Vandaag is het moederdag. En alle moeders die dit lezen wens ik een prachtig mooie dag vandaag!

In deze blog ga ik het niet hebben over moederdag. Deze, en de komende weken zou ik je graag mee wilen nemen op een bijzondere reis: een reis door je lichaam via de chakra’s. Met als doel je meer bewust te laten worden van wat chakra’s zijn, en de betekenis en invloed van je chakra’s op je fysieke, emotionele en psychische gezondheid. Maar ook de manier waarop je chakra’s behulpzaam kunnen zijn om zelf meer invloed te hebben op je algehele gevoel van welbevinden.

Chakra’s wat zijn dat?
Misschien ben je bekend met het fenomeen chakra’s, maar misschien heb je hier nog nooit van gehoord? Misschien vind je het wel een beetje ‘zweverig’ klinken? Daarom geef ik eerst even een korte uitleg.

Het woord ‘chakra’ komt uit het Sanskriet en betekent ‘wiel’, een soort energiewiel of energiecentrum. Chakra’s kan je zien als draaikolken van energie die zorgen dat de energie in een bepaald gebied, tussen de verschillende energiecentra, en door jouw lichaam goed kan blijven stromen. Je hebt veel van deze energiecentra in je lichaam, maar de 7 belangrijkste zijn gelegen langs je wervelkolom, van je stuit, tot je kruin. Dit zijn de chakra’s die ik de komende weken graag wil toelichten.

Ik zie onze chakra’s als een prachtig mooi fysiek, emotioneel en mentaal innerlijk systeem, en instrument, waarmee we veel meer duidelijkheid kunnen krijgen over en invloed op het ontstaan van disbalans (ziekte, pijn, beperking) in ons lichaam.

Chakra’s beïnvloeden je denken, voelen en doen
Het wel of niet vrij kunnen stromen van energie door je lichaam, is van invloed op je fysieke, emotionele en mentale gezondheid. Is een chakra uit balans, dan kan de energie in dat deel van je lichaam niet goed doorstromen en heeft dit gevolgen voor je gezondheid, en ook op hoe je denkt, hoe je je voelt en de manier waarop jij jezelf en je omgeving ervaart en erop reageert.

Je chakra’s zijn de spil in een ingenieus innerlijk systeem: ze zijn verbonden met al je innerlijke systemen, waaronder ook je zenuwstelsel, je organen, je denken, emoties, (karakter)eigenschappen en zintuigen. En daarnaast zijn ze ook onderling verbonden en ‘communiceren’ ze ook met elkaar. Blokkade in het ene chakra, heeft daardoor ook invloed op de andere chakra’s. Maar het mooie is dat het thema van ieder chakra je ook mogelijkheden biedt om zelf heling te bieden als je fysieke symptomen in een gebied van je lichaam ervaart. Veel lichamelijke klachten vinden immers hun oorzaak in je emotionele en/of mentale staat.

Elk chakra heeft z’n eigen thema
Elk chakra een eigen gebied in je lichaam voorziet van energie, en een eigen (psychisch) thema heeft.

 • Het eerste chakra heeft te maken met je bekken, heupen, stuit, benen en voeten, en bij dit chakra spelen thema’s een rol die te maken hebben met je basis, stevigheid, stabiliteit, vertrouwen en veiligheid, in de ruimste zin van het woord.
 • Het tweede chakra heeft te maken met je buik, blaas, nieren, heupen en het thema is het vermogen om het leven toe te laten, mee te kunnen stromen met wat zich aandient en de ‘zoetigheid’ van het leven toelaten.
 • Je derde chakra heeft te maken met het gebied rond je maag, je spijsvertering. Thema van dit chakra is je innerlijk vuur in de zin van enthousiasme, passie, zin hebben in aktie/beweging  komen.
 • Je vierde chakra heeft te maken met je longen en hart, en het thema van dit chakra is verbinding met jezelf en zelf liefde, maar ook je verbonden voelen met mensen om je heen.
 • Keel, mond, oren hebben te maken met vijfde chakra. Je kunnen uiten, naar buiten kunnen brengen wat zich van binnen afspeelt, in de ruimste zin van het woord is het thema van dit chakra.
 • Je zesde chakra, gelegen tussen je wenkbrauwen heeft te maken met bewust zijn, drukte of juist rust in je hoofd en het helpend kunnen inzetten van je voorstellingsvermogen.
 • Het zevende chakra, gelegen bij je kruin, gaat over je verbonden voelen als  met het grotere geheel, je spiritualiteit.

Chakra’s in hun ideale situatie
In de ideale situatie staan alle chakra’s open, kan de energie in je lichaam vrij stromen en wisselen ze continue waardevolle informatie uit met elkaar en het energieveld om jou heen. Om die functie goed te kunnen blijven uitvoeren, is het belangrijk om regelmatig aandacht aan je chakra’s en de bijbehorende thema’s te geven.

De komende weken zal ik je meenemen op reis door je chakra’s waarbij ik elke week een chakra zal toelichten. Waar het chakra gelegen is in je lichaam, wat het psychologische thema is, wat je ervaart bij balans, en wat bij disbalans en hoe je dit chakra weer in balans kan brengen.

Het eerste chakra: wortelchakra
Het eerste chakra, ook wel wortelchakra genoemd, bevindt zich net onder je stuitbeen. Het is het deel van je lichaam en je zijn wat je verbindt met de ondergrond, de aarde, de basis (van je leven). Dit chakra heeft te maken met jouw basis, die je in de ideale situatie veiligheid, vertrouwen, stabiliteit en stevigheid geeft of heeft gegeven. Het gaat hier over je fysieke basis: je voeten, benen, bekkenbodem en stuit. Maar ook de basis van je leven: je geboorte, je opvoeding. Ook de basiselementen van je huidige leven spelen een rol bij in wel/niet in balans zijn van je eerste chakra: je gezondheid, je huis, partner, gezin, werk. Zolang je in al die verschillende onderdelen van je leven stevigheid, stabiliteit, veiligheid en vertrouwen ervaart, kan de energie in dit chakra goed stromen.

Jouw basis, hoe je bent gevormd en wat je allemaal in je leven hebt ervaren, als waarheid hebt aangenomen, bepaalt in het nu de werking van jouw eerste chakra. Het gaat over dat van waaruit je leeft, en waar je voor staat: jouw waarheden, je overtuigingen, je gewoonten. Het eerste chakra staat voor je lichaam helemaal bewonen, weten hoe je ernaar kan luisteren en hoe je het goed kan onderhouden. Oervertrouwen, veiligheid, vrede, zekerheid, zijn de thema’s van dit chakra.

Energetisch gaat het hier over verbinden met de ondergrond en energie opnemen van aarde in je lichaam, oftewel ‘aarden’, je geaard voelen.

Eerste chakra in balans
Als je eerste chakra open staat en in balans is, voel je je gegrond, evenwichtig, veilig en vertrouwd in jouw basis in de ruimste zin van het woord. Je ervaart zekerheid in je leven en hebt vertrouwen in jezelf en anderen. Je voelt je verbonden met je lijf, weet en geeft het wat het nodig heeft. Je neemt je plek in en staat met beide voeten stevig op de grond. Je voelt je op je gemak met jezelf, in je huis, je relaties, je werk. Je weet wie je bent en waar je voor staat.

Eerste chakra uit balans
Als je eerste chakra uit balans raakt, wordt de vrije stroming van energie in je basis beperkt. Dit kan je merken aan zowel  fysieke, emotionele als mentale symptomen. Je kan klachten, pijn of beperking ervaren bij je voeten, benen, bekken, stuit, onderrug of onderste gedeelte van je darmen. Ook emotioneel kan je dit merken aan gevoelens van angst, onveiligheid, onzekerheid, onrust en/of je niet gegrond voelen. Je kan je bang voelen om echt je plek in te nemen, voor jezelf te staan, en op jezelf te vertrouwen. Eetstoornissen worden ook vaak verbonden aan een disbalans in het eerste chakra.

Geschaad vertrouwen, (jeugd)trauma’s en onvervulde basisbehoeften en veranderingen in de basiselementen van je leven, kunnen een disbalans in je eerste chakra veroorzaken. In de tijd waarin wij nu leven met de veelheid, snelheid en intensiteit van de wereld om ons heen en wat zich daar allemaal afspeelt, voelen veel mensen zich niet zeker, niet op hun gemak of zelfs onveilig, en is het eerste chakra bij veel mensen uit balans.

Eerste chakra in balans brengen
Er zijn verschillende manieren om je chakra’s, en in dit geval je wortelchakra, in balans te brengen.  Je kunt door voeding invloed uitoefenen op dit chakra door rode voeding (rood = aardekleur) te eten, zoals tomaten, bieten, cranberries, aardbeien, granaatappel en rode appels. Verder staat contact met je lijf en met de aarde centraal. Ga dus lekker veel wandelen, liefst in de natuur. Ook tuinieren, met je handen en voeten in de aarde stimuleert je eerste chakra.

Alles waarbij jij je kunt verbinden met je lichaam helpt dit chakra in balans te brengen: sporten, dansen, een massage nemen of jezelf uitgebreid insmeren met olie bijvoorbeeld zijn goede remedies. Verder kun je met meditatie en visualisatie-oefeningen bewust de tijd nemen om te gronden. Stel je bijvoorbeeld voor dat er vanaf je wortelchakra stevige wortels de aarde in schieten, die jou altijd ondersteunen.

Reflecteren op het thema van je eerste chakra
Reflectie vragen gericht op het thema van dit chakra zijn ook een manier om dit chakra in balans te brengen. Voorbeelden van vragen die betrekking hebben op de energie van je eerste chakra zijn:

 • Voel of voelde je je in jezelf en in je leven veilig en op je gemak?
 • Ervaar je stevigheid en stabiliteit fysiek, emotioneel, en in je dagelijks leven, of hebben er grote veranderingen plaats gevonden?
 • Belangrijk is hierbij om bewust af te vragen hoe je jezelf nu, in dit moment, meer veiligheid en vertrouwen kan geven?
 • Hoe zou je zelf meer veiligheid en vertrouwen kunnen creëren? Het creëren van je eigen veiligheid, vertrouwen, stabiliteit en zekerheid helpt om je eerste chakra in balans te brengen en de energie in de basis van je lichaam weer vrij te laten stromen.

Een affirmatie die helpt bij het stimuleren van je 1e chakra is: ik ben veilig, ik mag er zijn.

Misschien vind je het fijn om deze en de komende weken het thema van het chakra eens mee te nemen in je dagelijks leven. Volgende week gaan we verder met het tweede chakra.
Als het thema van deze blogs vragen of emotionele reacties bij je oproept, voel je vrij om contact met mij op te nemen via marjolein@mindfulmetmarjolein.nl

Dankjewel weer voor je aandacht. Ik wens je een mooie (moeder) dag vandaag! ❤️