De natuur, de seizoenen, je lichaam zijn één;
ze voeden elkaar, ze ondersteunen elkaar
en ze houden elkaar in balans
Inmiddels heeft de herfst zijn intrede gedaan en ondanks de soms nog zomerse temperaturen, zie je de natuur veranderen. In de herfst heeft de natuur een andere ‘missie’. Waar de zomer nog groei, bloei en uitbundigheid centraal staat, is de herfst een periode van loslaten, meer naar binnen keren en stiller worden. Langzaamaan verliezen de bomen hun bladeren en vruchten, de energiestroom neemt af, de natuur trekt zich terug om zich voor te bereiden op de winter.
Meestromen met de natuur
En ik merk het zelf ook, de dikke sokken zijn weer uit de kast, een lekkere warme deken ligt weer op de bank, de gemberthee staat weer op het menu, de salades vervang ik langzaam door soepen en stamppotten. Ook merk ik ’s avonds eerder behoefte heb om te gaan slapen, en waar ik deze zomer ’s ochtends om 6 uur energiek mijn bed uit sprong, heb ik nu meer behoefte om nog lekker even te blijven liggen.
De natuur verandert van seizoen, en mijn innerlijke natuur verandert mee. Meestromen met het ritme van de natuur is goed voor je energiehuishouding en je hele welbevinden. En jij, merk jij ook verandering in je doen en laten? Stroom je mee met de seizoenen, of hou je liever vast aan je vaste gewoonten en automatismen.
De natuur is ook in jou
Tegenwoordig zien al onze dagen er hetzelfde uit. Of het nou lente is of herfst. We leven hetzelfde, en dankzij de supermarkt kunnen we het hele jaar door hetzelfde eetpatroon aanhouden. Meestal zijn we niet zo bezig met ons natuurlijke bioritme. We vergeten daarmee dat onze innerlijke natuur niet los staat van de natuur om ons heen. En dat het ritme van de natuur dus óók op ons van toepassing is. En misschien wel meer invloed heeft op je gezondheid en hoe je je voelt, dan je denkt.
De stroming van de herfst
Kijk maar eens om je heen wat er allemaal in de natuur gebeurt nu de herfst aangebroken is. Bomen, planten en dieren trekken zich terug. Alleen wij doen dat meestal niet. We houden stug ons eigen kunstmatige ritme en gedrag aan. En dat is eigenlijk heel onnatuurlijk. Ja, we trekken straks een warmere jas aan en halen langzaam maar zeker onze sjaals en handschoenen uit de kast, maar daar houdt het dan wel mee op.
Maar als de natuur om je heen verandert, heeft jouw innerlijke natuur de behoefte om mee te veranderen. Als je onbewust strijd tegen dit proces, kost dat enorm veel energie. Je kunt dit vergelijken met constant tegen de stroom in zwemmen. Eigenlijk ben je continu aan het strijden, in plaats van stromen. Want of jij je nu aanpast of niet, de natuur volgt tóch onverstoorbaar haar ritme. En als je daarin mee stroomt kan je gebruik maken van de magische kracht en energie die het seizoen je op dat moment biedt.
Want de natuur geeft ons precies wat we op dat moment nodig hebben. De juiste voeding bijvoorbeeld, maar ook de juiste beweging in ons denken en doen. Nou begrijp ik ook wel dat je niet ineens je werkrooster kunt omgooien omdat het vroeger donker wordt, maar er zijn genoeg dingen die je wél kunt doen. Kijk maar!
5 tips om moeiteloos met de herfstnatuur mee te stromen
1. Eet en drink warm
Als je je lichaam een plezier wilt doen en je energie wilt sparen zorg er dan voor dat je in de herfst en winter zo min mogelijk (ijs)koude of rauwe dingen eet of drinkt. Dus lekker stoven, wokken, en soepen en ovenschotels maken. Begin je dag eens met een lekkere havermoutpap. Om te drinken zijn water op kamertemperatuur of een lekker kopje bouillon prima voor in de herfst. En drink wat vaker verse gemberthee! Gember helpt om die vervelende verkoudheid te verdrijven, maar heeft ook een preventieve werking. Het is al eeuwen bekend dat gember hoge concentraties anti-oxidanten bevat en je weerstand ondersteunt. Gember stimuleert bovendien je doorbloeding en zorgt ervoor dat je lekker warm blijft als het buiten koud is.
2. Eet wat de natuur je biedt
Bananen en sinaasappels komen uit landen waar het warm is. Bedoeld om de mensen daar balans te bieden en dus te koelen. Niet echt handig als in de herfst de temperaturen dalen. Vandaar dat exotische fruitsoorten niet zo’n goed idee zijn als je je energie in deze periode in balans wilt houden. Wat wél slim is om te doen, is eten wat er hier en nu groeit. En dat is heel wat! Perfect passend bij deze tijd van het jaar zijn aardappelen, aardperen, andijvie, bloemkool, boerenkool, broccoli, knolselderij, pastinaak, pompoen, prei, schorseneren, spruiten, postelein, witlof, witte kool en wortelen. Qua fruit zit je goed met appels, peren, blauwe bessen en rode bessen.
3. Bescherm jezelf tegen koud en wind
Kou kan in het lichaam leiden tot samentrekking, en dat verhindert een goede doorstroming van energie, warmte en voeding naar de weefsels en organen in je lichaam. En soms trekt daardoor ook je geest samen, wat tot onrust in je hoofd en piekeren kan leiden. Zorg dus dat je warm genoeg blijft: eet warm, drink warm en voeg verwarmende kruiden toe als gember en kardemon.
In de herfst overheerst het metaal-element. Dit betekent dat onder andere je longen erg gevoelig zijn. En daarmee ook je weerstand. We worden niet voor niks ineens verkouden als de herfst haar intrede doet. Het is dan ook belangrijk om jezelf lekker warm te kleden als je de deur uit gaat. Koude lucht dringt vaak via je nek en hoofd je lichaam binnen waardoor de meridianen in het metaalelement (long- en dikke darm meridiaan) uitgeput kunnen raken. Hierdoor vergroot je de kans op luchtweg- of spijsverteringsproblemen.
Houd ook je onderrug goed warm. In je onderrug huist je levensenergie (nierenergie) en koude lucht kan deze energie doen stagneren. Ook het warm houden van je voeten is belangrijk in deze tijd van het jaar. Loop daarom liever niet op blote voeten en gun je voeten lekkere wollen sokken of sloffen.
4. Loslaten en opruimen
De tijd van bloei hoort bij de zomer. De herfst staat voor loslaten en opruimen. Kijk maar naar de bomen die hun bladeren beginnen te verliezen. Wat heb jij praktisch, fysiek en emotioneel nog los te laten en op te ruimen? Dat kan van alles zijn: van je schuur of kledingkast tot slechte gewoontes of automatismen die je los wil laten. De energie van de herfst nodigt je uit om zoveel mogelijk ballast op te ruimen voordat straks de winter begint. De winter is een seizoen dat weer ándere dingen van ons vraagt. Met de winter breekt een tijd van bezinning aan. We trekken ons dan nog wat verder terug om zo nieuwe ideeën te kunnen vormen. En dat kan alleen als we geen last hebben van oude ballast.
5. Doe iets rustiger aan
Verzet je niet langer tegen het ritme van de natuur, maar ga er in mee. Blijf in beweging, maar kies ook eens voor beweging zonder streven. Hatha yoga, wandelen, fietsen en de kilometer- of stappenteller lekker thuis laten. Duik wat eerder je bed in, slaap iets langer, doe rustiger aan, plan wat minder afspraken… En voel je daar vooral niet schuldig over. Het is niet voor niets steeds vroeger donker.
Lekker herfstdrankje
Zelf drink ik deze periode elke dag een glas gember-kurkuma thee. Niet alleen omdat gember kurkuma thee heerlijk van smaak is, maar ook omdat ze allebei erg goed zijn voor je gezondheid. Tal van wetenschappelijk publicaties tonen aan dat de kruiden kurkuma en gember elkaar versterken. De combinatie werkt ontstekingsremmend en ondersteunt je weerstand.
Gember staat bekend om zijn positieve uitwerking op de spijsvertering en het tegengaan van een hoge bloeddruk. Kurkuma kan helpen tegen ontstekingen in het lichaam en heeft een pijnstillende werking. Een paar schijfjes verse gember, en een paar schijfjes verse kurkuma, wat zwarte peper om de werking van kurkuma te bevorderen en eventueel als de thee iets is afgekoeld wat rauwe en pure honing van de imker erbij. Lekker en gezond!!
Let op: Hoewel gember super gezond is, is het oppassen geblazen als je bloedverdunners gebruikt. Gember verdunt namelijk je bloed. Daarnaast kan gember de afgifte van galzuur verhogen. Heb je galstenen of problemen met je galblaas pas dan ook op met grote hoeveelheden gember. En als je last van opvliegers hebt, is er genoeg warmte van binnen, dan is een verkoelende thee voor jou misschien meer geschikt. En raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.