World Kindness Day
Maandag 13 november is het World Kindness Day, Internationale Dag van de Vriendelijkheid. Deze themadag heeft als doel om door aandacht voor vriendelijkheid mensen en landen te verbinden en zo een betere wereld te creëren. Deze dag herinnert aan de positieve impact die vriendelijkheid kan hebben op individuen, gemeenschappen en de wereld in het algemeen. Het moedigt mensen aan om opzettelijke daden van vriendelijkheid uit te voeren en een cultuur van mededogen en vrijgevigheid te bevorderen. Het benadrukt het belang van empathie, begrip en samenwerking om een meer harmonieuze en zorgzame wereld te creëren.
Hoe mooi is dat! Ik doe mee!

Vriendelijkheid is de eerste stap op het pad naar (innerlijke) vrede
Met alle onvriendelijkheid en strijd die op dit moment gaande is in de wereld, waar we grotendeels alleen maar machteloos kunnen toekijken, is dit misschien wel het mooiste wat we kunnen bijdragen: vriendelijkheid, empathie, begrip en samenwerking. Want vrede op aarde begint heel dichtbij. Met vrede in jezelf, vrede tussen jou en de mensen om je heen, en in vrede leven met de natuur. De strijd in jezelf en jouw omgeving stoppen en vrede sluiten met dingen in jezelf of om je heen. Vrede in de wereld begint bij vrede in jezelf. En vriendelijkheid is de eerste stap op het pad naar (innerlijke) vrede.

Dus deze world kindness day is een mooie dag om eens stil te staan bij vriendelijkheid, en jezelf de vraag te stellen of je misschien iets meer vriendelijkheid in je leven kunt toelaten. Hoe kan je vriendelijker zijn voor jezelf, de mensen om je heen, de natuur? En misschien ben je al heel vriendelijk, helemaal super! Maar als er ruimte is voor een beetje meer, is dat zeker in deze tijd meer dan welkom: er kan nooit genoeg vriendelijkheid zijn.

Vriendelijkheid verdubbelt als je het deelt
Vriendelijkheid is misschien wel het enige in de wereld dat zich verdubbelt als je het deelt. Klinkt als tegeltjeswijsheid maar het is echt waar! Uit diverse studies van o.a. Cambridge University kwam naar voren dat alleen al een goed gevoel krijgt door het kijken naar een vriendelijke daad van een ander. Je krijgt namelijk te maken met dezelfde ‘feel good’ hormonen. Dat komt omdat op dat moment ook bij jou de spiegelneuronen in de hersenen worden geactiveerd. Hierdoor ben je sneller geneigd om ook een aardig gebaar te maken naar een ander. Vriendelijkheid is exponentieel. Door het zien of meemaken van een vriendelijke daad van een ander word je gemotiveerd om deze positiviteit door te geven. Zie het als een vicieuze cirkel; een kettingreactie die het leven voor iedereen een stuk aangenamer kan maken.

Een positieve boost voor je humeur
Daarnaast is vriendelijkheid goed voor je humeur. Dus wanneer je even niet goed in je vel zit, kun je er natuurlijk voor kiezen om te blijven mokken. Maar de beste manier om je goede humeur weer terug te krijgen, is door behulpzaam te zijn naar anderen. Dit hoeft geen grote daad te zijn; je zitplaats afstaan aan een iemand die ‘m meer nodig heeft, of een helpende hand bieden tijdens het oversteken, een glimlach naar een vreemde op straat, iemand voor laten gaan bij de uitgang, een ander bijstaan die hulp nodig heeft; het gebaar is klein, de impact groot. Dit wordt ook wel de “helper’s high” genoemd. Wanneer je iemand helpt, maken je hersenen de gelukshormonen endorfine en oxytocine aan. Hierdoor ervaar je een gelukkig gevoel; hetzelfde effect als wanneer je beloond wordt.

Vriendelijk zijn met een glimlach
Reden genoeg dus om je vriendelijkheid te laten stromen en volop te delen! En het goede nieuws? Het is niet moeilijk: een simpele vriendelijke glimlach kan je eigen gevoel, en het gevoel van de ander al volledig veranderen. De glimlach is een soort van super kracht. Glimlachen, een hele simpele en vriendelijke ‘handeling’ met heel veel effect. Onderzoek wijst uit dat glimlachen ervoor zorgt dat stress verminderd, je bloeddruk verlaagt en het gelukshormoon endorfine aangemaakt wordt. De spieren in het gezicht die betrokken zijn bij een gezichtsuitdrukking met een glimlach, activeren ook een zenuw, die grote invloed heeft op je Nervus Vagus, en die zorgt vervolgens weer voor innerlijke rust en vrede èn een goede werking van je stofwisseling, spijsvertering, immuunsysteem, en allerlei andere automatische interne processen. En nog een mooie bijkomstigheid: glimlachen geeft niet alleen de gever, maar ook de ontvanger een positief gevoel. Positiviteit is net als negativiteit namelijk enorm aanstekelijk (voor de kenners, dit heeft te maken met spiegelneuronen en het fenomeen neuroceptie).

Met je glimlach toegang tot de fluisteringen van je hart
Met behulp van een glimlach kunnen we in contact komen met de fluisteringen van ons hart. De zenuwen in je gezicht hebben namelijk een directe verbinding met zenuwen in je hart, middels de ventrale tak van de nervus vagus. Een glimlach maakt je daardoor milder voor jezelf, maar ook voor de ander en de wereld. Is er iets beters dan je goed te voelen en tegelijkertijd iets goeds voor een ander te doen? ‘Elke keer dat je naar iemand lacht, is het een daad van liefde voor jezelf en voor de ander’, zoals moeder Teresa zei.

Vriendelijk zijn en glimlachen zijn superkrachten die vaak worden onderschat. Het zijn innerlijke krachten die het hart zowel openbreken als genezen, zowel bij jezelf als bij de ander. Vriendelijk zijn en glimlachen is simpel, altijd voorradig, je hoeft er geen cursus voor te doen, of te wachten tot je er klaar voor bent, Je kunt er vandaag al mee beginnen…

De tip voor vandaag: begin je dag met een glimlach, en herhaal….., en nog eens….. en nog eens…….

En met een glimlach op je gezicht, stel jezelf de volgende vragen:
Wat kan ik vandaag doen uit vriendelijkheid voor mezelf?
Wat kan ik vandaag doen uit vriendelijkheid voor iemand om me heen?
Wat kan ik vandaag doen uit vriendelijkheid voor de natuur?

En zullen we dan met al onze vriendelijkheid samen, de wereld uitnodigen een beetje vriendelijker te zijn?

Een Amnesty gedicht: Wat een glimlach vermag
Het kost niets maar brengt veel teweeg
Het schiet voorbij in een flits maar de
herinnering eraan blijft soms voor altijd
Toch laat het zich niet kopen, lenen of stelen.
Ik schenk je mijn glimlach
zo vaak als ik kan
En als ik te moe mocht zijn je
een glimlach te schenken.
Wil je er alsjeblieft
een van jou achterlaten?
Want niemand heeft een glimlach zo nodig
als wie er geen meer te geven heeft.