Hoe ben jij vandaag wakker geworden? Was je druk met het uurtje wat je vannacht te weinig had, of verheugde je je net als ik over het uurtje licht wat we vandaag extra hebben?

Ik weet nog vorig jaar 29 oktober. De klok ging een uur terug en een beetje weemoedig nam ik afscheid van de lange lichte dagen. Ik was voor mijn gevoel nog niet klaar met de lange zomerse dagen, en vooral nog niet klaar voor de wintermaanden die eraan kwamen. En natuurlijk heeft de winter ook genoeg lichtpuntjes om van te genieten, maar wat voelt het nu  heerlijk dat de energie om ons heen en in mezelf weer wakker mag worden uit de winterslaap. Als het ’s avonds langer licht is lijkt de hele dag lichter. Het voelt voor mij als meer ruimte, meer tijd en letterlijk en figuurlijk meer licht. En ik heb me voorgenomen daar elke dag opnieuw van te genieten!

En vandaag geniet ik nog een beetje extra. We vieren traditioneel Pasen bij ons thuis met alle kids, aanhang, en de moeders. Ik kan zo genieten van deze momenten van samenzijn met het hele gezin. Sinds de kinderen zijn uitgevlogen komt met z’n allen samenzijn niet meer zo vaak voor, dus deze  momenten samen zijn voor mij echte genietmomenten. En het is een hele tafel vol, samen hebben mijn man en ik 5 kinderen in de leeftijd van 23-26 jaar. Ik moet eerlijk zeggen dat dit, toen de kids allemaal klein waren, best een uitdaging was. Maar op moeilijke momenten zag ik altijd voor me dat we ooit met elkaar (en aanhang) gezellig om de tafel zouden zitten, spelletjes doen, plezier maken en lekker eten. Zo’n soort Italiaanse familie tafereel. En vanmiddag is het weer zover, mijn enorme genietmoment!

Genietmomenten
Momenten die je koestert, waar je je op verheugt en waar je nog (lang) van kan nagenieten, momenten van verwondering of momenten die je hart een sprongetje doen maken. Het liefst zouden we toch allemaal een leven hebben met een aaneenschakeling van dit soort genietmomenten? Helaas is dat niet de realiteit. We hebben allemaal te maken met uitdagingen in ons leven. Maar, we hebben ook allemaal, elke dag, kleine en/of grotere genietmomenten. Het bijzondere is alleen, we zijn ons er niet altijd bewust van. Waar ongemak als het ware aan ons blijft plakken, glijden genietmomenten vaak zo langs ons heen.

Automatische piloot geniet niet
De oorzaak daarvan zit ‘m, in het feit dat wij vooral leven op automatische piloot. Onderzoek heeft aangetoond dat wij in onze huidige tijd voor ongeveer 95% automatisch functioneren. Dat betekent dat we voor het grootste deel van onze dag denken, doen en reageren, zonder ons bewust te zijn van wat we denken en doen en waarom. Misschien herken je wel dat je in de auto of op de fiets soms kilometers kunt rijden, zonder je bewust te zijn van waar je bent. Of dat je tijdens een gesprek merkt dat je helemaal niet hebt geluisterd naar het verhaal van de ander omdat je hoofd je heeft meegenomen in een verhaal. Of dat je reageert op een manier waarop je later denkt “waarom reageer ik eigenlijk altijd weer zo?”.

Wij zijn vaak niet echt bewust aanwezig in ons eigen leven. We zijn op deze momenten als het ware ‘weg’, slapend. We slaapwandelen door ons leven. Ons lichaam doet van alles op de ene plek en ‘wij’ zijn in ons hoofd ergens anders. Opvallend hieraan is dat we meestal niet ‘weg’ zijn omdat we er voor kiezen, maar dat we eerder ‘wegraken’. Het is een automatisme dat we vaak niet eens in de gaten hebben.

Automatische piloot heeft maar 1 doel: overleven!
Als we op automatische piloot leven, zijn we (onbewust) vooral bezig met overleven. Dat is de taak en het doel van ons innerlijke automatische systeem.  En deze taak neemt ons automatische systeem heel serieus. Het is daarom vooral gericht op wat er niet goed gaat, wat er mogelijk verkeerd kan gaan, wat er niet is, maar wel zou moeten zijn en wat er wel is, maar niet zou moeten zijn. Het heeft het zo druk met het vermijden van ongemak (potentieel ‘gevaar’), dat we wat er wel is en wat wel goed gaat vaak niet eens ‘zien’. Onze automatische piloot houdt zich vooral bezig met wat ons ‘overleven’ zou kunnen bedreigen, en helemaal niet met wat ons leven leuk en aangenaam maakt.

Bewust kiezen om te genieten van het leven
Maar wij willen niet alleen maar elke dag overleven, we willen een fijn leven, een gelukkig leven. En gelukkig hebben we ook een innerlijk systeem waarmee we bewust kunnen zijn, en bewust kunnen kiezen. We moeten het alleen ‘wakker’ maken, aanzetten, activeren.

Om meer van het leven te genieten, is het noodzakelijk om bewuster te zijn en te leven, ofwel wakker te worden. Bewust te zijn van de kleine en grotere genietmomenten. Er echt bij stil staan en het voelen. Genieten van de mooie momenten die je geschonken worden, maar ook zelf genietmomenten creëren.

We zijn vaak onbewust aan het zoeken naar geluk, maar wat meer helpend is, is stoppen met zoeken, en wakker worden. Zodat we dat wat er al is, wat er ook is, wat er wel is, wat wel goed gaat, wat fijn is en wat leuk is, bewuster ‘zien’.

Spirituele betekenis van Pasen: wakker worden!
Spiritueel gezien is het Paasfeest het feest van spiritueel ontwaken. Net zoals in het voorjaar de natuur ontwaakt uit haar winterslaap en overal nieuw leven ontstaat, zo is het Paasfeest symbool voor ons mensen om te ontwaken, oftewel wakker te worden uit je automatische piloot. Uit je automatische denken en doen stappen en meer bewust in je leven aanwezig zijn, en je leven waarderen en creëren. Zien wat er wel is, wat er wel goed gaat, hoe mooi kleine momenten kunnen zijn, en heel bewust genietmomenten creëren.

Stel je voor dat je vanaf nu net zo omgaat met de lichtpuntjes in je dag als met de dingen waar je je druk over maakt. Stel je voor dat deze lichtpuntjes net zoveel aandacht en energie zou geven. Net zoveel verhalen over vertellen in je hoofd, tegen jezelf, maar ook tegen de mensen om je heen?

Blijkbaar is dit iets wat we bewust moeten doen, en bewust voor mogen kiezen. Onze automatische hersenen hebben geen aandacht voor hoe fijn dit moment, deze dag, je leven eigenlijk is. Bewust ervoor kiezen om stil te staan bij je kleine en grotere lichtpuntjes in je dag levert je zoveel op, dat je, eenmaal begonnen, hier nooit meer mee wil stoppen. En het is helemaal niet moeilijk! Het vraagt alleen om iets meer te vertragen, vaker stil te worden en stil te staan bij het moment.

Een mindfulness oefening
In de mindfulnesstraining wordt je dagelijks uitgenodigd om te oefenen in het herkennen van de grote en kleine lichtpuntjes in je dag en in je  leven. Het kunnen overwinningen zijn in een uitdaging die je ervaart, of kleine stappen die je weet te zetten bij een tegenslag. Het kunnen fijne activiteiten of ontmoetingen zijn waarvan je hebt genoten maar ook kleine dagelijkse dingen die je even kunnen opvrolijken, zoals het zingen van de vogels, of de warmte van de zon. Het gaat om ruimte geven aan het moment en het fijne, warme gevoel dat het je kan geven. En nog een stapje verder: je kan je eigen lichtpuntjes ook creëren. Mijn doel is om elke dag iets fijns voor mezelf te doen zodat ik elke dag in ieder geval 1 lichtpuntje heb. In de praktijk blijken het er gelukkig meer dan deze 😉

Tips om wakker te worden en je lichtpuntjes te zien

  • Sta vandaag eens heel bewust stil bij je lichtpuntjes, adem ze in, voel ze, beleef ze, ervaar ze, denk erover, praat er over.
  • Misschien kan je foto’s maken van je lichtpuntjes. Zo leuk om aan het eind van de dag, week, maand, jaar, je lichtpuntjes terug te kijken.
  • Deel aan de eettafel ’s avonds je lichtpuntjes met elkaar, in plaats van wat er allemaal mis ging of niet fijn was.
  • Schrijf aan het eind van je dag, voordat je gaat slapen eens 3 lichtpuntjes op en voel wat dit met je doet.

Met mindfulness meer bewust zijn en leven
Wil je leren om meer bewust te leven, uit je automatische patronen te stappen en te kiezen om je leven bewust te creëren in plaats van automatisch te ondergaan? Op donderdag 4 april start ik weer een nieuwe mindfulnesstraining. Een mooi kado voor jezelf! Deze mindfulnesstraining is een praktische training waarin je kennis en vaardigheden krijgt aangereikt, die blijvend verandering brengen in de manier waarop je denkt, voelt, doet en omgaat met jezelf, de mensen om je heen, en de situaties die op je pad voorbij komen.

Wil jij ook meer rust en balans in je hoofd, je lichaam en je leven?
Er zijn nog 2 plekjes vrij voor de nieuwe 8-weekse mindfulness groepstraining die start op donderdag 4 april. Iets voor jou? De training start om 13 en duur tot 15.30 uur. Wist je dat een aantal zorgverzekeraars de training geheel of gedeeltelijk vergoeden? Klik hier voor meer informatie: link naar mindfulnesstraining.