicht en panoramische vergezichten zijn in het bijzonder goed voor het openen van je kruinchakra.
  • Zoek dingen op waardoor je inspiratie voelt. Inspiratie is altijd een aanwijzing dat je kruinchakra zich opent. Dit kan betekenen luisteren naar muziek die je inspireert. Of het bekijken van inspirerende films of programma’s. Praten met mensen die je inspireren. Het gebruiken van de juiste affirmaties waarin je echt gelooft. Alles wat je inspireert, opent je kruinchakra.
  • Oefen een waarderende levenshouding. Dit betekent dat je speciale aandacht besteedt of jezelf focust op dingen die ervoor zorgen dat je dankbaarheid voelt. Je opent daardoor een kanaal in jouw lichaam, beginnend met het kruinchakra. Daardoor kan bronenergie recht door je lichaam stromen. Mijn favoriete manier om dit te doen is gaan zitten en heel bewust stil te staan bij alles wat ik waardeer in dit moment.
  • Hoofdmassage helpt ook om het kruinchakra te openen. Door je hoofd te masseren, breng je bewuste aandacht naar je kruinchakra. Door je kruinchakra op die manier bewust te voelen laat je mentale spanning los en kan de energie op die plek naar binnen stromen.
  • Affirmatie: ik ben licht en liefde, ik deel licht en liefde en ik leef licht, en in liefde.

Reflectie kruinchakra
Misschien vind je het fijn om deze en de komende weken het thema van dit chakra eens mee te nemen in je dagelijks leven?
Via de energie van het zevende chakra ontwikkel overstijg je je ego denken en doen. Je komt los van je overlevingsmechanisme, voelt je meer veilig en gedragen of ondersteund. Je leeft lichter, liefdevoller en meer verbonden met jezelf, de mensen om je heen en het grotere geheel

Ben jij je bewust van je verbonden zijn? Voel je je verbonden? Gedragen? Ondersteund? Ben je je bewust dat je een belangrijke schakel bent in het grotere geheel? Van je mogelijkheid en missie om op jouw manier, groot of klein, bij te dragen aan het grotere geheel? Voel je je licht? Liefdevol? Leef je licht? Liefdevol? Misschien beantwoord je deze vragen volmondig met JA! Maar meestal neemt ons dagelijkse drukke leven met alle eisen, verwachtingen, to do’s, aanpassen, voldoen, ons mee weg van hier. Misschien is dit dan een moment om bewust te worden van het thema van dit zevende chakra. En je meer te verbinden met de universele energie en dat te doen of laten wat helpend is om je lichter, liefdevoller en meer verbonden te voelen.

Als het thema van deze blogs vragen of emotionele reacties bij je oproept, voel je vrij om contact met mij op te nemen via marjolein@mindfulmetmarjolein.nl

Dankjewel weer voor je aandacht. Ik wens je een mooie, lichte en liefdevolle dag vandaag!

Hartegroet,

Marjolein