Heb jij vandaag al in de spiegel gekeken? En ben je je nog bewust van wat je toen zag? Waarschijnlijk keek je hoe je haar zat, je make up, of je kleding. Elke dag kijken we wel een of meerdere keren in de spiegel om te kijken hoe we eruit zien. Aan de buitenkant. Maar eigenlijk zouden we veel beter een paar keer per dag een blik naar binnen kunnen werpen. Want je buitenkant kan er nog zo goed uitzien, maar het is je binnenwereld die bepaalt, hoe je jezelf en de buitenwereld ervaart.
In mijn dagelijks werk leer ik mensen ook in de spiegel te kijken, maar niet naar de buitenkant, maar vooral naar de binnenkant. Met mijn werk wil ik graag bij zoveel mogelijk mensen meer bewustzijn ontwikkelen over het belang van het bewust zijn van de werking van je binnenwereld. Want het is je binnenwereld die bepaalt, hoe je jezelf en de buitenwereld ervaart. Je buitenkant spiegelt dus eigenlijk de staat van je binnenwereld.
Je binnenwereld wordt bestuurt door je zenuwstelsel en om meer bewustzijn te creëren over de werking van dit zenuwstelsel, heb ik vorig jaar de training zenuwstelselregulatie gecreëerd. En op dit moment geef ik deze training alweer voor de 2e keer. Aan weer een mooie groep van maar liefst 20 deelnemers, mag ik, in 4 zaterdagochtendsessies, meer inzicht geven in de belangrijke rol die de staat van je zenuwstelsel speelt bij je mentale, fysieke, sociale en emotionele gezondheid.
Mijn werk, mijn hobby, mijn missie
Ik ben ongelofelijk dankbaar met mijn werk en werkplek. En met veel plezier ga ik ook deze zaterdagochtenden steeds naarr mijn ‘werk’. Want dat is het natuurlijk wel, maar zo voelt het helemaal niet. Het voelt eerder als hobby, passie, of misschien zelfs missie. Met deze training mag ik namelijk doen wat ik denk dat ècht noodzakelijk is: met liefde en passie zoveel mogelijk mensen informeren over en inspireren tot zelf meer verantwoordelijkheid nemen over je mentale en fysieke gezondheid. Ik deel kennis over de werking van je zenuwstelsel en de enorme belangrijke rol die je zenuwstelsel speelt in je welbevinden. En ik leer je de sleutels die je toegang geven tot de poorten van je binnenwereld. Oefeningen en handvatten waarmee je zelf je zenuwstelsel kan reguleren naar meer innerlijke rust en balans.
2 eyeopeners over je zenuwstelsel
1. Je zenuwstelsel bepaalt hoe je denkt, hoe je je voelt, en hoe je je gedraagt.
Wist je dat jouw zenuwstelsel niet alleen je al je automatische interne processen, zoals hartslag, ademhaling, stofwisseling, spijsvertering, immuunssysteem, etc, regelt, maar dat de staat van je zenuwstelsel ook bepaalt hoe je denkt, hoe je je voelt, hoe je je gedraagt, hoe goed je relaties werken en hoe gemotiveerd en zelfverzekerd je bent. Je zenuwstelsel bepaalt hoe je jezelf en je leven interpreteert, welke betekenis je ergens aan geeft. Je zenuwstelsel bepaalt je geluk en je angsten, je vreugde, en hoe hoopvol je bent. Het is de staat van je zenuwstelsel wat bepaalt of je kalm en vriendelijk bent, of snel geïrriteerd en opstandig. Het bepaalt hoe authentiek je bent in je relaties en je werk. Je zenuwstelsel bepaalt dus eigenlijk alles. Daaom is inzicht in de werking van je zenuwstelsel ook zo belangrijk.
2. Je lichaam heeft de hoofdrol
Wist je dat niet je hoofd, maar je lichaam de hoofdrol heeft in jouw denken en doen? De innerlijke verhalen over wie je bent en hoe je naar de wereld kijkt, beginnen in je lichaam. Nog voordat je hoofd een verhaal heeft kunnen creëren over de ervaring, initieert je zenuwstelsel (lichaam) al een reactie die bepaalt hoe je op een bepaalde situatie reageert. Je lichaam speelt de hoofdrol; je hoofd en je lichaam wisselen continu informatie uit. 20% van die informatie gaat van hoofd naar lichaam, 80% van lichaam naar hoofd. Dit verklaart waarom we door het in balans brengen van ons zenuwstelsel, en door lichaamswerk zoals bijvoorbeeld yoga, ook ons hoofd tot rust kunnen brengen.
Je zenuwstelsel bepaalt
Alles wat we meemaken heeft invloed op ons zenuwstelsel. De leuke dingen, maar vooral ook de dingen die niet gaan of zijn gegaan zoals we zouden willen of verwacht hadden. Bijvoorbeeld hoge werkdruk, moeilijkheden in je relatie, een scheiding, ontslag, problemen in het verleden, of gevoelens van je niet veilig/op je gemak voelen, onzekerheid, machteloosheid, chronische stress, traumatische ervaringen, kunnen je zenuwstelsel dusdanig ‘negatief’ beïnvloeden, dat het op ‘overlevingsstand’ gaat. Als dat van korte duur is, is dat geen probleem. Maar als je in deze staat blijft ‘hangen’ gaat dat ten koste van andere processen in je lichaam. Met als mogelijke gevolgen slaapproblemen, pieker- of sombere gedachten, lichamelijke klachten, stress, burn out, paniek, angst, somberheid, depressie.
Al deze ‘klachten’ zijn de gevolgen, de symptomen die je ervaart. De oorzaak is terug te vinden in de disbalans die is ontstaan je zenuwstelsel. Bijna alle problemen die je ervaart, zijn het gevolg van het feit dat je zenuwstelsel uit balans is geraakt en in een bepaald disbalans blijven ‘hangen’.
Van symptoombestrijding …..
Al meer dan 100 jaar gebruiken we in onze geestelijke gezondheidszorg gesprekstherapie om mensen te helpen inzicht en begrip te krijgen in zichzelf om hun gedrag te beheersen en hun gezondheid, geluk en relaties te verbeteren. En natuurlijk is praten, inzicht krijgen in jezelf en begrip voor je ongemak belangrijk.. Maar uit toenemend neurowetenschappelijk onderzoek blijkt dat weinig psychische problemen het gevolg zijn van een gebrek aan inzicht. Er is een hele andere oorzaak die bepaalt hoe jij denkt, hoe je je voelt, en hoe je omgaat met jezelf, de mensen om je heen en de situaties die op je pad voorbij komen.
….naar de onderliggende oorzaak
De stress, onrust, somberheid, angst, paniek, lichamelijke klachten en al dergelijke ervaringen, zijn de symptomen, de gevolgen. Ze spiegelen de staat van je binnenwereld. En de oorzaak van deze symptomen ligt in minder in je hoofd en meer in je lichaam, in je zenuwstelsel. Kennis over de werking van je zenuwstelsel, welke staten je zenuwstelsel kan verkeren, hoe deze staten je denken en doen beïnvloeden, en hoe je je zenuwstelsel zelf meer in balans (gereguleerd) kan brengen, is heel belangrijk, en het zelf kunnen herkennen, en reguleren van je zenuwstelsel, zorgt dat je dat wat je wil veranderen kan aanpakken bij de bron.
Zenuwstelselregulatie, ook iets voor jou!?
Ook onze huidige leefomgeving nodigt ons meer uit tot ‘aan’ dan rust. De continue hoeveelheid prikkels, de gebeurtenissen wereldwijd, de hoge prestatiedruk zijn enorm belastend voor je zenuwstelsel en kunnen oorzaak zijn van een blijvende disbalans. Daarom ben ik van mening dat zenuwstelselregulerende oefeningen net zo’n dagelijkse gewoonte zouden mogen zijn als tandenpoetsen.
Door te leren de staat van zenuwstelsel te herkennen en te reguleren, leer je hoe je steeds weer terug kan keren naar een meer ontspannen ‘staat van zijn’: de beste basis om je te bevrijden van stress, angst, paniek, somberheid, depressie en een hele reeks aan lichamelijke klachten als maag-, darm-, spijsverteringsklachten, auto-immuunziekten, hormonale klachten etc. Daarbij zorgt een gereguleerd zenuwstelsel voor het verbeteren van de verbinding met jezelf en anderen, en het bevorderen van een gevoel van rust, gemak en geluk.
Advies vanuit mijn hart
Dit is geen commercieel praatje, maar echt vanuit mijn hart raad ik iedereen aan zich te verdiepen in zenuwstelsel regulatie. Het zal niet de oplossing zijn voor alles, maar in ieder geval een grote positieve bijdrage leveren en je mentale en fysieke gezondheid. En hoe fijn is het als wij onze gezondheid zelf meer kunnen reguleren? Als we minder aan symptoombestrijding doen en meer kijken naar de werkelijke oorzaak van je klachten? Dan worden de wachtlijsten in de zorg misschien wat minder en de zorgkosten misschien wat lager.
En het allermooiste is, onze zenuwstelsels zijn continu met elkaar in verbinding. Ze communiceren onderling en stemmen op elkaar af. Een gereguleerd zenuwstelsel is besmettelijk. Als jouw zenuwstelsel in balans is, ‘steek’ je andere zenuwstelsels aan om ook meer in balans te komen. Een gereguleerd zenuwstelsel bevordert dus niet alleen je eigen gevoel van welbevinden, maar ook die van je gezins of gemeenschaps. En als steeds meer mensen hierover leren, misschien wel het wereldwijde welbevinden. Wie weet leven we dan toch ooit in een meer stressvrije en vredige wereld? Hoe mooi zou dat zijn?